Volební model Kantar CZ pro ČT (18. října 2020)

Volební model Kantar CZ pro ČT (18. října 2020) | foto: Česká televize

ANO věří nejméně lidí od voleb 2017, do Sněmovny by neprošly KSČM a ČSSD

  • 1283
Volby do Sněmovny by v současnosti vyhrálo hnutí ANO, dál ale ztrácí. Podle průzkumu Kantar CZ by přišlo proti srpnu o tři procentní body, aktuální zisk 24,5 procenta je nejhorší výsledek od voleb v roce 2017. Druzí Piráti jsou za vládnoucím hnutím jen o 5,5 procenta. Třetí je ODS s 13,5 procenty. Do Sněmovny by se nedostaly KSČM a ČSSD, které jsou pod pětiprocentní hranicí.

Do Sněmovny by se ze stávajících stran dostaly ještě STAN, SPD, KDU-ČSL a těsně také TOP 09. Mimo hru by zůstali komunisté a sociální demokraté, kteří propadli i v nedávných krajských a senátních volbách.

Češi v otázce koronaviru nevěří premiérovi, ale odborníkům, ukazuje průzkum

Podpora KSČM s výsledkem 4,5 procenta je stejná jako v předchozím modelu. Koaliční ČSSD ale ztratila 1,5 procenta, nyní by ji podpořila čtyři procenta respondentů. 

Pod hranicí vstupu do dolní komory parlamentu nadále zůstává Trikolóra, která ale o půl procentního bodu posílila, podpořila by ji tři procenta voličů. 

Hnutí SPD si proti srpnu pohoršilo o jednu pozici, s totožným ziskem osmi procent by v září skončilo páté. Další čtyři strany se pohybují na hranici vstupu do Poslanecké sněmovny. 

Potřebných pět procent hlasů by podle modelu překročila KDU-ČSL, která posílila o dva procentní body na šest procent. O půl procentního bodu na 5,5 procenta hlasů si polepšila také TOP 09.

Statistická chyba volebního modelu se v aktuální vlně měření pohybuje u stran s nízkým ziskem v rozmezí +/- 1,1 a u stran s vysokým ziskem až 2,8 procentního bodu. Průzkum se konal od 21. září do 9. října a účastnilo se ho 1 200 respondentů.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video