Na Letné se sešli příznivci Volného bloku, protestovali proti opatřením

  • 1059
Na pražské Letné se v sobotu shromáždili příznivci strany Volný blok na akci nazvané Festival svobody. Účastníci mimo jiné vyjádřili nesouhlas s vládními omezeními kvůli covidu-19 a s očkováním. Akce se podle policie účastnilo před 13:00 asi 600 lidí, pořadatelé ale opakovaně uváděli, že na místě jsou tisíce účastníků. Před 18. hodinou shromáždění skončilo.

Akce se účastnili lidé všech věkových kategorií, přijížděli i z různých krajů republiky. Někteří na Letnou dorazili v autech ozdobených státními vlajkami a polepenými hesly na podporu Volného bloku.

Jedna z účastnic nesla transparent s nápisem „Babiši, Babiši, píchej si vakcínu do myší“. Řada lidí měla státní vlajky a balonky s nápisem „Děti do škol bez podmínek“.

Ke shromážděným promluvily například jednička pražské kandidátky a někdejší kandidátka na prezidentku Jana Bobošíková a také členka Rady České televize Hana Lipovská, která vede kandidátku Volného bloku v Pardubickém kraji.

Bobošíková kritizovala to, že děti ve školách by měly na začátku školního roku podstoupit tři vlny plošného testování. Rodičům nabídla leták s formulářem odmítajícím očkování dětí a vyzvala rodiče, aby jej donesli ošetřujícím lékařům i do škol.

Předsedkyní strany je Jana Volfová, která byla na přelomu tisíciletí poslankyní za ČSSD a později působila v neparlamentních politických subjektech. Volebním lídrem je poslanec Lubomír Volný, který byl v minulých sněmovních volbách zvolen na kandidátce SPD Tomia Okamury, SPD později opustil.

Poslanec Volný má definitivně za rvačku zaplatit pokutu 90 800 korun

„Je to festival svobody a naší občanské síly,“ řekl Volný účastníkům akce. Na podporu strany na pódiu vystoupila například country zpěvačka Hana Lounová, zpěvačka Ilona Csáková a také zpěvák a skladatel Roman Horký. Zazpíval i lídr kapely Ortel Tomáš Ortel a skupina Maxíci.

Lidé si mohli ve stáncích koupit třeba knihu Volného flákanec, která odkazuje na Volného potyčku s několika dalšími poslanci při jednání Sněmovny.

Zájemci také mohli podepsat petici za návrat dětí do škol bez testování a nošení roušek. Podle poslance Mariana Bojka, který je lídrem strany v Moravskoslezském kraji, už petici podepsalo přes 20 000 lidí a příští týden ji zástupci Volného bloku odevzdají do Sněmovny.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video