Ruský umělec Oleg Vorotnikov se svou ženou Nataliji Sokolovou jsou členy...

Ruský umělec Oleg Vorotnikov se svou ženou Nataliji Sokolovou jsou členy disidentské skupiny Vojna. Nyní i s dětmi pobývají v Česku. | foto:  Petr Topič, MAFRA

Rusko žádá o vydání umělce a disidenta Vorotnikova, proces už začal

  • 33
Ministerstvo spravedlnosti v úterý obdrželo žádost Ruska o vydání umělce a disidenta Olega Vorotnikova. Postoupilo ji Městskému státnímu zastupitelství v Praze. Na Vorotnikova vydalo Rusko mezinárodní zatykač kvůli aktivitám výtvarné skupiny Vojna, české úřady už s ním i s jeho manželkou Natalijou Sokolovou zahájily vydávací řízení.

Vorotnikova zadržela česká policie v září. O jeho vydání do cizího státu rozhoduje ministr spravedlnosti, může tak ale udělat pouze v případě, že soudy vydání pravomocně povolí. Jejich názorem se ministr řídit nemusí. Ministr Robert Pelikán (ANO) ale už dříve uvedl, že vydání Vorotnikova do Ruska nepovažuje za pravděpodobné (více čtěte zde).

Pražský městský soud Vorotnikova neposlal do vazby. Slíbil, že se vydávacímu řízení nebude vyhýbat, a dokud neskončí, zůstane v Česku. Původně manželé chtěli azyl ve Švýcarsku. Jejich advokát Radim Kozub ale již dříve řekl, že žádost stáhnou a požádají o politický azyl v ČR.

Manželé s dětmi z Ruska odletěli, když na ně tamní úřady vydaly zatykač. Ruská generální prokuratura uvedla, že muž čelí obviněním z chuligánství, urážky úředních osob a násilí proti nim. Za chuligánství může být odsouzen až na pět let, za násilí proti úředním osobám až na deset. Urážku úředních osob trestají ruské zákony nápravnými pracemi.

Disidentská výtvarná skupina Vojna se v Rusku stala známou zejména dílem Úd v zajetí FSB z léta 2010. Na zdvihací most naproti petrohradskému oddělení ruské tajné služby FSB tehdy umělci namalovali obří penis. Na podzim stejného roku byl Vorotnikov s dalším členem Vojny zatčen za akci Palácový převrat, kdy skupina převrátila na střechu několik policejních vozů pod záminkou hledání zakutáleného golfového míčku.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Nejlepší videa na Revue