ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Váháte, komu dát ve volbách hlas? S rozhodnutím pomůže volební kalkulačka

  • 793
Chystáte se jít volit, ale ani necelý měsíc před parlamentními volbami stále ještě nevíte, která politická strana, koalice či hnutí sdílí podobné názory jako vy? Pomoci by vám mohla volební kalkulačka, kterou připravilo občanské sdružení KohoVolit.eu. Vyzkoušejte si ji nyní na portálu iDNES.cz.

Po zodpovězení čtyřiceti otázek vyjde lidem procentuální výsledek, který říká, jak velkou shodu ve svých odpovědích s tou kterou kandidující politickou stranou, koalicí či hnutím mají, a tudíž je jim programově nejblíže.

Volební kalkulačka pro volby do Sněmovny

Volební kalkulačka je alternativou k časově náročnému studiu jednotlivých volebních programů a k jejich porovnávání. Na která témata budou otázky volební kalkulačky zaměřeny, rozhodovalo sdružení KohoVolit.eu, které kalkulačku připravuje, podle několika zdrojů.

„Dívali jsme se na průzkumy společnosti STEM a Centra pro výzkum veřejného mínění, jaká témata považují lidé za důležitá. Dalším zdrojem byly zahraniční volební kalkulačky, která témata rezonovala při německých volbách. A některá témata zůstávají stejná jako při senátních volbách v loňském roce,“ uvedl pro iDNES.cz jeden z tvůrců kalkulačky Michal Škop.

Jak se volební kalkulačka připravuje

Při přípravě kalkulačky oslovilo sdružení Kohovolit.eu všechna kandidující uskupení se souborem otázek na vybraná témata. „Ze všech oslovených neodpověděl pouze Pravý blok,“ uvedl Škop.

„Finální výběr 40 ze 116 zaslaných otázek stranám zohledňuje i to, aby otázky byly různorodé, ale zároveň aby strany dostatečně rozdělovaly. I dobrá otázka, na kterou ale všechny strany odpověděly stejně, ve finálním dotazníku není, protože by lidem ve výběru nepomohla,“ vysvětlil Škop.

Jak se tisklo 11,5 milionu volebních lístků

„Někdo se přesvědčí, že se názorově opravdu shoduje se stranou, kterou zvažuje volit. Pro někoho může být výsledek překvapením, třeba protože mu vyjde shoda s novou stranou, o které toho zatím mnoho nevěděl. Typicky například Přísaha,“ poukázal tvůrce volební kalkulačky.

Sdružení KohoVolit.eu připravilo od svého vzniku v roce 2006 více než 100 volebních kalkulaček pro všechny druhy voleb v Česku, ale také Slovensku nebo Maďarsku. „Při posledních volbách do Poslanecké sněmovny v roce 2017 využilo naši volební kalkulačku přes milion uživatelů,“ zmínil Škop.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video