Demokratický kandidát na prezidenta USA Joe Biden společně s demokratickou kandidátkou na viceprezidentku USA Kamalou Harrisovou. (6. listopadu 2020) | foto: Reuters

Politici gratulují Bidenovi, Plaga chce Trumpovy tweety do mediální výchovy

  • 255
Na vítězství Joe Bidena reagují na sociálních sítích čeští politici. Ke zvolení mu již blahopřálo několik předsedů politických stran. Gratulační dopis mu poslal i prezident Miloš Zeman. Ministr školství Robert Plaga pak z legrace uvedl, že Trumpovy tweety by měly být zařazeny do mediální výchovy.

„Velmi pozorně jsem sledoval Vaše vystoupení a s potěšením zaznamenával Vaše pevné odhodlání posilovat transatlantické pouto s nejbližšími partnery USA, mezi něž se Česká republika rozhodně hlásí,“ napsal prezident Miloš Zeman v projevu nově zvolenému prezidentovi USA Joe Bidenovi. Českou republiku a Spojené státy v dopise označil za silné spojence a dobré přátele.

Premiér Andrej Babiš uvedl, že je důležité, aby se Biden aktivně přihlásil ke spojeneckým závazkům vůči NATO a usiloval o obchodní dohodu s EU. Podle ministra dopravy a průmyslu a obchodu Karla Havlíčka nový prezident posílí vztahy s Evropou. Označil ho za zkušeného politika a respektovaného mezinárodního vyjednávače. 

Poslanec za STAN Vit Rakušan označil americký volební systém za „zvláštní“. Je však třeba jej respektovat, dodal. 

„Joe Biden, ať si o něm, jeho kampani či politice, myslíme cokoliv, tak bude prezidentem amerického lidu. Hodně štěstí při výkonu mandátu!“ dodává Rakušan.

„Prosím všechny učitele o zařazení tweetů Donalda Trumpa do metodických listů mediální výchovy a kohokoliv o zaslání sítě do Washingtonu,“ napsal na Twitter ministr školství Plaga. 

Odkazuje na to,že Trumpovy tweety byly v období voleb často nepravdivé. Na to i sociální síť u jeho příspěvků upozorňovala. Některé televize dokonce přerušily projev, ve kterém se předčasně prohlásil za vítěze.

Ivan Bartoš se v komentáři zaměřil na to, jaké úkoly bude muset Biden řešit. „Vítězství Joe Bidena znamená pro Evropu novou éru spolupráce na řešení největších výzev: změně klimatu, rostoucímu vlivu autoritářských států či obnově ekonomik po koronaviru,“ napsal předseda Pirátů. 

Dodal, že podle předběžné zprávy OBSE nedošlo k nesrovnalostem během voleb, výsledek tedy považuje za zcela legitimní.

Podle českého ministra zahraničí Tomáše Petříčka (ČSSD) je Joe Biden praktickým vítězem amerických prezidentských voleb, čekají ho ale zřejmě spory a přepočítávání hlasů. Napsal to ČTK.

Vicepremiér a předseda ČSSD Jan Hamáček na Twitteru uznal, že se v únorovém příspěvku o amerických volbách mýlil. Tehdy napsal, že „jediný kandidát, který je schopen porazit Trumpa je Mike Bloomberg. Čím dřív to Demokratům dojde, tím lépe.“ Zároveň Bidenovi poblahopřál.

Z vítězství Bidena má radost předsedkyně TOP 09 Markéta Adamová. Ocenila, že Biden „vedl kampaň slušně, držel se zásad a myslel ve svých projevech i na ty, kteří mu nedali svůj hlas..zakopání příkopů po Donaldu Trumpovi, bude nejlepší zprávou pro USA i pro nás,“ napsala.

Poslankyně Evropského parlamentu Veronika Vrecionová (ODS) uvedla na Twitteru, že ona Bidenovi nefandila. „Ale je vítězem, kterému je potřeba pogratulovat,“ dodala. Doufá, že v zahraniční politice, zejména politice Blízkého východu na Trumpa naváže.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video