Uděláme Česko bohatší, slibuje Babiš. V Praze podle něj ANO musí vyhrát

  • 461
Kandidát ANO na pražského primátora Petr Stuchlík a premiér Andrej Babiš slibují na volebním billboardu, že udělají Prahu bohatší. V den, kdy se děti vrátily do škol, a měsíc před komunálními a senátními volbami, spustilo momentálně nejsilnější politické uskupení v zemi, hnutí ANO, předvolební kampaň. „V Praze musíme vyhrát. Praha je klíčová,“ řekl Babiš.

Heslo Uděláme Česko bohatší představení kampaně dominovalo. „Uvidíme, jak naši primátoři pracovali,“ řekl Babiš při startu kampaně před říjnovými komunálními volbami. „Připravujeme dlouhodobý investiční plán země na deset let,“ uvedl předseda vlády.

Slíbil stoprocentní dotaci státu na výstavbu obecních bytů, pokud ze stovky postavených pětinu budou tvořit sociální byty. „Nesmyslné debaty o sociálním bydlení nejsou na místě, musíme mít dostupné bydlení,“ řekl Babiš.

Podzimní volby budou prvním ostrým testem podpory hnutí ANO po ustavení menšinové vlády s ČSSD s tolerancí komunistů. Před čtyřmi lety ANO získalo šestnáct set zastupitelů a jeho zástupci stojí i v čele tří největších měst – Prahy, Brna a Ostravy. „Pro mě ty komunální volby budou skutečný průzkum stavu preferencí,“ řekl předseda vlády.

S výsledky v Praze před volbami do Sněmovny, v nichž ANO získalo pětinu hlasů, nebyl spokojen a Stuchlík mu byl prý jako vhodný kandidát do čela pražské kandidátky v komunálních volbách doporučen.

„Je to manažer, byznysmen, má velké zkušenosti z reálného života, nejde do politiky kvůli tomu, aby si vylepšil život,“ věří Babiš. Na dalších billboardech slibuje po boku s Petrem Stuchlíkem voličům, že „Petr Prahu fakt nakopne“ či že „Prahu řešíme přímo a hned“. K tomu je přidán Babišův přípodotek, že Petr má číslo na jeho mobil.

Zatímco pražská primátorka za ANO Adriana Krnáčová již nekandiduje a v čele kandidátky ANO ji nahradil právě podnikatel Petr Stuchlík, v Brně bude svou pozici hájit dosavadní primátor Petr Vokřál a v Ostravě tamní primátor Tomáš Macura. ANO se po minulých komunálních volbách před čtyřmi lety postavilo do čela zhruba šedesáti radnic.

Dokončení vnitřního okruhu Prahy slíbil Stuchlík do roku 2030

„Volební období končíme se ctí,“ řekl v pondělí Macura. „Snížili jsme dluh města na polovinu a jsme nyní nejméně zadluženým velkým českým městem,“ uvedl ostravský primátor. Představil projekt přestavby památkově chráněné historické budovy městských jatek z roku 1881 na městskou galerii moderního umění, výstavbu pěti domů s 86 nájemními byty nebo rekonstrukci městské nemocnice za 2,3 miliardy korun.

Brněnský primátor Vokřál řekl, že rozvoj města, které vedl, limitoval nedostatek připravených projektů. „Podařilo se letos rozhodnout o novém nádraží,“ řekl brněnský primátor. „Za ty čtyři roky jsme ostudu neudělali,“ prohlásil Vokřál. Chystá projekt velkého městského okruhu, nový koncertní sál pro 1200 návštěvníků, parkoviště pro fakultní nemocnici nebo atletickou halu v rámci univerzitního kampusu.

„Investiční programy, to je to, co Praha potřebuje,“ řekl Stuchlík. Podle něj se končící primátorce Krnáčové podařilo více věcí, než se ví. „Chci udělat Prahu bohatší. Praha je bohaté město, ale ne každý občan Prahy to cítí,“ uvedl kandidát hnutí ANO na primátora hlavního města. Vnitřní okruh Prahy může být podle něj hotov do roku 2030. Podmínkou ale  podle Stuchlíka je, že v radě města nebudou „aktivisté“.

V Senátu má zatím ANO šest zástupců

V Senátu má zatím vládní hnutí poměrně slabou pozici, klub ANO má šest členů. Žádný z nich letos mandát neobhajuje, a tak může hnutí v horní komoře parlamentu jen posílit.

Volby 2018

Například v Praze 12 kandiduje za ANO bývalý ministr financí Ivan Pilný, v Chrudimi trenér rychlobruslařů Petr Novák či v Karviné ředitel Nemocnice s poliklinikou Karviná-Ráj Jiří Matěj.

V Praze 4 se ANO dohodlo s dosavadní senátorkou, vědkyní Evou Sykovou, která byla v posledních volbách zvolena za sociální demokracii. Žádného kandidáta Babišovo hnutí v senátních volbách nestaví třeba na Teplicku proti místnímu dlouholetému senátorovi za ODS a primátorovi lázeňského města Jaroslavu Kuberovi nebo ve Vsetíně, kde má dlouhodobě podporu lidovec Jiří Čunek.

„Nám ten Senát nikdy moc nešel,“ řekl Stuchlík. „Kandidovat za hnutí ANO není jednoduché. Ten člověk je hned předmětem útoků,“ tvrdí Babiš.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video