Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Někteří kandidáti do Senátu za SPD by hlasovali pro jeho zrušení

  19:26
Lídr hnutí SPD Tomio Okamura se před časem nechal slyšet, že by zrušil Senát. Mnohé tedy překvapilo, že do senátních voleb postavil vlastní kandidáty. Někteří ho však v jeho myšlence podporují a v případě, že by Senát projednával své zrušení, hlasovali by pro.

Kandidáti do Senátu Ladislav Jakl (vlevo) a Ivan David (vpravo). Mezi nimi je kandidát na starostu Prahy 8 Vítězslav Novák. | foto:  František Vlček, MAFRA

Volby do Senátu se stejně jako komunální volby budou konat první říjnový víkend. Mnohé překvapilo, že se do boje o křesla v horní komoře zapojilo i hnutí Svoboda a přímá demokracie. Lídr hnutí totiž na podzim prohlásil, že Senát je k ničemu a že by ho rád zrušil.

Podobně smýšlí i některé osobnosti, které za něj ve volbách chtějí kandidovat. „O SPD se říká, že je proti Senátu a že ho nechce. Ale Ústava České republiky je nastavená tak, že bez souhlasu Senátu ho nelze zrušit,“ řekl kandidát do Senátu v Praze 4 Jiří Kocman. Zmínil, že to asi nebude tak jednoduché, protože první by bylo potřeba na někoho přenést povinnosti, které má horní komora například v době rozpuštění Sněmovny.

Kocman by však změnu podpořil. „Pokud do Senátu dojde zákon, který to bude obsahovat, včetně zrušení Senátu, tak věřte, že pro něj ochotně zvednu ruku. Mně o nějaké ‚korýtko‘ nejde. Jsem člověk z paneláku, který žije za průměrný měsíční příjem,“ dodal Kocman s tím, že v Senátu by jinak rád hájil zájmy obyčejných lidí.

Kula: Větší bezpečnost a více kamer

Hlasovat pro rozpuštění Senátu je připraven i kandidát SPD na Praze 8 Luděk Kula. „Vím, že to má SPD ve svém prohlášení. Pokud by se tedy hlasovalo o zrušení Senátu, tak o tom budou muset hlasovat samotní senátoři. A když tam nebudou senátoři z SPD a příznivci, kteří chtějí hlasovat proti němu, tak ho nikdy nezruší,“ zdůraznil.

Sám ale nekandiduje do horní komory Parlamentu proto, aby ji zrušil. Pokud by to bylo nutné, tak by hlasoval pro, ale primárně chce pracovat. „Senát dnes patří do celého systému, takže dokud je, měl by fungovat. Protože bez něj neschválíte žádný zákon a nic neuděláte,“ podotkl Kula.

Jako senátor by rád prosadil větší bezpečnost v Česku, a to především z důvodu rizik vyplývajících z nelegální migrace. Chtěl by například vrátit policii lidem, tedy aby příslušníci byli více v ulicích. Také chce, aby školy, koncertní haly a další místa, kde se shromažďují lidé, byly lépe zabezpečeny. Rád by také zajistil více kamer na veřejná prostranství.

Kula v současnosti v oblasti bezpečnosti podniká. Je jednatelem společnosti Indus, která se například stará o ostrahu v Penny Marketu. V červnu také uzavřel smlouvu na zajištění bezpečnosti některých budov v areálu Pražského hradu. Kromě toho střeží Národní galerii nebo ministerstvo zahraničních věcí, jak vyplývá z registru smluv.

David chce v Senátu brzdit „škodlivé“ zákony

„Tato země může fungovat bez Senátu, ale chtělo by to komplexní řešení, tak aby všechny funkce, které Senát má, byly nahrazeny jiným způsobem v případě, že by se uvažovalo o jeho zrušení,“ řekl iDNES.cz kandidát do Senátu Ivan David.

Není to ale podle něj na pořadu dne. Senát například provádí výstupní kontrolu práce Sněmovny, takže je vlastně pojistkou demokracie. Sám by také v Senátu rád brzdil věci, které by mohly lidem škodit.

David kandiduje za SPD v Praze 12. Až do roku 2015 byl přitom členem sociální demokracie. Po odchodu z ČSSD slíbil, že založí radikálně levicovou alternativu. Kvůli migrační krizi se však jeho příspěvky začaly vyostřovat, až měly podobnou rétoriku, jakou používalo hnutí Tomia Okamury.

Na SPD se mu líbí, že jsou nespokojení. „Nespokojenost pomáhá pokroku. Když hledáme problémy a proč věci nefungují, tak přispějeme k jejich řešení,“ shrnul David. Navíc je rád, že věci říkají přímo. Imponuje mu také svébytnost národní komunity. 

Jakl program SPD nečetl

SPD se také rozhodla vsadit na známou tvář, konkrétně na bývalého poradce prezidenta Václava Klause Ladislava Jakla, který kandiduje v Praze 2.

„Vyhodnocuji naši současnou společenskou situaci jako vážnou, existenční, kriticky ohrožující českou státní suverenitu a národní existenci,“ vysvětlil Jakl své rozhodnutí kandidovat. Má totiž obavy, že v ohrožení je státní suverenita nebo že Česko zničí „obří sociálně-inženýrský nezodpovědný experiment s rafinovaně řízenou masovou imigrací, která má rozbít českou společenskou kulturou“.

Jakl přitom ještě minulý týden nevěděl, co zkratka SPD znamená. V rozhovoru pro DVTV uvedl, že je to podle něj Strana přímé demokracie. Až dosud také nečetl program hnutí. „Myslím, že každý dospělý člověk pozná atmosféru, ducha, zásady, principy, postupy a ideologii strany, která kandiduje, a nemusí číst písmenka, která může napsat programový manažer někde v sekretariátu,“ vysvětlil Jakl své postoje.

Ačkoli Jakl nesouhlasí s prioritami SPD – sám třeba nechce zavádět přímou demokracii –, situace je podle něj natolik vypjatá, že vyžaduje, aby spolupracovali i lidé různých názorů. Proto nakonec bude na jejich kandidátce.

Názorově se přitom rozchází i co se týče zrušení Senátu. „Pro zrušení Senátu bych nehlasoval, protože by se musela zásadně překopat celá Ústava. Nelze z ní vyndat jednu cihličku. Ale rozumím odporu vůči Senátu. Senátoři i Senát se někdy z nedostatku vážnější práce zabývají okrajovostmi a margináliemi. Ale pokud by měla existovat pojistka, aby se zastavila mašinérie nových a nových zákonů, tak ať existuje,“ uvedl Jakl.

Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Kvestor ČZU: Nejlepší disciplínu měli při nácviku na útok zahraniční studenti

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Spousta obětí střelby mohla být zachráněna, řekla matka Rakušanovi

25. dubna 2024  16:02,  aktualizováno  18:09

Na jednání výboru pro bezpečnost Sněmovny kvůli snaze opozičního ANO zřídit vyšetřovací komisi k...

Digitální stavební řízení od července bude, slíbil Bartoš. Provoz přirovnal k D1

25. dubna 2024

Ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš ve čtvrtek prohlásil, že digitální stavební řízení bude...

Deník Metro rozšiřuje regionální zpravodajství a zvyšuje náklad

25. dubna 2024

Deník Metro z portfolia mediální skupiny MAFRA posiluje přítomnost v regionech a zároveň zvyšuje...

Podvody přesáhly pět milionů, žalobce viní pojišťováka i jeho otce lékaře

25. dubna 2024  16:23

Z pojistných podvodů s celkovou škodou přesahující pět milionů korun obžaloval krajský státní...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...