Volební model ČT (26. 9. 2021)

Volební model ČT (26. 9. 2021) | foto: Česká televize - OVM

ANO oslabilo, koalice by podle průzkumu daly dohromady už 102 křesel

  • 1322
Hnutí ANO v nejnovějším průzkumu agentury Kantar pro Českou televizi oslabilo. Získalo by podle něj 24,5 procenta hlasů. Preference koalice SPOLU mírně narostly, koalice by skončila druhá se 23 procenty. Na třetím místě by se umístila koalice Pirátů a STAN. Koalice by dohromady získaly 102 mandátů, uvádí průzkum.

Koalice Pirátů a STAN by ve volbách nyní dostala 20 procent hlasů. Do Sněmovny by se dostala také SPD s 11,5 procenty hlasů. Komunisté v průzkumu agentury Kantar získali pět procent. Pětiprocentní hranici by nepřekročila sociální demokracie ani hnutí Přísaha.

ČSSD se v průzkumech již delší dobu pohybuje pod pětiprocentní hranicí nutnou pro vstup do Sněmovny. Podle nejnovějšího průzkumu by získalo 4,5 procent. Nedostala by se ani Přísaha se čtyřmi procenty.

V přepočtu na mandáty by hnutí ANO nyní získalo 66 mandátů. Koalice SPOLU by jich měla 54, koalice Pirátů a STAN 48. SPD by ve Sněmovně dostala 24 křesel, KSČM osm.

K volbám určitě nepůjde 26,5 procenta dotázaných, říká autor průzkumu

Poslanec SPD Radim Fiala v Otázkách Václava Moravce na ČT řekl, že podmínkou vlády s hnutím ANO by bylo referendum o vystoupení z Evropské unie. „V takové vládě si nedokážu představit být, řekl vicepremiér Karel Havlíček.

Ještě v průzkumech v průběhu září mělo hnutí ANO větší náskok. Podle  agentury STEM by ještě v polovině září by vyhrálo s 32,4 procenty. Druhá v tehdejším průzkumu skončila koalice SPOLU s 20 procenty, třetí byli Piráti a STAN s 18 procenty.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video