Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Reportáž skončila 20. 10. 2012 20:56

Druhé kolo voleb do Senátu

Zpravodajství z hlasování a sčítání hlasů ve druhém kole senátních voleb.
Zdroj: zpravodajové iDNES.cz a MF DNES

14:39
Po sečtení třetiny hlasů vítězí exsoudkyně Wagnerová, Okamura, Čunek či exúředník Michálek. Naopak ztrácí komunista Dolejš či herec Töpfer.
14:38
Prvotní výsledky v Moravskoslezském kraji potvrzují velmi nízkou účast. Na Opavsku přišlo podle zhruba dvaceti procent sečtených okrsků 17,5 procenta voličů, v Ostravě-Jihu a v obcích Proskovice a Polanka nad Odrou 16,33 procenta. V západní části Karvinska pak dokonce jen 13,37 procenta voličů.
14:34
Sečtená je pětina hlasů na Českobudějovicku. Souboj mezi pravicovými kandidáty je zatím velmi vyrovnaný. JIří Šesták (STAN/OPB) 53,55% - Jan Zahradník (ODS) 46,44%.
14:32
Už je sečteno přes 23 procent odevzdaných hlasů, účast je lehce nad 16 procenty.
14:24
Po 25 minutách je sečteno přibližně sedm procent hlasů, účast je podle průběžných součtů patnáctiprocentní.
14:16
Deset minut po uzavření volebních místností odevzdala první volební komise z Police nad Metují sečtené výsledky. Objevily se také ve speciálu volby.idnes.cz. Na Náchodsku proti sobě kandidují dosavadní sociálnědemokratický hejtman Královéhradeckého kraje Lubomír Franc a komunistická poslankyně Soňa Marková. Sčítání ve všech 27 obvodech sledujte on-line zde
14:12
KSČM
Do volebního štábu KSČM v ulici Politických vězňů v Praze 1 přesně ve dvě hodiny dorazil Jiří Dolejš, který do Senátu kandiduje v Praze 8. "Rudý senátor je symbolický postup," prohlásil poslanec. "Je to signál toho, že časy se mění, když i velké město je schopné do druhého kola poslat levicového kandidáta," dodal. V případě, že by se do Senátu dostal, věnoval by se zejména zákonům, které se týkají hospodářské politiky, podle svých slov je ale připraven i na jiné oblasti vzhledem ke svým letitým zkušenostem. Proti němu stojí kandidátka za ODS, senátorka Daniela Filipiová.
14:06
ODS
V sídle ODS v Praze 4 zatím chybí vedení strany i tři pražští kandidáti ODS, kteří zatím využívají zázemí svých štábů. Scházet se postupně začnou za hodinu.
14:05
Český statistický ústav odhaduje, že 99 procent hlasů bude sečtených kolem půl páté odpoledne.
14:00
Volební místnosti se právě uzavřely, začíná sčítání hlasů.
12:40
Například v Plzeňském kraji přišlo na šumavské Modravě volit 34 procent, naopak v Čečovicích na Domažlicku volili zatím jen čtyři ze 64 zapsaných voličů, tedy zhruba 6 procent.
12:34
Ke druhému kolu senátních voleb přišlo ve většině okrsků zatím méně než 20 procent voličů. Výjimečně se počet voličů dostal přes 30 procent, v některých okrscích se ale naopak účast počítá jen v jednotkách procent.
12:04
Ve volebním okrsku v Praze-Zbraslavi , kde o senátorský post usilují František Adámek (ČSSD) a Tomáš Grulich (ODS), je kolem poledne účast necelých 23 procent.
11:31
V Mladé Boleslavi přišlo podle údajů ze 17 největších volebních okrsků v sobotu k 11. hodině odevzdat hlas necelých 24 procent voličů, informoval tiskový pracovník magistrátu Pavel Šubrt.
11:24
Kandidátka ODS v Praze 8 Daniela Filipiová si na svém facebookovém profilu postěžovala, že netušila, jak "může být souboj s kandidátem za KSČM hnusný". "Tolik invektiv a odporností na mou osobu jsem nezažila, a to byla moje třetí kampaň. Přišel mi i mail, abych radši nikam nechodila sama," uvedla senátorka. Protikandidát Jiří Dolejš považuje její slova za neférový pokus, jak přesvědčit nerozhodnuté voliče. "Kategoricky odmítáme paušální ztotožňování původců nevkusných výroků s levicovými voliči," uvedl poslanec s tím, že i on dostal několik vulgárních mailů, ale neobviňuje z nich všechny pravicové voliče a příznivce Filipiové. Oba politici byli ve středu hosty on-line duelu iDNES.cz. Odpovědi Filipiové a Dolejše si přečtěte zde
11:11
Sázkové kanceláře odhadují, že do Senátu postoupí dvanáct kandidátů ČSSD a šest ODS. Bookmakeři naopak nevěří komunistům - KSČM podle nich uspěje jen v jednom z deseti obvodů. Více o tipech sázkových kanceláří čtěte zde
11:01
Podle ministerstva vnitra není povolené zůstat ve volební místnosti po jejím uzavření, vyjádřil se k případu z Prahy 2 mluvčí resortu Vladimír Řepka.
09:43
Drobný incident nastal v pátek večer ve volební místnosti v jedné základní škole v Praze 2. Místopředseda volební komise nechtěl ani na výzvu policistů opustit volební místnost. Muž policistům do protokolu uvedl, že nechtěl, aby došlo k případné manipulaci s volebními hlasy, informovala mluvčí pražské policie Jana Rösslerová. Více zde
09:27
V pátek přišlo k volebním urnám jen přibližně deset procent voličů, dnes má tedy možnost odvolit ještě přibližně 2,5 milionu lidí.
08:09
O místa v horní komoře parlamentu usilují například exministr pro místní rozvoj Jiří Čunek (obvod Vsetín), bývalá ústavní soudkyně Eliška Wagnerová (Brno-město), teplický primátor Jaroslav Kubera (Teplice) nebo stínový ministr financí za KSČM Jiří Dolejš (Praha 8).