Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Volby za rohem, vláda se rozjede po krajích

  0:01
Páni ministři z Prahy dnes přijedou do Ústí nad Labem. Je to první zastávka na vládní předvolební cestě po všech nových krajích České republiky. V dalších týdnech čekají Hradec Králové, Karlovy Vary a další. Chceme být blíže problémům regionů, tvrdí vláda. Opozice se jen směje: Je to předvolební tah. "Jestliže tvrzení vlády občané uvěří, žijeme v Absurdistánu," řekl středočeský hejtman Petr Bendl z ODS.

Spanilé jízdy zaplatí daňoví poplatníci. V sídle krajského úřadu v Ústí bude dnes k dispozici lékař a sestra, telefony, fax, kopírka, e-mail. "Prostředky se budou čerpat z rozpočtu Úřadu vlády. V tuto chvíli nechci o celkové částce spekulovat," řekla mluvčí úřadu Vlaďka Dufková.

Sociálnědemokratičtí ministři, z nichž většina kandiduje do parlamentu, budou před volbami objíždět zemi nejen jednotlivě, ale i společně. Dnes, v době předvolební kampaně, startuje Zemanův kabinet nezvyklou sérii výjezdních zasedání vlády ve všech nových krajích.

iDNES: Volby 2002 mimořádná příloha

První je Ústí nad Labem, pak přijde Hradec Králové a další města. Oficiální stanovisko zní: Chceme být v užším kontaktu s nově vytvořenými samosprávami.

"Výjezdní zasedání jsou zatím plánována jednou za čtrnáct dní," říká vládní mluvčí Libor Rouček. Nevylučuje, že později by vláda mohla vyjíždět každý týden, protože do voleb chce stihnout objet všechny kraje.

"Celkový harmonogram se upřesňuje i podle možností jednotlivých hejtmanů," řekl Rouček, podle něhož mají výjezdní zasedání na svědomí hejtmani, kteří o ně požádali. S tím však hejtmani nesouhlasí.

"Spíš to vyšlo z vlády. Nevzpomínám si, že by někdo z nás požadoval, aby dělali výjezdní zasedání," řekl včera zlínský hejtman František Slavík z KDU-ČSL.

Výjezdní zasedání ovšem za nesmysl nepovažuje, může to mít význam pro bližší pochopení regionálních problémů. Slavík si od jednání ve Zlínském kraji slibuje, že by mohlo napomoci konečně najít sídlo kraje.

Jak cestovaly kabinety v minulosti

2001
Zemanův kabinet jednal na Hodonínsku mj. o zemědělství

1999
Zemanův kabinet vyjel vlakem na severní Moravu jednat mj. o energetice a nezaměstnanosti. Vláda tehdy nechtěla podle ČTK prozradit, kolik to stálo. Vlak do Havířova byl vypraven podle mimořádného grafikonu.

1998
Tošovského kabinet měl dvoudenní zasedání na zámku Židlochovice u Brna. Kabinet tam tehdy stihl oslavit také jmeniny Josefa Luxe a Edvarda Outraty. "Byla to družná zábava," řekl poté tehdejší ministr Vladimír Mlynář a ocenil, že například ministryně zdravotnictví Zuzana Roithová skvěle zpívá. "Takže na příštím výjezdním zasedání uděláme hudební skupinu," uzavřel podle ČTK výsledek noční oslavy Mlynář.

1995
Klausův kabinet se v rámci výjezdního zasedání projel na kolech po Národním parku Šumava. Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ) potom podle deníku Právo konstatoval, že výjezdní zasedání za čtvrt milionu korun ze státního rozpočtu bylo v rozporu se zákonem hrazeno z rozpočtové kapitoly ministerstva životního prostředí. Klausova vláda jednala v Lednici na jižní Moravě. Během dvoudenního zasedání vláda stihla i fotbálek. Klaus pak plánoval příští výjezdní zasedání na sjezdových lyžích v Krkonoších.

1993
Výjezdní schůze ministrů a vlády ve vlaku z Prahy do Ralska. Ministři probrali mj. dopravní politiku státu a vypořádání bývalého majetku RVHP.

Ani hejtman Karlovarského kraje Josef Pavel z ODS výjezdní zasedání předem nezatracuje. "Myslím, že je dobře, aby se členové vlády seznámili s tím, jak fungují krajské orgány, i když je pravděpodobné, že to souvisí i s volbami," řekl Pavel.

Jeho stranický kolega, středočeský hejtman Petr Bendl za vládní aktivitou vidí jednoznačně předvolební tah. "Je to samozřejmě součást předvolební kampaně," řekl Bendl, podle něhož se vláda začíná zajímat o problémy kraje teprve na konci svého funkčního období.

Místopředseda ODS Petr Nečas poznamenal, že tuto část volební kampaně zaplatí daňoví poplatníci, protože výjezdní zasedání půjde z prostředků Úřadu vlády.

"Všechno se tím prodraží o statisíce korun," řekl ČTK místopředseda US-DEU a exministr financí Ivan Pilip.

Kolik budou návštěvy krajů stát, Úřad vlády včera neuvedl. "V tuto chvíli nechci o celkové částce spekulovat," řekla mluvčí úřadu Vlaďka Dufková. Z rozpočtu Úřadu vlády se zaplatí nejen benzin, ale též občerstvení nebo telefony a fax. Ústecké občany by jednání vlády nemělo nijak významně omezit. Policie pouze zajistí průjezd vládním vozidlům, která zajedou do podzemních garáží pod krajským úřadem.

Jindřich Marek z tiskového oddělení vlády uvedl, že v žádném případě nejde o předvolební tah. Ministři se podle něj budou v různých krajích zajímat vždy o místní specifické problémy, například dnes v Ústí o dálnici přes České středohoří nebo o plánované stavby dvou zdymadel na Labi. V oficiálním programu vlády jsou však ze zhruba třiceti bodů jen tři, které se týkají přímo severních Čech.

Jindřich Marek však nevylučuje, že další severočeská témata se objeví přímo při jednání kabinetu. Hejtman Ústeckého kraje Jiří Šulc z ODS si od zasedání vlády slibuje, že ministry požádá o peníze z rozvojových programů.

Že nejde o obyčejné zasedání vlády, dokazuje i to, že ještě večer se hodlají ministři sejít s voliči. Výjezdní zasedání vlády nejsou ničím novým, ale v takovém rozsahu mají být uskutečněna poprvé. Mimo Prahu vyjížděly jednat Klausovy vlády i kabinet Josefa Tošovského.

Autoři:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Kvestor ČZU: Nejlepší disciplínu měli při nácviku na útok zahraniční studenti

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Nejednáme. Na obzoru je stávka soudních pracovníků, požadují vyšší platy

25. dubna 2024

Premium Odvádějí vysoce odbornou práci, musejí skládat speciální zkoušky, někdy sami vypracovávají drobná...

Pokroková nenávist k Židům. Jak se z univerzit v USA staly filiálky Hamásu

25. dubna 2024

Premium Na elitních amerických univerzitách vyhánějí Židy takovým stylem, že to tam vypadá jako v Německu...

Karafiátovou revoluci zažehla jediná píseň. Portugalsko vyvedla z diktatury

25. dubna 2024

Málokterá revoluce je spojena s písní a květinou, jako se to stalo té portugalské. Před 50 lety se...

Chtěl se odpálit během olympiády v Paříži. Ve Francii zatkli 16letého hocha

24. dubna 2024  22:47

Kriminalisté ve Francii v úterý zadrželi 16letého mladíka francouzské národnosti, který na...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...