Reportáž skončila 13. 3. 2015 22:48

Volební sjezd ČSSD

Dění 38. sjezdu ČSSD minutu po minutě

10:39
Premiér přistupuje k velké tabuli, která zobrazuje deset závazků, se kterými šla sociální demokracie do vlády a které podle něho splnila. Postupně jednotlivé body odškrtává.
10:36
Sobotka hodnotí třináct měsíců uplynulé vlády. „Intenzivním dialogem udržujeme sociální smír. Ústavní instituce si znovu získávají důvěru veřejnosti,“ říká premiér. Děkuje též koaličním partnerům „Problém je, že se Andrej Babiš nevzdal svého ekonomického a mediálního vlivu. Koncentruje tak ekonomickou, politickou a mediální moc, která nemá obdoby. Dostává se tak do permanentního rizika střetu zájmů,“ říká Sobotka.
10:30
„ČSSD nemá důvod navrhovat změny v koaliční smlouvě. Stejně férový přístup očekáváme i od našich koaličních partnerů,“ říká Sobotka. Mohl tak narážet na projev Andreje Babiše, šéfa hnutí ANO, které mělo svůj sjezd před dvěma týdny. Babiš tehdy hvořil o „podrazech v koalici“ a zvážení případných změn v koaliční smlouvě.
10:27
Šéf ČSSD chválí sociálně demokratické ministry. „Zatím nebyl důvod, abych naše ministry měnil. Když se ministři střídají jako na orloji, nic se nedotáhne do konce.“
10:25
„Spojili jsme se se stranami, které se nepodílely na špatných rozhodnutích Nečasovy koalice. Byla to jediná slušná cesta a i na dále je to jediný rozumný způsob, jak dát vládě stabilitu,“ říká Sobotka.
10:24
Šéf strany Bohuslav Sobotka začíná svůj projev. „Potřebujeme neztratit tempo a energicky pokračovat. Po sedmi letech v opozici máme konečně možnost prosazovat náš program ve vládě. Máme možnost měnit špatné zákony a napravovat chyby pravicové vlády,“ říká premiér.
10:22
Delegáti odsouhlasili, že dnešní sjezd budou moderovat předseda senátorského klubu ČSSD Petr Vícha a předseda poslaneckého klubu ČSSD Roman Sklenák.
10:16
  • V Kongresovém centru probíhá sjezd ČSSD (13. března 2015)

    V Kongresovém centru probíhá sjezd ČSSD (13. března 2015) / Autor: Petr TopičMAFRA

10:17
Šéf strany Bohuslav Sobotka již před sjezdem jmenoval jména svých favoritů na místopředsednické funkce. Prvním místopředsedou by se podle něho měl stát ministr vnitra Milan Chovanec. Řadovými předsedy pak Lubomír Zaorálek, Jan Hamáček, Lenka Teska Arnoštová, Michaela Marksová Tominová a Martin Starec. Jakou má premiér šanci, že jeho favoriti budou skutečně zvoleni? „Myslím, že má, ale uvidíme, v jakém rozsahu," řekl reportérovi iDNES.cz krátce před zahájením sjezdu Milan Chovanec.
10:13
Delegáti bez problému schválili návrh jednacího řádu, programu 38. sjezdu i návrh volebního řádu.
10:12
Premiér připomíná členy ČSSD, kteří v uplynulém roce zemřeli. Celkem jich bylo 455. Konkrétně Sobotka jmenuje například Valtra Komárka či Jaroslava Kohouta. Následuje minuta ticha.
10:10
Na podium zamířil premiér Bohuslav Sobotka. „Chtěl bych jako stále úřadující předseda ČSSD slavnostně zahájit sjezd sociální demokracie. Pokládám tímto 38. sjezd České strany sociálně demokratické za oficiálně zahájený.“
10:07
K řečnickému pultu přichází předseda pražské organizace Miroslav Ludvík. „Vážené přítelkyně, vážení přátelé...“ oslovuje delegáty a vítá je v hlavním městě.
10:03
Na podium nastoupil dětský pěvecký sbor Rolnička. Děti zpívají hymnu České republiky, skladbu Kde domov můj. Následuje Beethovenova Óda na radost, neoficiální evropská hymna.
10:01
K řečnickému pultu v hlavním sále přichází senátor za ČSSD Petr Vícha a vyzývá účastníky, aby definitivně zaujali svá místa. 38. sjezd ČSSD začíná.
09:58
O místopředsednické funkce se dnes bude ucházet hned několik členů vlády, včetně ministra vnitra Milana Chovance, ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka, ministryně práce Michaely Marksové Tominové a ministra pro legislativu Jiřího Dienstbiera. Chovanec a Dienstbier se přitom spolu s bývalým šéfem poslanců ČSSD Jeronýmem Tejcem ucházejí o pozici prvního místopředsedy strany.
09:55
Delegáti se usazují v hlavním sále ve druhém patře Kongresového centra a k tomu jim hraje poklidná jazzová hudba. Za pět minut bude sjezd oficiálně zahájen.
09:53
Předsedou strany by se měl bez problémů stát opět dosavadní šéf ČSSD, premiér Bohuslav Sobotka, který je jediným kandidátem na funkci.
09:46
Delegáti, hosté i novináři se do Kongresového centra na pražském Vyšehradě trousí již od 8:30, kdy začala prezence účastníků. Přístup do budovy mají kromě delegátů pouze předem nahlášení účastníci. Seznamy akreditovaných byly uzavřeny již minulý týden.
09:42
Vedení bude strana volit po celodenním programu, během něhož se svými projevy vystoupí řada sociálních demokratů i jejich hostů. Rozhodovat bude rekordní počet více než 750 delegátů.