Předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek dorazil do pražského volebního štábu se synem...

Předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek dorazil do pražského volebního štábu se synem Josefem. (18. října 2014) | foto: Michal Šula, MAFRA

Lidovci posilují, ve volbách by podle průzkumu překonali ODS i TOP 09

  • 336
KDU-ČSL by podle volebního modelu agentury CVVM nyní ve sněmovních volbách získala 8,5 procenta a předstihla by ODS i TOP 09. Mírně si polepšilo i hnutí ANO, které by ve volbách zvítězilo se ziskem 33 procent hlasů. O sedm procentních bodů méně by získala sociální demokracie.

Lidovci podle volebního modelu nyní dostali nejvíce hlasů od předčasných parlamentních voleb v říjnu 2013, kdy získali 6,78 procenta a posléze vstoupili do koalice s ANO a ČSSD.

Babišovo hnutí si v průzkumech CVVM od prosince pomalu polepšuje a v březnovém volebním modelu vyrovnalo své maximum z dubna minulého roku. ČSSD by získala 26 procent, o dva procentní body méně než v únorovém volebním modelu.

Na třetím místě by skončili komunisté s 11 procenty. Za nimi jsou zmiňovaní lidovci, pátá by byla TOP 09 s 8 procenty a do Sněmovny by se ještě dostala ODS s 6,5 procenta. Piráti a zelení by získali shodně po dvou procentech. Nadále pokračuje propad Úsvitu, který si pohoršil na 1,5 procenta.

Agentura CVVM průzkum prováděla mezi 2. a 9. březnem. Z 1 045 dotázaných lidí by nyní šlo volit 60 procent, 34 procent by k volbám nešlo. Volební účast by tak byla zhruba stejná jako ve volbách v říjnu 2013 (59,5 procenta).

Volební model CVVM z března 2015

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video