Piráti oslavují úspěch ve volbách.

Piráti oslavují úspěch ve volbách. | foto:  Dan Materna, MAFRA

Piráti vydělali na eurovolbách milion korun, nejvíce prodělaly ANO a SPD

  • 16
Na květnových eurovolbách vydělali ze sněmovních stran jen Piráti. Naopak nejvíce prodělalo hnutí ANO a SPD, jejichž ztráty činí shodně kolem 17 milionů korun. Vyplývá to z porovnání nákladů na kampaně ze stranických zpráv zveřejněných na webu dohledového úřadu a peněz, které úspěšné strany inkasují od státu za získané hlasy.

Vládní ANO vynaložilo na kampaň podle své zprávy 32,2 milionu korun, hlasy vynesly hnutí zhruba 15 milionů (kompletní zprávy o vyúčtování kampaní najdete na webu Úřadu pro dohled nad hospořadením politických stran a politických hnutí zde). Opoziční hnutí SPD vydalo 23,3 milionu korun, hlasy představují výnos asi 6,5 milionu. 

Ztrátové byly volby také pro koaliční ČSSD, rozdíl mezi náklady na propagaci a státním příspěvkem u ní činí skoro 11 milionů. Sociální demokraty stála kampaň 13,5 milionu korun a hlasy přinesly 2,8 milionu.

Nejsilnější opoziční ODS vykázala podle své zprávy náklady 17,6 milionu korun. Odečtení více než deseti milionů korun získaných za hlasy voličů znamená přibližně sedmimilionovou ztrátu. Podobně dopadla koalice STAN a TOP 09 při nákladech 15,5 milionu korun a asi osmimilionovém zisku. Horší bilanci mají v tomto směru lidovci, kteří vyčíslili náklady na 19 milionů, přičemž příspěvek za hlasy činí přes pět milionů. 

Komunisté mohou počítat zhruba se šestimilionovou ztrátou, když na kampaň vynaložili 10,8 milionu a vrací se jim asi pět milionů. Pirátům eurovolby vynesly necelý milion. Na propagaci dali 9,2 milionu korun, hlasy jim vynesly téměř deset milionů.

Nejlevněji vyšlo křeslo v europarlamentu Piráty

Z porovnání volebních nákladů na jeden získaný mandát v Evropském parlamentu vychází, že nejlevněji jej pořídili Piráti. Europoslanecké křeslo je stálo asi tři miliony korun. ODS vyšlo jedno místo v Evropském parlamentu na 4,4 milionu, koalici STAN a TOP 09 na 5,2 milionu a hnutí ANO na 5,4 milionu korun. 

Lidovce obrazně stálo křeslo europoslance 9,5 milionu, KSČM 10,8 milionu a hnutí SPD skoro 11,7 milionu. Sociální demokraté ve volbách do Evropského parlamentu neuspěli.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video