Koronavirové volby drive-in: Hlasování z auta nepřineslo žádné zácpy

  • 76
Krajské a senátní volby sice budou zahájeny až v pátek, lidé v karanténě kvůli koronaviru však mohli hlasovat už ve středu. Využít mohli do 14:00 tzv. drive-in stanovišť, která byla zřízena v každém z okresů. Volební účast byla však nízká. Podle předběžných údajů Ministerstva vnitra činí volební účast 250 lidí na kraj.

Nad tímto průměrem jsou podle údajů úřadů třeba kraje Jihomoravský se 400 voliči nebo Zlínský a Jihočeský téměř s 300 voliči. Naproti tomu v Karlovarském kraji ve středu z auta volilo jen 59 lidí.

Údaje o voličích i volební urny skončí na krajských úřadech a urny zůstanou zapečetěné do soboty, kdy se budou sčítat volební hlasy i z řádného termínu voleb. V rámci něj se pro voliče otevřou volební místnosti v pátek od 14:00 do 22:00 a v sobotu od 08:00 do 14:00. 

Ve čtvrtek se bude hlasovat ve speciálních okrscích v domovech seniorů a podobných zařízeních, která jsou kvůli koronaviru uzavřena. Podle zjištění ČTK se bude nejspíš týkat jen tří krajů, v nichž byla kvůli výskytu koronaviru vyhlášena karanténa. Jde o Jihočeský, Královéhradecký a Jihomoravský kraj a celkem o šest domovů.

Volby do zastupitelstev krajů a do Senátu (2020)

Místa pro hlasování z auta ve středu byla podle ředitele odboru voleb ministerstva vnitra Petra Vokáče dimenzována až na 16 000 voličů, kteří jsou aktuálně v ČR karanténě. V řadě okresů ale podle předběžných údajů využilo tento způsob hlasování do 200 lidí.

Například v hlavním městě, kde se volí do Senátu v obvodech Praha 1, Praha 5 a Praha 9, odvolilo z auta 183 voličů, sdělil ČTK mluvčí pražského magistrátu Vít Hofman. Hlas svému kandidátovi do Senátu mohli dávat na parkovištích na Letenské pláni a v areálu Polikliniky Prosek.

Pro volby z okénka automobilu poslouží od středy stadiony i výstaviště

Ve středních Čechách byla drive-in místa ve všech okresních městech, pro Prahu-východ a Prahu-západ se volby konaly v Brandýse nad Labem, respektive v Hostivici. Na všech místech pak byly dvě volební komise, přitom například stanoviště v Berouně nebo Brandýse nad Labem u Prahy využilo je pár voličů za hodinu. V celém kraji využilo možnost hlasovat z auta 668 lidí, nejvíc jich bylo v okolí Prahy a na Kladensku.

V Plzeňském kraji ve středu využilo možnosti volit z auta 267 lidí. V kraji bylo sedm stanovišť a nejvíc voličů přijelo do plzeňského areálu DEPO2015, kde hlas vhodilo do urny 138 voličů. Nejmenší zájem byl na Tachovsku, kde ve Stříbře hlasovalo osm lidí, řekl Jan Nový z krajského úřadu.

Velký zájem nebyl ani o volby v Ústeckém nebo Karlovarském kraji. V Ústeckém kraji volilo z auta 214 lidí, šest voličů komise odmítla. Vedle toho v Karlových Varech za první tři hodiny voleb z auta přijeli jen tři lidé. Jen jednotlivci odvolili ráno i na dalších dvou drive-in stanovištích v Karlovarském kraji. Celkem ve středu v Karlovarském kraji volilo z auta 59 lidí.

Ani v Libereckém kraji se na stanovištích netvořily fronty, celkem ve středu v kraji odvolilo z auta 191 lidí. Dvěma hlasování komise neumožnila. Největší zájem byl v Liberci, kde ke dvěma stanovištím dorazilo v autech 116 lidí, řekla ČTK vedoucí oddělení voleb krajského úřadu Pavlína Kroupová.

V Jihomoravském kraji využilo možnost volit z auta více lidí, kolem 400. Podle mluvčí kraje Moniky Brindzákové přes polovinu jich hlas odevzdalo v Brně na výstavišti. O něco méně lidí, 295, ve středu do 15:00 odvolilo ve Zlínském kraji. Nejvíce voličů podle údajů krajského úřadu hlasovalo z auta v Uherském Hradišti, bylo jich 133.

V Olomouckém kraji zástupci krajského úřadu zaznamenali na všech pěti místech v okresech 232 voličů, přičemž zhruba polovina přijela na stanoviště v Olomouci. Podobný počet lidí využil možnost volit z auta také v Moravskoslezském kraji. Nejvíce jich přijelo do Ostravy, nejméně do Nového Jičína, řekla ČTK mluvčí kraje Nikola Birklenová.

O hlasování do speciální volební schránky budou moci lidé v karanténě požádat svůj krajský úřad na speciální telefonní lince. Její číslo a termín, do kdy se nahlásit, naleznou na webových stránkách svého kraje. Učinit by tak podle vnitra měli do čtvrtečních 20 hodin.

Lidé v sociálních zařízeních, která byla kvůli koronaviru uzavřena, navštíví speciální volební komise ve čtvrtek nebo v pátek. Pro ostatní voliče včetně těch v karanténě, kteří budou hlasovat do běžných i speciálních přenosných schránek, bude připraveno hlasování standardně v pátek od 14 do 22 hodin a v sobotu od 8 do 14 hodin.

12. září 2020

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video