Nový šéf hnutí Starostové a nezávislí, liberecký hejtman Martin Půta

Nový šéf hnutí Starostové a nezávislí, liberecký hejtman Martin Půta | foto:  Michal Šula, MAFRA

Půta vede starosty. Do krajských voleb podle něj mají jít bez TOP 09

  • 50
Liberecký hejtman Martin Půta vystřídal v čele hnutí Starostů a nezávislých Petra Gazdíka, jehož éra v čele STAN byla spojena s těsnou spoluprací s TOP 09. Půta získal hlasy ode všech 160 delegátů. Jeho přáním je postupná větší emancipace hnutí STAN a to, aby do příštích krajských voleb šli starostové sami.

Jasně prohlásil, že si přeje třináct samostatných krajských kandidátek. Smlouva mezi TOP 09 a STAN to umožňuje. "A pak to vyhodnotíme," řekl Půta iDNES.cz k tomu, zda by pak Starostové a nezávislí mohli kandidovat sami i do Sněmovny.

"Levicová a pravicová řešení jsou tak trochu minulostí," řekl Půta těsně před volbou, ve které neměl žádného protikandidáta. Získal stoprocentní podporu. "I v severní Koreji by se mohli poučit," glosoval to se smíchem jeden z delegátů.

Vedení Starostů a nezávislých

Martin Půta, předseda
Petr Gazdík, první místopředseda
Stanislav Polčák, místopředseda
Věra Kovářová, místopředsedkyně
Radim Sršeň, místopředseda

Důležitější podle Půty je, co je navrženo, než to, kdo to navrhuje. "Ukotvení v místní politice je pro nás největší výhodou. Máme možnost každodenně s obyvateli našich měst a většina z nás jim umí naslouchat, protože jinak bychom nezískali podporu v komunálních volbách," uvedl hejtman střídající v čele hnutí STAN Gazdíka, jenž sestoupil o místo níže, na post prvního místopředsedy. Půta řekl, že politika se v jeho pojetí nerovná jen tomu, co se děje v parlamentu.

Těsná vazba mezi STAN a TOP 09 se rozvolňuje

Rozvolňování vazeb mezi TOP 09 a Starosty a nezávislými je však patrné už teď, ačkoli obě uskupení mají podepsanou smlouvu o spolupráci až do roku 2017. Velkou symboliku má neshoda mezi oběma uskupeními v hlavním městě, kde je TOP 09 nejsilnější. Starostové a nezávislí tento týden potvrdili, že jsou velmi blízko dohodě o koalici s KDU-ČSL a se Stranou zelených.

"Nevím, nakolik je od našich partnerů rozumné rozhodnutí kandidovat v pražských komunálních volbách v rámci koalice Sekyra - Hrdlička. Ale to je jejich svobodné rozhodnutí," rýpl si do Starostů a nezávislých v rozhovoru v pátečních Hospodářských novinách druhý muž TOP 09, exministr financí Miroslav Kalousek.

O tom, že koalici domlouvá pražský developer Luděk Sekyra, největší sponzor lidovců v loňském roce, s podnikatelem, bývalým členem ODS Tomášem Hrdličkou a hlavně "šedou eminencí" její politiky v minulých letech, si podle Kalouska povídá celá Praha.

O tom, jaký význam dávají ostatní politici hnutí Starostové a nezávislí, svědčí i to, že mezi hosty sněmu mají být prezident Miloš Zeman a kromě Kalouska i předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg a také předseda ODS Petr Fiala.

Gazdík: Nemáme kmotry, skandály, nepodléháme korupci

Gazdík končí v čele hnutí starostů z politických i osobních důvodů "Jsem předsedou devět let a hnutí STAN potřebuje novou krev," řekl na sněmu v Průhonicích u Prahy Gazdík. Delegátům také řekl, že ustupuje do pozadí proto, že očekává narození čtvrtého potomka.

Řekl kolegům, že jednoznačně nejlepším kandidátem na předsedu je Půta. Poprosil kolegy, ať ho podpoří. Sám má zájem jen o post prvního místopředsedy. A své hnutí Starostové a nezávislí pochválil. "Nemáme kmotry, skandály, nepodléháme korupčním tlakům," řekl.

Nový předseda hnutí STAN se nejvíc bojí toho, aby se nestal dalším z řady všeználků. Proto se hodlá vyjadřovat jen k věcem, kterým rozumí. A k vysoké politice se podle něj za STAN budou vyjadřovat poslanci Jan Farský a místopředseda Sněmovny Petr Gazdík, který hodlá poodstoupit na post prvního místopředsedy hnutí. "Nechci ze sebe dělat trapnou figuru, která bude odpovídat na všechno, ale neřekne nic," říká k tomu Půta.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video