Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Reportáž skončila 27. 10. 2013 22:50

Volby do Poslanecké sněmovny 25.-26. října 2013

Konečné výsledky předčasných voleb: ČSSD 20,5 % (50 mandátů); ANO 18,7 % (47); KSČM 14,9 % (33); TOP 09 12 % (26); ODS 7,7 % (16); Úsvit 6,9 % (14); KDU-ČSL 6,8 % (14). Jiné strany se do Sněmovny nedostaly. Volební účast činila 59 procent. On-line reportáž pro vás připravili Věra Žilková, Jan Wirnitzer, Barbora Sedlářová a Martina Topinková.

21:40
ANO
Jaroslava Jermanová, šéfka středočeského hnutí ANO, iDNES.cz řekla, že ji překvapilo, kolik preferenčních hlasů dostal Miroslav Kalousek z TOP 09. "Je vidět, že lidé jsou nepoučitelní," tvrdí.
21:38
ANO
Budoucí poslanci hnutí ANO se sejdou ve středu. Řešit budou například organizační věci kolem založení klubu.
21:36
Nestabilita české politiky bude podle Karla Schwarzenberga pokračovat i nadále, Miroslava Němcová nevylučuje, že brzy přijdou další předčasné volby. Tomio Okamura nabízí jako řešení politické krize prosazení přímé demokracie. Pavel Bělobrádek skepsi veřejnosti příliš nesdílí, sestavení menšinové koalice vidí optimisticky. Podle Andreje Babiše byla předchozí vláda "horor" a nevidí proto žádné riziko toho, že by měly být vyhlášeny další předčasné volby. Vojtěch Filip se skepsi voličů vůbec nediví. Bohuslav Sobotka by se předčasným volbám rád vyhnul, byly by podle něj vyjádřením neúcty ke všem voličům.
21:24
Podle průzkumu TNS Aisa pro Českou televizi je sedm procent respondentů s výsledky voleb velmi spokojeno, 41 procent spíše spokojeno, 30 procent spíše nespokojeno, 13 procent velmi nespokojeno a devět procent odmítá odpovědět nebo neví. 80 procent respondentů si přitom myslí, že současná politická krize předčasnými volbami vyřešena nebyla.
21:08
ANO
Do štábu hnutí ANO dorazila i senátorka Alena Dernerová.
21:01
Z členů vlády v demisi se do Poslanecké sněmovny dostala jen Marie Benešová za ČSSD a Tomáš Podivínský za KDU-ČSL. Pět ministrů v demisi, kteří kandidovali za SPOZ, neuspělo.
20:57
Dle výpočtů ČTK na základě odhadovaných nákladů jednotlivých uskupení na kampaně stál jeden hlas nejvíce SPOZ a to přes 260 korun. Ze sněmovních stran byl nejdražší hlas voliče ODS a to přibližně 130 korun, nejméně naopak KSČM a to zhruba 40 korun. Vítěznou ČSSD stál hlas podobně jako KDU-ČSL přibližně 90 korun. TOP 09 pomyslně zaplatila za jeden lístek v urně zhruba o pětikorunu méně. Hnutí ANO vyšel hlas asi na 70 korun. Úsvit vydalo za lístek přibližně 45 korun.
  • Nad Pavolem Lukšou se smráká. Zřejmě i politicky, protože z prvního místa...

    Nad Pavolem Lukšou se smráká. Zřejmě i politicky, protože z prvního místa kandidátky TOP 09 se propadl až na nepostupové čtvrté. (26. října 2013) / Autor: Alexandr Satinský, MAFRA

20:51
SPOZ
"Voliči nám vystavili stopku, ale všechno zlé je pro něco dobré. Po prezidentské volbě se k nám přihlásila řada lidí, někteří možná ne s čistými úmysly. Nyní dojde k určité obrodě SPOZ," řekl ČTK prezidentův kancléř Vratislav Mynář, lídr SPOZ ve Zlínském kraji, který zvažuje odchod z funkce krajského předsedy strany.
20:46
TOP 09
"Vyhrály komunistické, socialistické a populistické strany. Ale největší odpovědnost za obhajobu konzervativních hodnot má TOP 09. Zvládneme odpovědnost, kterou od nás voliči očekávají,“ konstatoval první místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek.
20:44
ČSSD
Bývalý předseda ČSSD Jiří Paroubek cítí zadostiučinění poté, co sociální demokracie v předčasných volbách zaznamenala nejhorší výsledek od vzniku samostatné České republiky píše ČTK. "Čekám od panů politických Einsteinů, že se mi omluví," řekl Paroubek na adresu významných představitelů ČSSD. Důvodů nízkého volebního zisku sociální demokracie je dle Paroubka více. Předně jsou vůdčí osobnosti strany Sobotka a Hašek.
20:40
Zelení
Předseda zelených Ondřej Liška vidí u své strany pozitivní posun. Strana odchází z voleb posílena. Zelení budou mít prostředky na činnost. Negativní vidí, že se do Sněmovny dostali lidé, kteří se budou učit řídit zemi za chodu. "Až na výjimky v Parlamentu tak není žádná síla, která by odolala erozi demokracie a právního státu, ale která by ten stát mohla začít znova budovat,"dodal Liška.
20:39
ODS bude podle Miroslavy Němcové určitě v opozici, TOP 09 podle Karla Schwarzenberga s největší pravděpodobností také.
20:34
Prezident republiky by do prvotních povolebních vyjednávání podle předsedů většiny stran neměl vůbec zasahovat. Výjimkou je předseda KSČM Vojtěch Filip, který by se na Hradě s Milošem Zemanem raději sešel.
  • Výraz lídra ODS Zbyňka Stanjury při pohledu na volební výsledky je více než

    Výraz lídra ODS Zbyňka Stanjury při pohledu na volební výsledky je více než výmluvný. (26. října 2013) / Autor: Alexandr Satinský, MAFRA

20:32
Zástupci umělecké sféry mají radost z neúspěchu Zemanovců a předvídají brzké nové volby, píše ČTK. Režisér Jan Hřebejk řekl: "Jsem rád, že vítězství levice není tak extrémní, aby si mohla vládnout sama." Zpěvačka Marta Kubišová uvedla: "Bude to zase nadále nevládnutí a dohadování."
20:29
ODS
Volební štáb ODS se již vyprázdnil. Špičky strany budou v neděli hodnotit volební výsledek. "Chyby musíme hodně odpracovat a my si je odpracujeme," řekl iDNES.cz středočeský lídr Petr Bendl.
20:24
"Pokud chceme seriózně sestavit vládu, musíme usilovat i o většinu v Poslanecké sněmovně," prohlásil v povolební debatě v České televizi předseda sociálních demokratů Bohuslav Sobotka. I podle předsedy TOP 09 Karla Schwarzenberga by si měla post předsedy Sněmovny nárokovat nejsilnější strana.
20:20
ČSSD
Lídryně ČSSD v Královéhradeckém kraji Hana Orgoníková neprošla po dvaceti letech do Sněmovny a prohrála tak souboj o titul nejdéle sloužícího poslance s Markem Bendou z ODS, který mandát získal. Kvůli kroužkování Orgoníkovou předběhl náchodský starosta Jan Birke, který byl až čtvrtý na kandidátce.
  • Předseda ČSSD odjíždí z volebního štábu na televizní debatu. (26. října 2013)

    Předseda ČSSD odjíždí z volebního štábu na televizní debatu. (26. října 2013) / Autor: Dan MaternaMAFRA

20:18
TOP 09
Předeseda TOP 09 Karel Schwarzenberg, očekával pokles hlasů: "Když jsme přebírali v minulé vládě ministerstva, která potřebovala největší reformy a tvrdé škrty. Předpovídal jsem, že ztratíme třetinu voličů a není to celá třetina."
20:11
ČSSD vyhrála celkem v devíti regionech, hnutí ANO zvítězilo ve čtyřech krajích, v Praze vyhrála TOP 09.
20:07
Úsvit
Lídr hnutí Úsvit Tomio Okamura dle ČTK po zvolení do Poslanecké sněmovny složí mandát senátora na Zlínsku. Obvod tak čekají nové senátorské volby.
19:59
Řada politologů hodnotí volby jako souboj starých, etablovaných stran s novými, informuje ČTK. Voliči podle nich ukázali, že přestávají věřit zavedeným stranám, a netransparentnost nových volebních subjektů jim zřejmě nevadila. Politolog Tomáš Lebeda řekl v České televizi, že volby pravděpodobně byly ve znamení velkého váhání, zvláště na pravici. Podle politologa Michala Klímy byly letošní volby protestní a levo-pravé rozdělení pro ně nebylo hlavním tématem.
  • Členové vedení ODS byli z volebního neúspěchu zklamaní. (26. října 2013)

    Členové vedení ODS byli z volebního neúspěchu zklamaní. (26. října 2013) / Autor: Jan ZátorskýMAFRA

  • Výsledky předčasných voleb 2013

    Výsledky předčasných voleb 2013 / Autor: iDNES.cz

19:59
Konečné výsledky: ČSSD 20,5 %; ANO 18,7 %; KSČM 14,9 %; TOP 09 12 %; ODS 7,7 %; Úsvit 6,9 %; KDU-ČSL 6,8 %. ZelenÍ s 3,29 % dosáhnou na státní roční příspěvek na činnost. Volební účast činila 59 procent.
19:58
KDU-ČSL
Předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek je spokojený, o možné vládní koalici však zatím nepřemýšlí. "Vidím možnost vzniku menšinové vlády ČSSD za podpory dvou jiných stran," řekl v rozhovoru pro iDNES.cz. Celý rozhovor čtěte zde
19:49
SPOZ
Lobbistu Miroslava Šloufa potěšil pád SPOZ, povšimly si Lidovky.cz. Vedení strany by mělo dát funkce k dispozici, uvedl v rozhovoru Šlouf.
19:49
"Ani úspěch, ani debakl. V sídle TOP 09 se žádné překvapení nekonalo. Strana získala dvanáct procent hlasů a je nejsilnější pravicovou stranou," píše Zdeňka Trachtová v reportáži ze sídla TOP 09. Celou reportáž najdete zde.
19:45
Agentura Reuters porovnává úspěch hnutí ANO s Hnutím 5 hvězd komika a blogera Beppeho Grilla, které uspělo v únorových volbách v Itálii. Reuters si všímá roztříštěnosti Sněmovny, díky níž jednání vítězné ČSSD bude složité.
  • Vedení ČSSD při tiskové konferenci k výsledkům předčasných parlamentních voleb.

    Vedení ČSSD při tiskové konferenci k výsledkům předčasných parlamentních voleb. (26. října 2013) / Autor: Dan MaternaMAFRA

19:36
ANO
Lídr hnutí ANO Andrej Babiš dnes večer dle informací ČTK připustil, že pokud by hnutí bylo osloveno, bude připraveno jednat o účasti ve vládě. ANO bude čekat na kroky prezidenta Miloše Zemana a vítěze voleb ČSSD. Babiš mění názor, ještě odpoledne tvrdil, že si spolupráci s ČSSD neumí představit. Prioritou je podle Babiše prosazovat program.
19:25
Úspěchu hnutí ANO si všimli na BBC, kde je jeden z korespondentů označil za skutečného vítěze voleb. Volby dle něj byly referendem o popularitě etablovaných stran.
  • Andrej Babiš a šéf cirkusu Jaromír Joo slaví s tygřím mládětem volební úspěch

    Andrej Babiš a šéf cirkusu Jaromír Joo slaví s tygřím mládětem volební úspěch hnutí ANO. (26. října 2013) / Autor: David NeffMAFRA