Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Reportáž skončila 20. 10. 2012 20:56

Druhé kolo voleb do Senátu

Zpravodajství z hlasování a sčítání hlasů ve druhém kole senátních voleb.
Zdroj: zpravodajové iDNES.cz a MF DNES

08:00
Otevřely se volební místnosti. Hlasovací lístky dostanou voliči přímo na místě.
07:49
Vážení čtenáři, vítejte u pokračování on-line reportáže z druhého kola senátních voleb. Lidé v sobotu můžou ve třetině volebních obvodech volit od 8 do 14 hodin.
22:04
Volební místnosti se s úderem desáté hodiny uzavřely. Během pátku byla ůčast voličů ve vetšině obvodů nízká, k urnám přišla asi desetina voličů. Se zpravodajstvím z druhého kola senátních voleb se vám opět přihlásíme zítra.
20:41
Účast voličů ve druhém kole senátních voleb je na konci prvního dne zatím velmi nízká. Některé obvody hlásí deset procent voličů, většina z nich však pouze kolem pěti procent. Nejvyšší volební účast zaznamenalo Mladoboleslavsko. Podle předběžných údajů ze 17 největších vybraných volebních okrsků přišlo do osmi večer v Mladé Boleslavi odevzdat svůj hlas zhruba 18,5 procenta voličů. Relativně dobře si stály i čtyři pražské obvody, Domažlicko, Chomutov či Svitavsko, kde se účast pohybovala místy až okolo dvanácti procent. Jinde však volby nijak výrazně netáhly. Pět procent voličů eviduje například Sokolovsko, Opavsko, Teplicko, Litoměřicko, Náchodsko či Ostrava, jinde je účast ještě nižší. Například v Brně, Břeclavi a na Českobudějovicku odevzdaly své hlasy jen čtyři procenta voličů. (Více o průběhu prvního dne voleb zde.)
17:55
V dalších mimopražských obvodech ale volby lákaly méně. Například na Sokolovsku našlo cestu do volebních místností maximálně pět procent voličů. "Ale to se dalo očekávat. Lidi o Senát příliš zájem nemají," řekl agentuře jeden z členů volební komise v Toužimi.
17:51
Ani ve čtyřech pražských senátních obvodech neměli zatím volební komisaři příliš napilno. Podle zjištění agentury ČTK přišlo v prvních hodinách hlasovat od čtyř do deseti procent voličů, což je však přibližně stejně jako před týdnem.
17:32
Druhé kolo senátních voleb zatím voliče příliš netáhne. Kupříkladu v Brně a Břeclavi zatím k urnám dorazila jen polovina voličů, jako za stejnou dobu minulý týden. Tehdy se volební účast touto dobou pohybovala kolem 7 procent. "Nyní slabě přesahuje tři procenta," uvedla Eva Sychrová z Krajského úřadu Jihomoravského kraje.
17:03
Někteří politici se snaží na poslední chvíli burcovat voliče na Facebooku. Například Zdeněk Škromach napsal, že "nás čeká horký podzim, kdy se tady zřejmě strhne mediální peklo a hysterie antikomunismu, jako záminky pro udržení této vládní koalice." Kandidát do Senátu Tomio Okamura zase apeloval na voliče, aby "zastavili rozkrádaní naší země!"
14:31
Prezident se po odvolení vyjádřil ještě k jiné záležitosti - v Bruselu spřádaným plánům na evropskou bankovní unii. "Bankovní unie je pro ekonoma protimluv. Najednou se to někomu zrodilo v hlavě letos na jaře, je to umělé nedobré řešení a jsem rád, že premiér Nečas drží to, na čem jsme se osobně domluvili," řekl prezident. (více o bankovní unii zde)
14:27
"Nemyslím si, že ty volby někdo vyhrál," vrátil se Klaus k výsledkům z minulého víkendu. Myslím spíš, že je někdo prohrál. Já jsem nikde neviděl, že by ta strana nebo ty (úspěšné) strany měly tak mimořádný program, který by si každý občan ČR pečlivě prostudoval a byl jím oslněn. Nemyslím, že měly mimořádnou volební kampaň, neviděl jsem, že by přišly s charismatickými lídry," řekl prezident. Nic takového ale neviděl ani na straně poražených.
  • Prezident Václav Klaus míří do volební místnosti odevztat svůj hlas ve 2. kole

    Prezident Václav Klaus míří do volební místnosti odevztat svůj hlas ve 2. kole senátních voleb 2012 / Autor: Jiří Meixner, iDNES.cz

14:12
Jak prezident volil? "Volby jsou intimní záležitost, ale byla to pro mě jednoduchá věc, každý ví, že jsem v minulosti zakládal Občanskou demokratickou stranu," řekl prezident Klaus. Naznačil tím, že hlasoval pro Danielu Filipiovou.
14:05
"Mám tu dobrou volbu, dva dobré kandidáty, které mi umožňují, abych se rozhodl jasným způsobem a já jsem to jasným způsobem udělal," řekl prezident Václav Klaus. Odvolil v základní umělecké škole v Praze 8 - Kobylisích. V tomto okrsku se střetli Daniela Filipiová z ODS a Jiří Dolejš z KSČM.
14:03
Sociální demokraté a komunisté budou mít po volbách v Senátu jistou většinu - nejméně 44 z 81 hlasů. Hraje se ale o to, zda získají ještě dalších pět k překročení hranice ústavní (třípětinové) většiny. (více o významu voleb zde)
14:00
Dobré odpoledne, milé čtenářky, milí čtenáři. V České republice začalo úderem čtrnácté hodiny druhé kolo senátních voleb. Voliči v sedmadvaceti obvodech rozhodují o složení třetiny horní komory parlamentu na příštích šest let. Průběh voleb a sčítání hlasů pro vás budeme sledovat v této on-line reportáži.