Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Volby v květnu? To je tragédie! říká Topolánek

  17:06aktualizováno  17. září 12:30
Mirek Topolánek už vůbec nevěří Jiřímu Paroubkovi. "Udělal jsem s ním spoustu dohod a žádná neplatila. Mění názor i dvakrát za den," uvedl šéf ODS v rozhovoru pro MF DNES, který vznikal dva dny. V úterý ho totiž přerušilo nečekané rozhodnutí ČSSD nepodpořit rozpuštění Sněmovny, na kterém se strany dohodly.

Postup socialistů je překreslením politické mapy, řekl v rozhovoru Mirek Topolánek. | foto: Michal Šula, MF DNES

Pane předsedo, nevíme sice, kdy budou volby, ale jako nejdůležitější věc se jeví sestavení státního rozpočtu. Jaký postup navrhuje ODS?
To se bavíme velmi hypoteticky, nevíme, co se přesně odehraje. V nějaké formě bychom ale pro škrty ministra Janoty hlasovali. Pokud by to byl ovšem jeden balík!

Nad škrty v rozpočtu zřejmě nikdy nebude existovat shoda. Jak by měly vypadat podle ODS?
Vždyť Janotův balíček je takový yetti. Nikdo ho neviděl, přesto o něm všichni mluví. Proboha, žádný Janotův balíček fakticky zatím neexistuje! Myslím v podobě, aby se o něm dalo diskutovat či hlasovat. Ve vládě probíhají vášnivé diskuse, zda se mají škrty řešit na místě výdajů, či příjmů. Je evidentní, že v naší situaci se musí škrtat hlavně ve výdajích. Žádný takový balíček vláda ještě neschválila. Navíc balík musí být udělaný tak, aby to všechny strany bolelo stejně. A pokud budou socialisté realizovat svoje plány, tak se žádné výdaje škrtat nebudou.

Pochybujete o tom, že vláda chce skutečně připravit rozsáhlé škrty?
Původní Janotův plán škrtů se rozbil už ve vládě, mám o tom dobré informace. Uvidíme, s čím nakonec vláda Jana Fischera přijde.

V kampani se vynořil váš další soupeř, který přitom tvrdí, že má k vám nejblíže – TOP 09. Jak na něj budete reagovat?
Je to uměle vytvořená strana, nemá členskou základnu, je to čistě volební formace. Možná, že se někteří lidé emotivně po těch "profláknutých" Topoláncích a Langerech obrací ke knížeti Schwarzenbergovi. Kalousek byl vynikajícím ministrem financí proto, že měl za sebou velmi silného premiéra Topolánka.

Kdyby byly v květnu, tak to považuji za konec světa. To, co znamenalo velké dluhy a deficity v době, kdy byl Sobotka ministr financí, se nám může vrátit zadními dveřmi. Zpátky na stromy!

Hezky jste se pochválil…
Kalousek ale dělá stejnou chybu jako v roce 2006 – opět jde do voleb s programem, s kterým souhlasí jen on sám. Některým tématům se vyhýbá a vůči nám se vymezuje úplně zbytečně.

Jak na TOP 09 budete reagovat?
My TOP 09 potřebujeme. Jenže chci jasně vzkázat voličům, že volba této strany neznamená pro budoucnost pravicovější vládu.

Myslíte to tak, že by TOP 09 mohla odebrat část vašich hlasů a to nakonec přispěje k vítězství ČSSD?
Ten efekt může být přesně takový. V tom případě udělá TOP 09 bez uzardění koalici se sociální demokracií. Miroslav Kalousek je člověk, kterého si vážím, ale v roce 2006 udělal s doutníkem v ústech dohodu s Paroubkem a tichou podporou komunistů. Je třeba to vědět, když ho někdo nadšeně podporuje. Jen ODS přitom garantuje některé věci, podle toho by se měl volič rozhodnout. Volba příznivce ODS pro TOP 09 je svým způsobem hlasem pro Jiřího Paroubka.

Karel Schwarzenberg tvrdí, že s ČSSD možná, ale ne s Paroubkem.
To jsou slovní hříčky. Miroslav Kalousek je velmi pragmatický a ve správnou chvíli najde pro všechno správné argumenty.

V tento moment dorazila v úterý kolem desáté dopoledne přes naše mobily informace, že ČSSD vypověděla dohody a odmítá rozpuštění Sněmovny. Rozhovor byl na chvíli přerušen, pokračoval později.
Sociální demokracie se rozhodla nedodržet dohody s ostatními stranami a neumožní rozpuštění Sněmovny.

Jak moc vás to překvapilo?
Trochu jsem to čekal, ale musím říci toto: Proboha, to jsme skutečně zapomněli na 24. březen?

Myslíte tím pád vaší vlády?
Ano. Tehdy byla podivným a překvapivým způsobem shozena vláda, která dělala velmi dobrá protikrizová opatření, která dobře koučovala Evropskou unii. Přesto padla. Tam začaly politické problémy, které přerostly až v problémy ústavní. Nezpůsobila je ODS.

Předpokládám, že z toho viníte hlavně ČSSD.
Byli to komunisté od Filipa a socialisté od Paroubka. Pak bývalí komunisté jako Tlustý. A Zubová. Tato většina ve Sněmovně pořád existuje, přesto rezignovala na vytváření vlády. Tato většina přece neumožní schválit nic rozumného z rozpočtu a Janotových balíčků.

Volby v květnu? Konec světa 

V současnosti nevíme, kdy budou volby, považujete jejich odklad za špatnou zprávu?
Kdyby byly v květnu, tak to považuji za konec světa. To, co znamenalo velké dluhy a deficity v době, kdy byl Sobotka ministr financí, se nám může vrátit zadními dveřmi. Zpátky na stromy!

Sobě nepřičítáte žádnou vinu za opakované odkládání voleb?
Pořád nám někdo předhazuje, že se nedokážeme domluvit nebo že už jsme se s ČSSD naopak domluvili. Zásadně odmítám, aby někdo házel do jednoho pytle ODS a sociální demokracii. My jsme vždy hledali řešení, aby předčasné volby byly. Volby na jaře příštího roku jsou tragédie! V příštích měsících by se změnilo ve Sněmovně úplně všechno a pozitivní změny, které udělala moje vláda, můžeme hodit do kanálu. Jarním termínem by na sebe vzal někdo strašnou odpovědnost.

Kdokoliv si kopnul do Topolánka, protože ví, že jsem to většinou nekomentoval. Havlík tak může říct, že jsem nepřečetl v životě žádnou knihu. Paroubek, že mám lichtenštejnské konto a tak dál.

Mohla to sociální demokracie udělat proto, že se chce vyhnout, pokud by po volbách vládla, nepříjemným a bolestivým škrtům?
Může to tak být. Postup socialistů je překreslením politické mapy. Pokud by se totiž lidovci chovali tak aktivně jako při šrotovném, tak to znamená, že levice má absolutní většinu ve Sněmovně, že je schopna prosadit cokoli a vláda dohody přestává být vládou dohody.

Jiří Paroubek před několika dny řekl, že nezná případ, že by jeho strana nedodržela dohody.
Vzhledem k tomu, že jemu samotnému se to stalo nejméně tisíckrát, tak mu vůbec nevěřím. Udělal jsem s ním spoustu dohod a žádná neplatila. Mění názor i dvakrát za den.

Vůbec nesdílíte obavy, které uvedla sociální demokracie, že by rozpuštění Sněmovny mohl opět napadnout Ústavní soud?
Nesdílím, tentokrát byl připraven korektní návrh a postup. Navíc ústava už dnes připouští čtyři způsoby samorozpuštění Sněmovny, přibyl by pátý. Nebyly důvody, aby to Ústavní soud přes stížnosti kohokoli shodil podruhé. Kdyby to udělal, tak by přebral za to odpovědnost.

Spory o volby byly v posledních týdnech nesmírně vyhrocené ze všech stran. Zde je jeden pondělní výrok předsedy Ústavního soudu Pavla Rychetského: "Mé šestileté působení u Ústavního soudu mě poučilo o tom, že ani parlament nemá absolutní moc a většina nemusí mít vždy pravdu a základní právní hodnoty demokratického státu je třeba chránit i před zákonodárci." To jsou hodně silná slova, nemyslíte?
Jedině parlament má přímou kompetenci od voličů. Tu Ústavní soud nemá. Říci podobné věty, to je silné. Někteří ústavní právníci přitom říkají, že soud svým rozhodnutím narušil rovnováhu sil v demokratickém státě. Mohou mít pravdu. Já ale nechci tvrdě kritizovat Ústavní soud. Nemíním se do toho dál nijak zaplétat.

Toskánsko 2: Už po sobě nenechám plivat

V minulých dnech se v souvislosti s vámi objevila ještě jedna věc. Naznačil jste, že se na vás připravuje aféra Toskánsko 2. Co jste tím konkrétně myslel?
Informace, které jsem dostal, a materiály, s kterými obíhá pán jménem Ulčák některé redakce, jsou falzifikáty mého údajného vlastnictví k některým firmám. Je to nesmysl. Zveřejněním jsem dal najevo, že to vím, a rozhodl jsem se, že po sobě nenechám plivat. Budu se soudit, pokud se to objeví. Říkám dost! Nebudu to dál snášet!

Ale co tam má být v těch dokumentech přesně napsáno?
Neřeknu vám to, protože když jsem v minulosti říkal, že jsem sledovaný, tak se mi novináři smáli. Když se to potvrdilo, tak s tím nic nedělali.

I teď vás někdo sleduje?
Nevím, možná, že teď už nejsem tak zajímavá osoba. Sledovali mě i v době, kdy jsem byl premiérem. Vždyť mě natáčeli i na poslední dovolené. Kdokoliv si kopnul do Topolánka, protože ví, že jsem to většinou nekomentoval. Havlík tak může říct, že jsem nepřečetl v životě žádnou knihu. Paroubek, že mám lichtenštejnské konto a tak dál. Vzpomeňte si na aféry kolem mé osoby – byt, auto, podnikání, dovolená. Nikdy se nic nepotvrdilo.

Nemůžete si za to vy sám, tím jak se chováte?
Nejsem ubrečený. Ale každý komentátor pracuje v mém případě i po letech s fakty, které nejsou pravdivé. Tím, že jsem odkryl dopředu aféru Toskánsko 2, říkám jasně: Začínám se bránit. Afér, které mě poškozují a poškozují i ODS, mám dost. Nejsem stejný jako Paroubek, nechci být házen do stejného pytle. Nescházím se s kumpány, kteří se střílejí na různých akcích.

Jak jste se dozvěděl o této aféře?
Nemíním to s vámi řešit. Vy jako novinář také nezveřejňujete své zdroje. Kdo nosí vám různé materiály do redakcí?

A kdo tedy podle vás připravil Toskánsko 2?
Je řada skupin, které mají zájem, abych nešel zpátky do vlády. Je to skupina Ulčák, Velek. Je to skupina kolem Jansty, je to nepochybně celá ta dimunovština. Osobně na mě útočí Randák, chová se jako zběsilý. Je to celá řada lidí z podnikání, kterým jsem šlápl na krk. Byl jsem to já, kdo rozhodl o akci Setuza, z které pak byla vytlačena Pitrova skupina. Zahájil jsem aktivity proti Sazce, inicioval jsem na české straně vyšetřování skupiny Appian. Někdo útoky proti mně musí platit a je evidentní, že to vyhovuje právě sociální demokracii.

Spekulace o Toskánsku 2 hovoří o tom, že se tam tvrdí, že máte firmy registrované v Lichtenštejnsku.
Vyloučeno! Nesmysl. Jsou jen dvě možnosti – buď to dotyční nezveřejní, nebo je zveřejní a já se budu soudně bránit. Chci, aby veřejnost věděla, že mnoho věcí, které se o mně tvrdí, nejsou pravdivé.

Nepodlehl jste teorii všudypřítomného spiknutí?
Určitě ne, nejsem paranoidní. Četl jsem ale jako premiér podrobně zprávy BIS a někdy účinně zasahoval proti korupci, i když si to mnozí nemyslí. Odplatou za potírání korupce mohou být ty aféry, protože jsem překazil mnoha lidem jejich záměry.

Poté, co Sněmovna o svém rozpuštění v úterý nehlasovala, jste ihned v parlamentu složil poslanecký mandát. Nebylo to jen gesto?
Já jsem se pro to rozhodl už někdy minulý týden. Odmítám přebírat zodpovědnost za fungování této Sněmovny. A už jsem vysvětloval proč. Složení mandátu ve Sněmovně na rozdíl od jiných považuji za příležitost více se věnovat ODS. Chci objet všechny krajské sněmy, dát stranu dohromady a dovést ji k vítězným volbám.

Naznačuje složení mandátu i vaše další možné kroky, které mohou ovlivnit vaši politickou kariéru?
Pokud by byly volby na jaře, zvážím, zda v nich vůbec kandidovat. Teď to ale nechci řešit.

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Šebo: Rodiče neočkovaných dětí jsou zločinci, černý kašel je pro kojence smrtící

  • Nejčtenější

Írán zaútočil na Izrael. Armáda zachytila většinu střel, pomohli spojenci

13. dubna 2024  20:38,  aktualizováno  14.4 8:54

Sledujeme online Írán vyslal na Izrael desítky bezpilotních letounů a také rakety. Je to odveta za útok na íránský...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

Ozbrojenci vtrhli do domu a svázali podnikatele s rodinou, zřejmě šlo o mstu

12. dubna 2024  9:44,  aktualizováno  15:08

Policisté z Česka i Německa pátrají na Domažlicku po ozbrojencích, kteří v noci na dnešek přepadli...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Na začátku byl tajný projekt. Jak vypadá stanice metra, kterou nikdy nejel vlak

14. dubna 2024

Premium Nenápadná plechová vrata naproti Úřadu vlády na pražském Klárově skrývají velké tajemství. Praha se...

Státu propadly pozemky za pět miliard. Vlastníci se o ně včas nepřihlásili

20. dubna 2024

Premium Česko letos velmi zbohatlo. Získalo do svého majetku rozsáhlé pozemky miliardových hodnot po...

Režim nás zatáhne do války, děsí se Íránci. Ultrakonzervativci v zemi posilují

20. dubna 2024

Premium Zdaleka ne všichni Íránci podporují místní konzervativní islámský režim a jeho válečné choutky....

Rozhazoval výzvy k svržení vlády. Pak se u místa, kde soudí Trumpa, zapálil

19. dubna 2024  20:17,  aktualizováno 

Muž se polil se a následně zapálil v New Yorku před soudní budovou, kde se koná proces s americkým...

Dostálové se ptali na její angličtinu a Farského, zda dá zase přednost stáži

19. dubna 2024  19:15,  aktualizováno  21:09

Nejzajímavější částí debaty kandidátů do voleb v Evropském parlamentu byly otázky studentů, kteří...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...