Volební model CVVM pro červen 2021

Volební model CVVM pro červen 2021 | foto: CVVM

Zvrat v preferencích. Volby by vyhrálo ANO, Piráti se STAN jsou druzí

  • 1886
Volby by podle červnového průzkumu agentury CVVM vyhrálo vládní hnutí ANO s 24,5 procenta hlasů. Piráti se Starosty a nezávislými by skončili druzí s 22,5 procenta, koalice Spolu třetí s 19,5 procenta. Rozdíly jsou poměrně těsné a nemusejí přesně vypovídat o tom, zda je toto rozvržení sil jednoznačné.

Čtvrtá by skončila SPD s 9,5 procenta hlasů, následovala by KSČM se 7,5 procenta. Na stejnou úroveň by dosáhla podle CVVM i ČSSD. Podle agentury by se do Sněmovny nedostala trojkoalice Trikolóra Soukromníci Svobodní, která by dostala 3,5 procenta hlasů, ani Přísaha Roberta Šlachty. Ta by měla 2,5 procenta hlasů.

CVVM se také věnuje takzvaným stranickým preferencím, které vypovídají o sympatiích k politickým stranám v souboru všech občanů s volebním oprávněním, tedy i těch, kteří k volbám nepůjdou nebo nevědí, koho by volili.

Zde vede ANO s 16 procenty, Piráti se STAN mají 15,5 procenta, Spolu 13,5, SPD 6,5, KSČM i ČSSD po 4,5 procentech.

„Pokud by se v červnu 2021 konaly volby do Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky, podle vlastního vyjádření by se jich zúčastnilo 60 procent občanů ČR,“ píše CVVM.

Další aktuální průzkumy jsou zde

Podle získaných dat je deklarovaná volební účast srovnatelná s reálnou volební účastí v parlamentních volbách v říjnu 2017, kdy dosáhla 60,8 procenta.

Výsledný volební model pracuje s pravděpodobností, zda respondent dorazí k volbám, a zohledňuje váhání voličů mezi více stranami, upozorňuje agentura.

Vítězem by podle předchozích volebních modelů několika agentur byla koalice Pirátů a STAN. Na hnutí ANO se dotáhla v únoru, prvenství podle průzkumů držela zhruba čtyři měsíce. Už v průběhu letošního května začal náskok těchto subjektů oslabovat.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video