(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: Ladislav Němec, MAFRA

Policie hackery volebních webů neodhalila. Výsledky to prý neovlivnilo

  • 9
Policie nedokázala odhalit pachatele loňského útoku hackerů na volební weby Českého statistického úřadu během sněmovních voleb a případ odložila. Uvedl to server iRozhlas.cz na základě vyjádření policie a státního zastupitelství. Hackeři loni v říjnu způsobili výpadky webů, na nichž byly zveřejňovány výsledky voleb. Podle úřadu to ale nijak neovlivnilo zpracování výsledků.

Státní zástupce Richard Houdek, který dozoroval vyšetřování útoku, serveru iRozhlas.cz nyní opět potvrdil, že šlo o cílený útok. „Nepodařilo se však zjistit ani lokalizovat původce tohoto útoku,“ doplnil. Policie proto případ ke konci ledna odložila.

Kvůli opakovaným hackerským útokům loni 21. října během sčítání hlasů vypadávaly weby volby.cz a volbyhned.cz, na kterých ČSÚ průběžně zveřejňoval výsledky voleb do Sněmovny.

Externí dodavatel podle Českého statistického úřadu (ČSÚ) původně oznámil, že to způsobily technické problémy. Analýza pak ale odhalila takzvaný DDoS útok, kdy se hackeři snaží přes více počítačů zahltit web vysokým množstvím požadavků najednou.

Mluvčí ČSÚ Petra Báčová loni krátce po útoku oznámila, že předávání a zpracování výsledků voleb se hackerům ovlivnit nepodařilo. ČSÚ následně přijal bezpečnostní opatření, aby se podobná situace neopakovala, a provedl bezpečnostní a zátěžové testy.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video