Policisté v zahrádkářské kolonii u Střížovic, kde byli nalezeni tři mrtví.

Policisté v zahrádkářské kolonii u Střížovic, kde byli nalezeni tři mrtví. | foto: Iveta Lhotská, MAFRA

Chatař všude vyprávěl, že zdědí miliony. Právě to ho možná stálo život

  • 83
V té chatce mělo být osm milionů korun, vypověděl letos 12. ledna Jaroslav Topinka, když vysvětloval, proč pět dní předtím vtrhl s komplicem Miroslavem Benákem do zahradního domku v kolonii poblíž Ústí nad Labem. Skončilo to tragicky, přepadení se zvrtlo a Benák zavraždil rodiče, znásilnil jejich dcery a nakonec zastřelil i sebe.

Až dosud nebylo jasné, proč hledal miliony v zahradní chatě. MF DNES se podařilo zjistit, že podle jedné z vyšetřovacích verzí mohl mluvit o penězích sám zavražděný otec rodiny.

„Údajně měl dluhy a věřitelům sliboval, že všechno vrátí, protože zdědí peníze,“ sdělil jeden z policistů. Muž chtěl zřejmě uklidnit věřitele, právě tehdy se však v hlavě recidivisty Benáka zrodil šílený plán.

Nasvědčují tomu slova jeho příbuzného Ivana B. „Dostal tip,“ řekl reportérům MF DNES.

Této verzi nahrává i fakt, že muž měl skutečně dědit. Ale řízení bylo teprve v běhu a rozhodně nešlo o miliony, spíš o majetek za statisíce. Policistům se dosud nepodařilo zjistit, komu mohl dlužit. Od bank a úvěrových firem si nepůjčoval, policisté však připouštějí, že pokud vzal peníze od lichváře, ten to teď kriminalistům těžko přizná.

Ačkoli není pravděpodobné, že by v chatce někdy mohly být ukryty miliony, finanční motiv je zmíněn i v usnesení o Topinkově trestním stíhání: „Cílem tohoto jednání bylo umožnit získat dosud neustanovené osobě částku osm milionů korun.“

„Zítra ti přivezu peníze,“ rozloučil se Benák s komplicem

Rodiče se dvěma nezletilými dcerami a dospělým synem žili v zahrádkářské kolonii skromně, třiašedesátiletý otec byl v důchodu, jeho o osmnáct let mladší manželka pracovala v domě pro seniory.

Benák a Topinka se znali z Terezína, kde vyrůstali. Oba několikrát seděli ve vězení kvůli krádežím. Benák kradl železo, třeba hromosvody a okapy z kostela v Libotenicích na Litoměřicku, nebo měděné kabely, které odstřihl na železniční trati u Ústí nad Labem. Vloupával se také do rakví ve starých hrobkách, ve kterých hledal medailonky, přívěsky a hlavně zlaté zuby.

Jednoho dne nabídl Topinkovi, že když s ním půjde na lup a pomůže mu svázat lidi v chatce, dá mu půl milionu korun. Topinka uvěřil a souhlasil, 7. ledna večer vyrazili. Jakmile vtrhli do chatky, Benák hned ve dveřích zastřelil psa.

Pak stahovacími plastovými páskami spoutali rodiče i děti a přelepili jim ústa a oči. Hledali peníze, ale nenašli nic. Přesto Benák Topinkovi slíbil: „Zítra ti přivezu peníze.“ A s tím se rozloučili. Topinka z chatky odešel a na cestu dostal aspoň šest stovek, které Benák vzal spoutanému otci rodiny z peněženky.

Po masakru vyšel z chatky ven a zastřelil se

Benák zůstal s rodinou sám. Rodiče byli v jedné místnosti, děti v druhé. Co se dělo dál, není jasné. Podle policistů je však jisté, že Benák oba rodiče zastřelil. Děti v druhé místnosti neměly o ničem ani tušení, výstřely neslyšely a vůbec nevěděly, že jsou rodiče mrtví. 

Benák pak obě dívky znásilnil, nakonec vyšel před chatu, kde se sám zastřelil. Nejstarší z dětí – dvacetiletý chlapec – se vymanil z pout a doběhl do další chatky k sousedovi pro pomoc. 

Benák měl pistoli nelegálně, kde ji vzal, policie dosud neví. Expertiza má prověřit, jestli s ní někdo v minulosti spáchal i jiný zločin, zatím se žádná shoda neobjevila.

Policisté při vyšetřování přišli na Topinku, ten se však přiznal až po pěti dnech, kdy se sám přihlásil na policii. Kriminalisté prověřovali, jestli nemá něco společného i s vraždami, nakonec ho obvinili jen ze zbavení osobní svobody a omezování domovní svobody. Soud ho poslal do vazby. „Důvodem je obava, aby neuprchl a nevyhýbal se trestnímu řízení. Vazba byla minulý týden v pátek prodloužena,“ řekl v úterý státní zástupce Vladimír Jan.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video