I když komunismus nikde neuspěl, neměli bychom přestat hledat, říká Dolejš z KSČM

  • 322
Komunisté vypověděli letos v dubnu vládě Andreje Babiše toleranci. Jak chtějí přesvědčit voliče, že to nebylo pouze kvůli blížícím se volbám? Kvůli čemu vlastně vládu do dubna podporovali? Na tyto a další otázky Vladimíra Vokála odpověděl v pořadu Rozstřel poslanec Jiří Dolejš, který kandiduje za KSČM v Praze.

Na otázku, proč komunisté podporovali Babišovu vládu, Dolejš odpověděl, že rozhodnutí padlo demokratickým rozhodováním. „Levice tehdy neměla moc šancí,“ dodal. Strana musí podle něho být populární a musí být srozumitelná.

Před sto lety stranu volili i mladí, v dnešní době jsou voliči hlavně starší lidé. „Strana se musí poučit ze svého vývoje. Nedaří se nám však hůř než podobným stranám v cizině,“ podotkl politik.

Členem strany byl kdysi i spisovatel Jaroslav Seifert. Na otázku, jestli by do strany vstoupil i dnes, poslanec odpověděl, že „by tam nebylo to nadšení. Dvacáté století určitě přineslo jisté zklamání“.

Putinovské pravicové Rusko mají komunisté stále v oblibě. „Musíme oddělit jablka od hrušek. V dnešní době je všude kapitalismus. V Rusku je sice také, ale i přes to zůstává konzervativním,“ odpověděl Dolejš.

Celý Rozstřel v podcastu:

Dělníci jsou v Číně stále v ponižujícím postavení. „Posun tam však nepochybně je,“ namítl komunista. Čína ukázala, že pohrdání trhem v pořádku není. V ekonomice se jim podle jeho slov bezesporu daří.

Úspěšný komunistický model se v dnešní době hledá těžko. „Ruským komunistům se to rozpadlo, Číňané model přetvořili, modernizovali například trh,“ uvedl.

Komunistická strana má už dlouhodobě v programu výstup z NATO. „Emancipace Evropy by měla být výrazná. Tento způsob zajišťování bezpečnosti neuznáváme. Chceme vysvětlit lidem, že alternativa existuje,“ řekl Dolejší.

Pro Czexit by nehlasoval

„Je potřeba Evropskou unii změnit. Je to proces, rozpad do malých státečků by dobře nedopadlo, země by to nesly velmi těžko. Unie se však začne rozpadat sama, pokud ji nezačneme měnit,“ upřesnil. Velkým přičiněním je podle něho nedostatek komunikace.

KSČM nemá stále jasně specifikovaného lídra. Vojtěch Filip slíbil, že už kandidovat nebude. „Strana musí setřást známky minulosti. V hledání nejsme rychlí ani úspěšní.“ Jména se nejspíše objeví až po volbách.

Pro Dolejše je KSČM důležitá jako celek. Stabilita světa je pro něho na prvním místě. Nominovaný na stranického lídra byl už v roce 2019. „Určitě se mě zeptají. Na takovém úkolu bych se asi i rád podílel. Nikdy neříkám nikdy,“ vysvětlil. Když bude cítit podporu, z boje neuteče.

Po říjnových volbách bude strana o spolupráci uvažovat. „Půjdeme s tím, kdo bude naslouchat našim přáním. Jsme pro kompromisy, ale jen pokud budou sloužit lidem,“ dodal poslanec.

Filip už nepovede KSČM. Ve hře je podle Dolejše délka tolerance vlády

Jiří Dolejš je poslancem dolní komory Parlamentu za KSČM. V minulosti byl také zastupitelem Městské části Praha 6. Je absolventem Vysoké školy ekonomické v Praze. Pracoval v Prognostickém ústavu ČSAV a Ústavu hospodářské politiky. Od ledna 1989 byl členem KSČ, později KSČM.

V roce 2020 vyslovil podporu, aby byl 21. srpen 1968 Dnem památky obětí invaze 1968, jako jediný člen KSČM. Také hlasoval pro propuštění politických vězňů v Bělorusku.

„V souladu s naším programem je demokracie, svoboda a spravedlivá politická soutěž. A pokud jde o rok 1968, tak v souladu s naším programem je distance od zneužití moci,“ uvedl tehdy poslanec.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video