Předseda ODS Petr Fiala | foto: Petr Topič, MAFRA

Česku hrozí úpadek do bahna populismu a extremismu, tvrdí ODS

  • 309
Představitelé ODS varují deset dní před parlamentními volbami před možnou koalicí mezi hnutím ANO Andreje Babiše, Komunistickou stranou Čech a Moravy (KSČM) a Svobodou a přímou demokracií (SPD) Tomia Okamury. Koalice by podle nich způsobila největší ohrožení demokracie za posledních téměř třicet let.

Tento scénář vnímají představitelé ODS jako pád na politické dno. Aby mu zabránili, snaží se vyzdvihnout důležitost nadcházejících voleb.

Když by jedna strana získala většinu v parlamentu a „klekla“ tím na Českou republiku, došlo by podle ODS k úpadku do „totálního bahna populismu a extremismu“.

„Vnímáme to jako nejvážnější ohrožení české demokracie od roku 1989,“ uvedl šéf ODS Petr Fiala na tiskové konferenci.

Znovu vyvrátil možnost vytvořit koalici ODS s hnutím ANO. Spolupráci představitelé ODS vylučují už požadavkem na zrušení EET, který uvedli ve Vyšehradské deklaraci jako jednu z podmínek pro vstup do vlády (informovali jsme zde).      

Fiala proto vyzval voliče, aby přišli k volbám a zvážili podporu ODS. „Česko potřebuje silnou pravici,“ řekl.

Babiš ale minulé úterý v rozhovoru pro iDNES.cz (psali jsme zde) možnou spolupráci s komunisty i Okamurou vyloučil.

„Máme úplně jiné představy o programu, co se týká komunistů, a program pana Okamury není reálný. Má tam dobré věci, zastavení migrace, ale má tam i věci nereálné. Takže si to neumím představit. Co bude po volbách, to uvidíme,“ rozvedl Babiš.   

Místopředsedkyně strany Alexandra Udženija uvedla, že deset dnů zbývajících do voleb strana využije k přesvědčování lidí, že politika má být slušná, má mít obsah a má v ní rozhodovat program. Volby podle ní budou důležitější, než to nyní vypadá. Podotkla, že pokud demokraticky smýšlející voliči nepřijdou k volbám, hrozí, že po volbách „vláda klekne“ na všechny.

Nejnovější předvolební průzkum provedený agenturami STEM a STEM/MARK pro televizi Nova udává jako vítěze říjnových voleb hnutí ANO s 26,5 procenty, následované KSČM s 14,2 procenty.

Na třetím místě by se dle průzkumu umístila ČSSD s 12,2 procenty. ODS by byla čtvrtá s necelými devíti procenty hlasů (psali jsme zde).

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video