Reportáž skončila 13. 3. 2015 22:48

Volební sjezd ČSSD

Dění 38. sjezdu ČSSD minutu po minutě

13:35
„Jsou u nás regiony, kde není možné najít práci. My pro tyto regiony musíme sehnat nové investory. Musíme klást důraz na transparentnost veřejných výdajů. Pro sociální demokraty jsou klíčové výdaje na vzdělání. Pokud máte dobrý vzdělávací systém, nezáleží, jestli jste se narodil do bohaté nebo chudé rodiny, jste schopen vymanit se z počátečních okolností,“ říká předseda sociálních demokratů.
13:33
„Česká společnost v dnešní situaci silně potřebuje, aby tradiční strana, jako je ČSSD, uspěla. Mým cílem je silná, jednotná, soudržná sociální demokracie, schopná unést vládní odpovědnost, dobře vládnout, sociální demokracie, která vyhraje krajské a senátní volby v roce 2016,“ prohlásil Sobotka.
13:30
„Bez naší politiky by dnes byly v naší zemi mnohem větší sociální rozdíly. Během 25 let vedlo sociální demokracii celkem šest předsedů. Dělat předsedu není jednoduchá práce,“ řekl Sobotka a poděkoval všem svým předchůdcům.
13:29
Bohuslav Sobotka, jediný kandidát na předsedu strany, přistupuje k mikrofonu a zahajuje svůj nominační projev.
13:28
Miloš Zeman se objevil na sjezdu ČSSD. I když jen ve videu připomínajícím významné sociální demokraty.
13:25
Pro delegáty i novináře je na sjezdu připravená zdarma voda a káva. Kromě toho všichni dostali poukázku na oběd a první a druhou večeři.
13:19
Nyní je v hlavním sále promítáno video připomínající významné postavy z historie sociální demokracie.
13:10
V předsálí Kongresového centra je tabule, kde mohou delegáti zelenými a červenými puntíky hodnotit práci jednotlivých ministrů. Nejvíce červených (záporných) puntíků zatím schytal ministr financí Andrej Babiš (ANO) a ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL).
12:59
13.března 2015 v 12:45, příspěvek archivován: 13.března 2015 v 13:00

Šéf ČMKOS Středula řekl sjezdu ČSSD, že odbory jsou "sexy" pro lidi, kteří rádi pomáhají druhým. Sexy a odbory, to mě zatím nenapadlo.

12:55
V hlavním sále mezitím hovoří hejtman Jihomoravského kraje Michal Hašek.
12:46
V sále Panorama vyhrazeném pro novináře probíhá briefing Bohuslava Sobotky a předsedy ČKMOS Josefa Středuly. Sobotka na Středulovu kritiku reagoval poděkováním za „velmi otevřenou“ zpětnou vazbu.
12:41
Zatímco Sobotka na post předsedy strany nemá protikandidáta, na pozici místopředsedy kandidují tři lidé, mezi nimi i bývalý šéf poslanců Jeroným Tejc, který se v říjnu v den voleb účastnil lánské schůzky „pučistů“. Toho však Sobotka na tento post odmítá. Přeje si soudržné vedení ČSSD. Člověk blízký premiéru Sobotkovi řekl iDNES.cz, že i kdyby byl Tejc do vedení zvolen, premiér by to „překousl“, ale to se podle něho nestane.
12:37
Středula Sobotkovu vládu ale i pochválil. „Sociální dialog zvládá vláda perfektně. Je to nejlepší úroveň sociálního dialogu za posledních dvacet let,“ řekl.
12:29
Středula komentuje jednotlivé body, které Sobotka prezentoval jako splněné závazky: „Zvýšení minimální mzdy o 700 korun na 9200 korun? Děkujeme, ale málo.“
12:27
K řečnickému pultu přistoupil předseda ČKMOS Josef Středula, který se kriticky obul do vlády ČSSD.
12:23

Sobotka během úvodního projevu prezentoval vládní úspěchy na velké tabuli. V tom se mohl inspirovat u svého slovenského protějšku Roberta Fica, který stejný postup zvolil při sjezdu své strany Smer.

  • Předseda sociální demokracie Bohuslav Sobotka při úvodním projevu na sjezdu ČSSD (13. března 2015) / Autor: Petr TopičMAFRA

12:19
V návrhu programové rezoluce, kterou bude schvalovat sjezd, strana říká, co bude prosazovat. Mimo jiné to, že bude pokračovat v přípravě na přijetí eura kolem roku 2020, či že prosadí úplný zákaz kouření v restauracích. (více čtěte zde)
12:10
Předseda volební komise ohlásil nominace na jednotlivé funkce, které komise obdržela. Dle očekávání byl na předsedu strany nominován pouze jeden kandidát, a to Bohuslav Sobotka. Překvapivé nejsou ani nominace na funkci prvního místopředsedy. Kandidují Milan Chovanec, Jaromír Tejc a Jiří Dienstbier.
11:59
Zatímco v tiskovém sále proběhl briefing, v hlavním sále Kongresového centra se u řečnického pultu nadále střídají jednotliví řečníci. Nyní hovoří jeden z kandidátů na místopředsednickou funkci Martin Starec.
11:52
Rovněž Sobotka hovoří o krizi na Ukrajině. S Ficem se shodují na tom, že konflikt je nutné řešit diplomaticky, nikoli za použití zbraní.
Načíst další