Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Jan Strouhal, MAFRA

Prezident Zeman oznámil termín voleb, je ale v rozporu se zákonem

  • 609
Krajské a senátní volby se budou konat 14. a 15. října 2016, oznámil prezident Miloš Zeman. Podle odborníků se ale musí konat nejpozději 7. až 8. října. Upozornil na to mimo jiné i ministr vnitra Milan Chovanec. Prezident termín ohlásil neoficiálně ve středu v Jincích v závěru návštěvy Středočeského kraje, podle svého mluvčího se ale ještě může změnit.

V roce 2012 se volby konaly v termínu mezi 12. a 13. říjnem. V tomto termínu pak uplyne funkční období také v letošním roce. „Myslím si, že by volby měly být vyhlášeny předtím, než vyprší stávající mandát. Prezident tohle úplně nedomyslel,“ řekl iDNES.cz politolog Kamil Švec.

Na nesrovnalost upozornil také ministr vnitra Milan Chovanec na svém twitterovém účtu. „Jinak hrozí, že krajské volby mohou být napadeny u soudu a prohlášeny jako celek za neplatné. Upozorním pana prezidenta na toto riziko a požádám ho, aby svoje rozhodnutí přehodnotil,“ uvedl Chovanec.

20.dubna 2016 v 16:47, příspěvek archivován: 20.dubna 2016 v 16:58

1/3 Dle názoru expertů MV je krajské volby třeba konat do 4 let od konání předchozích, tedy nejpozději 7.-8. 10.

Mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček upřesnil, že hlava státu termín sdělila pouze neoficiálně, v dobré vůli odpovědět na dotazy některých poslanců. „Termín bude zcela jistě v souladu se zákonem,“ uvedl pro iDNES.cz. Dodal, že je pravděpodobné, že po poradě s právníky bude termín zmíněný ve středu změněn na dřívější.

Lidé budou vybírat své zástupce do krajských zastupitelstev a třetiny Senátu (členové horní komory Parlamentu se budou tedy volit ve 27 obvodech).

Vyhlášení termínu voleb je zákonem danou povinností prezidenta. Krajské volby se v Česku konají každé čtyři roky. Naposledy lidé vybírali své krajské zastupitele v roce 2012. Ve většině krajů tehdy zvítězila ČSSD. Druhý nejvyšší počet mandátů získali komunisté. Letos poprvé bude v krajských volbách usilovat o přízeň voličů také vládní hnutí ANO.

V senátních volbách vybírají Češi každé dva roky jednu třetinu senátorů. Na rozdíl od parlamentních nebo krajských voleb se v nich volí podle většinového systému, kdy voliči hlasují pro jednoho konkrétního kandidáta, který zastupuje určitou stranu či spojenectví stran, nebo jde do voleb jako nezávislý.

Pokud žádný z kandidátů nezíská v prvním kole volby víc než polovinu hlasů, koná se druhé kolo. Do něj postoupí první dva kandidáti z prvního kola volby a zvítězí ten, který získá většinu hlasů.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Nejlepší videa na Revue