Vojtěch Filip: Jsme pro obecné referendum, SPD předložilo paskvil

Vojtěch Filip: Jsme pro obecné referendum, SPD předložilo paskvil | foto: iDNES.cz

KSČM si zvolí nové vedení v dubnu. Filip už kandidovat nechce

  • 62
Ústřední výbor KSČM se v pátek po více než pětihodinovém jednání rozhodl, že si na mimořádném dubnovém sjezdu zvolí nové vedení. Dosavadní předseda komunistů Vojtěch Filip svůj post obhajovat nebude. Vedení strany tak reagovalo na volební debakl.

Jednání ústředního výboru bylo poměrně vypjaté. Po více než pěti hodinách se nakonec členové výboru dohodli, že nové vedení si zvolí na mimořádném dubnovém sjezdu. „V dubnu bude jednoznačné rozhodnutí, jakým způsobem a kdo povede KSČM,“ řekl po jednání médiím Filip.

Během schůze padl i návrh na jeho okamžité odvolání, ale ten prý nenašel podporu. Hlasovala pro něj zhruba deseti členů, uvedl Filip. Sám ale už stranu vést nechce. 

„Nechystám se k tomu, samozřejmě se může stát cokoli na okresních a krajských konferencích, ale v tuto chvíli se nechystám obhajovat post předsedy. Jsem nejdéle sloužícím předsedou politické strany a podle mého soudu může i obměna něco přinést,“ odpověděl Filip na otázku, zda bude znovu kandidovat na post předsedy.

Dodal, že pokud by mu okresní organizace vyjádřily podporu, tak by se jí pokusil přenést na někoho, o kom si myslí, že by mohl získat podporu. nyní se chce ucházet o křeslo místopředsedy Sněmovny. Jednání s hnutím ANO bude vyjednávací tým KSČM konzultovat s výkonným výborem.

O post předsedy se zajímá Skála

Naopak na předsedu by rád kandidoval hlavní ideolog strany Josef Skála. Pokud by cítil podporu v regionech, tak by rád o funkci předsedy strany usiloval, sdělil po jednání médiím. Sám přitom vedení strany a konkrétně Filipa již delší dobu kritizuje, jak jsme psali zde.

„Osobně razím názor, že musíme dohnat kritické nálady, stát se jejich mluvčím a rozkročit se více napříč znepokojenou veřejností a snažit se budouvat blok napříč levicovými organizacemi,“ uvedl Skála, kam si myslí, že by se strana nyní měla ubírat. 

„Naše parketa je tam, kam se ostatní bojí. Kam ti, kdo upsali duši, tomuto systému a establishmentu nepolezou,“ dodal Skála s tím, že třeba lithium by měl těžit český průmysl ve veřejném vlastnictví.

KSČM se také rozhodla, že nebude stavět vlastního kandidáta do prezidentských voleb.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video