Volebních krajů zůstane čtrnáct, koalicím nebude stačit jen 5 procent hlasů

  • 329
Vedení obou komor parlamentu se shodlo na úpravách volebního zákona. Volebních krajů zůstane čtrnáct, koalicím nebude stačit jen 5 procent hlasů, řekl po jednání vedení Senátu a Sněmovny šéf horní komory parlamentu Miloš Vystrčil z ODS. Potvrdil to předseda Sněmovny za ANO Radek Vondráček. „Došlo k poměrně zásadní shodě,“ řekl Vystrčil.

Parlament musí nahradit pasáže, které zrušil Ústavní soud. Obě komory se musejí na podobě úprav shodnout včas kvůli říjnovým volbám do Sněmovny. U volebního zákona přitom nemohou poslanci, stejně jako u změny Ústavy, přehlasovat senátory.

Politici musí v zákoně nahradit způsob přepočtu hlasů na poslanecké mandáty, protože Ústavní soud se zastal menších stran a rozhodl, že dosavadní přepočítávání d’Hondtovou metodou v kombinaci se čtrnácti různě velkými volebními kraji je pro malé strany nespravedlivé.

„Zajistit rovné volební právo je nezpochybnitelný ústavní příkaz,“ řekl k nálezu předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský.

„Budou ve volebním zákoně přítomné načítací klauzule,“ uvedl Vystrčil. Znamená to, že koalici dvou či více stran nebude stačit překročit pětiprocentní hranici pro vstup do Sněmovny. Ve hře je varianta 7 procent pro dvoukoalici a 9 procent pro tříkoalici či 8 pro dvoukoalici a 11 pro tříkoalici.

Vondráčka mrzí, že padá možnost jen jednoho obvodu

Předseda Sněmovny Radek Vondráček řekl, že ho mrzí, že Česko nebude podle volebního zákona jedním volebním obvodem. „Mě to trošku mrzi, že ta debata o tom jednom volebním obvodu vlastně padá, protože opravdu je to nejspravedlivější řešení poměrného volebního systému,“ řekl Vondráček.Tuto variantu preferuje hnutí ANO Andreje Babiše a nevadila by ani opozičnímu hnutí SPD Tomia Okamury. Strany by pak totiž nemusely hledat čtrnáct volebních lídrů.

Vláda před pár dny schválila návrh úpravy volebního zákona se dvěma variantami. Jedna počítá se zachováním 14 volebních krajů, druhá tím, že by Česko bylo jedním volebním obvodem, ale většina stran se shoduje na zachování čtrnácti volebních krajů. A na tom se ve čtvrtek dohodla vedení Sněmovny a Senátu. 

Horní komora parlamentu má ještě ve čtvrtek projednávat vlastní návrh úpravy volebního zákona, do něhož by část senátorů ráda zapracovala i korespondenční volbu pro Čechy žijící v zahraničí. Na tom ale široká shoda mezi stranami není.

„Je to legitimní téma, ale mohlo by zhatit snahu něco přijmout,“ řekl Vondráček. „Pokud se ukáže, že Poslanecká sněmovna nechce, abychom novelu volebního zákona komplikovali dalšími návrhy, jsme připraveni tomuto vyhovět,“ uvedl Vystrčil.

Poslanci ODS, KDU-ČSL a TOP 09 iniciovali ve čtvrtek kvůli volebnímu zákonu mimořádnou schůzi Sněmovny, aby schvalování zákona urychlili.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video