Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Vražd v Česku prudce přibylo. Typický vrah zabije své příbuzné, pak sebe

V Česku výrazně vzrostl počet vražd. V loňském roce se jich stalo 150, což je nejvíc od roku 2015. Letos jich pak kriminalisté evidují za první dva měsíce už 30, jen o tři méně než za stejné období před třemi lety. Podle policie se naprostá většina vražd odehrává v domácím prostředí, motivy bývají pohnuté osudy či mezní rodinné situace.

ilustrační snímek | foto: Shutterstock

Je začátek března a ve Valašském Meziříčí se stane hrozná tragédie. V úterý 7. března dopoledne přijíždí kriminální policie k běžnému panelovému domu, jakých jsou ve dvaadvacetitisícovém městě desítky. Když se dostane dovnitř, je jasné, že kriminalisty čeká práce. V domě jsou tři mrtvá těla.

„Krajští kriminalisté od včerejších pozdních odpoledních hodin prověřují násilnou smrt tří dospělých osob v bytě ve Valašském Meziříčí. Jedná se o dvě ženy (matku a dceru) ve věku sedmapadesát a pětadvacet let a šedesátiletého muže (otce),“ shrnuje o den později policie ve své tiskové zprávě. Předběžně uvádí, že v domě se stala vícenásobná vražda a sebevražda.

Dvě vraždy a sebevražda. Policie na Zlínsku vyšetřuje smrt dcery a rodičů

Tragický případ tak ještě navýší znepokojující účet za leden a únor. Jen za první dva měsíce policie podle oficiálních statistik řešila třicet vražd. Číslo zahrnuje jak případy, které skončily smrtí, tak i ty, které se nakonec pachatelům nezdařily, tedy vraždy ve stadiu pokusu, nebo přípravy.

Začátek roku tak výrazně vyčnívá nad desetiletým průměrem, který se pohybuje okolo 23 případů za první dva měsíce. Horší začátek roku byl za posledních deset let už jen v letech 2020 a 2015.

Číslo zneklidňuje především ve srovnání s rokem loňským. V roce 2022 policie řešila 19 případů vraždy, což je o jedenáct méně než letos. Jenže na konci roku jich bylo v tabulkách 150, což je vůbec nejhorší bilance od roku 2015.

„Zaregistrovali jsme nárůst počtu trestných činů vražda, je ale potřeba říci, že naprostá většina vražd se odehrává v prostředí domáckých osob. Jde o pohnuté osudy, mezní situace, ať už rodinné, zdravotní, nebo psychické, kdy se lidé problémy rozhodnou vyřešit tímto nešťastným způsobem,“ uvedl pro MF DNES policejní prezident Martin Vondrášek.

Doplnil, že policisté se běžně setkávají právě s případy, kdy se vrah rozhodne nejdřív zabít své příbuzné, se kterými má spory, a následně spáchá sebevraždu. Podobně jako se to nejspíš stalo ve Valašském Meziříčí.

28. února 2023

K návratu divokých devadesátek se neschyluje

K návratu „divokých devadesátek“ se tedy neschyluje. Struktura vražd byla tehdy úplně jiná a klíčovou roli v nich hrály vraždy mezi podnikatelskými a kriminálními skupinami. V roce 1998 pak počet vražd vystoupal na svůj polistopadový rekord, policisté jich vyšetřovali 313.

Loupežná vražda nebo vražda na objednávku se za letošní první dva měsíce nestala ani jedna.

Nejvíc vražd naopak připadlo na vrub špatným osobním vztahům, těch letos policie řešila patnáct. Šestnáctý případ je vražda novorozence a sedmnáctý vražda se sexuálním podtextem.

Dalších třináct případů policisté statisticky zařadili do kategorie ostatní, sem mohou spadat třeba ty s neobvyklým motivem, ale také případy, u kterých se vyšetřovatelům zatím motiv nepodařilo přesvědčivě určit.

Že se situace oproti loňsku zhoršila, ukazuje i srovnání počtu vražd v jednotlivých krajích. Ze čtrnácti regionů počet případů narostl v devíti. Klesl naopak pouze v Pardubickém, Jihočeském, Karlovarském a Ústeckém kraji. Olomoucký kraj si zatím, stejně jako loni během prvních dvou měsíců, drží optimistickou nulu.

Nejvíce případů naopak letos zaznamenali kriminalisté ve Středočeském, Jihomoravském a Moravskoslezském kraji. V každém z těchto regionů řešili do konce února pět případů. Hlavní město má čtvrtý nejhorší výsledek se čtyřmi případy. Minulý rok byla situace nejhorší v Ústeckém kraji, kde policisté řešili pět vražd.

Vrah je chycen téměř vždy

Vraždy se v policejních žebříčcích drží dlouhodobě jako kriminalita, při které je pachatel často odhalen. „U problematiky vražd platí úzus, že ve velmi mnoha případech oběť pachatele zná, i proto je u vražd obecně vysoká objasněnost,“ vysvětluje Jakub Vinčálek, mluvčí policejního prezidia.

V posledních letech se množství objasněných případů vždy pohybovalo na konci roku okolo devadesáti procent. Letošní čísla jsou zatím podstatně nižší, kdo za smrt může, to se podařilo určit jen v šedesáti procentech. Policie ale upozorňuje, že číslo není konečné a pachatelé trestům neujdou.

Za vraždu miminka si žena odsedí 15 let. Byla jsem ovlivněná drogami, řekla

„Vyšetřování každého trestného činu samozřejmě trvá nějaký čas a zpravidla se vyřeší později, než je ve statistikách zaregistrován,“ vysvětluje Vinčálek. Předpoklad podle něj je, že objasněnost na konci roku bude podobná jako v letech minulých.

Sklon k tomu řešit potíže násilím přičítá policie rostoucímu napětí ve společnosti, které ovlivňují jak dozvuky epidemie covidu, tak stres způsobený válkou na Ukrajině a dopady komplikované ekonomické situace v Česku.

„Větší napětí v domácnostech, a to zejména v domácnostech sociálně slabších, kde neuspokojivá situace byla těmito tlaky ještě víc nabourávána, může skutečně vést k tomu, že člověk nakonec překročí mez,“ myslí si ředitel Institutu pro kriminologii a sociální prevenci Petr Zeman.

Dodává, že z dat, která má institut k dispozici, vystupuje hned několik scénářů, jež smrtelnému násilí předcházejí. „Často v tom hraje roli alkohol. Může jít třeba o banální konflikty, které vzniknou v baru, pak se přenesou ven a skončí tragicky. Pokud jde o fatální případy v domácnostech, typických průběhů je několik,“ popisuje Zeman.

Když týraný zabije tyrana

Mezi časté scénáře patří ty, kdy jeden z partnerů dlouhodobě tyranizuje druhého, ten se ve vyhrocené situaci neudrží a svého trýznitele bodne nožem. Běžné jsou i případy opačné, tedy takové, při kterých tyran násilí stupňuje tak dlouho, až svou oběť zabije.

„Velice často to bývá tak, že oba partneři jsou náruživými uživateli alkoholu. Hádky se stupňují a pak už se v uvozovkách jen čeká na to, kdo první vezme nůž a toho druhého bodne,“ popisuje Zeman další z typických situací, ve které ale chybí klasický rámec týraný–tyran. Domácí násilí je přitom v Česku poměrně běžné. Podle údajů iniciativy Pod svícnem se jeho obětí stal každý pátý Čech.

V mezinárodním srovnání Česko podle Zemana nijak zásadně nevybočuje. „V tomto jsme standardní evropskou zemí, vraždí se tady ze stejných důvodů jako kdekoliv jinde,“ uzavírá vědec.

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

  • Nejčtenější

Írán zaútočil na Izrael. Armáda zachytila většinu střel, pomohli spojenci

13. dubna 2024  20:38,  aktualizováno  14.4 8:54

Sledujeme online Írán vyslal na Izrael desítky bezpilotních letounů a také rakety. Je to odveta za útok na íránský...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

Rusové zničili Ukrajině elektrárnu, Polsko kvůli útokům vyslalo stíhačky

11. dubna 2024  8:15,  aktualizováno  12:37

Sledujeme online Rusko v noci na čtvrtek podniklo rozsáhlý útok na energetickou infrastrukturu ve čtyřech...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Z léta opět do mrazů. V příštím týdnu bude i sněžit, varují meteorologové

11. dubna 2024  16:11

Léto se ještě zdaleka neblíží. Upozorňují na to meteorologové a dodávají, že podle všech modelů do...

Česko bez výjimky, ujištěním navzdory. Co přesně stojí v migračním paktu

19. dubna 2024

Premium Evropská unie schválila migrační pakt a od roku 2026 budou muset jednotlivé státy přijmout svůj díl...

ANALÝZA: Zbožný, prostý, ale silný. Čím Indy tolik uhranul fenomén Módí

19. dubna 2024

Premium Naréndra Módí válcuje Indii jako málokterý jeho předchůdce. Zdá se nezastavitelný, podobně jako...

Prezident Pavel vyzval v americké CNN, aby Kongres schválil pomoc Ukrajině

18. dubna 2024  23:09

Český prezident Petr Pavel Spojené státy, aby schválily podporu pro Ukrajinu. Řekl to v pořadu...

Slovenská sbírka na munici pro Ukrajinu splnila finanční cíl za necelé dva dny

18. dubna 2024  14:40,  aktualizováno  20:53

Zatímco slovenská vláda se pomoci svému ukrajinskému sousedovi zdráhá, slovenští občané už na...

Měsíc bez starostí s BEBELO® Milk 2: Vyhrajte zásobu mléka pro miminko
Měsíc bez starostí s BEBELO® Milk 2: Vyhrajte zásobu mléka pro miminko

Zajistěte svému miminku to nejlepší hned od začátku s BEBELO® Milk 2, které je pečlivě vyvinuté pro harmonický růst a vývoj vašeho dítěte. Mléko...

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...