ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Viktor Chlad, MAFRA

Nový průzkum dal ANO přes 30 procent. Vypadly by SPD, STAN, TOP 09 i KDU-ČSL

  • 1318
Pokud by se volby do Sněmovny konaly v září, zvítězilo by opět hnutí ANO. Agentura CVVM mu přisoudila 31,5 procenta hlasů, tedy více než v červenci, kdy informovala o 29procentní podpoře. Piráti si na druhém místě upevňují postavení nejsilnější opoziční strany, ODS je až třetí. Do Sněmovny by se přes pětiprocentní hranici dostalo celkově jen pět stran. Vypadla by čtyři uskupení: SPD, STAN, TOP 09 a KDU-ČSL.

Předchozí dva nejnovější průzkumy agentur STEM a Kantar nicméně ukazují něco jiného, podle nich ANO už zdaleka podporu zhruba 30 procent voličů nemá. Podle STEM se propadlo ANO na 28,4 procenta a podle Kantar dokonce na 27,5 procenta.

Volební model CVVM pro září 2020

Piráti by podle CVVM získali 16 procent hlasů, od března 2020 u nich dochází k setrvalému posilování podpory. „Je tedy velmi pravděpodobné, že podpora Pirátské strany mezi voliči v posledních měsících mírně stoupá,“ upozorňuje CVVM.

„U uskupení SPD, STAN, TOP 09 a KDU-ČSL není možné vzhledem k intervalům spolehlivosti a váhání voličů mezi více stranami říci, zda by se do Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky dostaly či nedostaly,“ dodává také agentura k temným vyhlídkám zmíněných stran.

Podle vlastního vyjádření vyjádřilo záměr jít volit 60 procent českých občanů, 33 procent o hlasování zájem nemá a sedm procent zatím či trvale neví.

Volební model CVVM – časové srovnání

CVVM také zkoumala důvěru k základním ústavním institucím. Prezidentovi důvěřuje 46 procent Čechů, vládě 43 procent. Poslanecká sněmovna má důvěru 36 procent a Senát 35 procent veřejnosti.

Nejvyšší důvěře se těšili starostové a obecní zastupitelstva, shodně po 61 procentech. S politickou situací bylo spokojeno pouhých 21 procent občanů, nespokojenost vyjadřovaly o málo více než dvě pětiny, tedy 44 procent veřejnosti.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video