Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Babiš znovu vede ANO, obhájil i Faltýnek. Novým místopředsedou je Vondráček

  14:55aktualizováno  17:31
Premiér Andrej Babiš vede znovu hnutí ANO. Neměl při volbě protikandidáta. Dostal 206 hlasů, 13 delegátů bylo proti, 19 se zdrželo hlasování. „Nevím, proč se mě novináři pořád ptají, že nemám vyzyvatele,“ řekl před volbou. Hladce byl znovu zvolen i první místopředseda Jaroslav Faltýnek. Jediným novým místopředsedou se stal předseda Sněmovny Radek Vondráček.

„Chci vám slíbit, že nadále budu vykonávat funkci předsedy s maximální energií a urputností. Ve prospěch našeho hnutí samozřejmě, ale hlavně ve prospěch všech občanů České republiky. Díky moc a těším se na další spolupráci,“ řekl po znovuzvolení Babiš.

Před volbou mluvil o tom, že je přesvědčen, že by stát měl fungovat jako rodinná firma a že se nezmění. Připomínal, že také v jiných stranách se stává, že kandidát na předsedu nedostane vyzyvatele. Zmínil Pavla Bělobrádka z KDU-ČSL i Jiřího Pospíšila z TOP 09. 

„Záleží mi na tom, aby naše země prosperovala,“ uvedl ve vystoupení před delegáty volebního sněmu ANO.

Změny ve vládě teď nejsou na stole, řekl premiér

Babiš dostal po zvolení otázku, zda chystá změny ve své vládě. „Personální změny v tuto chvíli nejsou na stole,“ řekl Babiš. Hodnotit práci všech ministrů chce při ročním výročí menšinové vlády. Ministři za ANO mu mají předložit vyhodnocení své dosavadní práce a plán té budoucí do konce února

Nové vedení ANO

Předseda:
Andrej Babiš

První místopředseda:
Jaroslav Faltýnek

Místopředsedové:
Richard Brabec
Petr Vokřál
Radek Vondráček (nováček)
Jaroslava Pokorná Jermanová

Na znovuzvolení Babiše reagovali jeho političtí soupeři. „Delegáti hnutí ANO si opět zvolili do svého čela člověka, kvůli kterému se naše země po všech jeho absurdních kauzách zase jednou ocitla na seznamu států východní Evropy. Dycky Andrej!“ napsal na Twitteru předseda TOP 09 Jiří Pospíšil. Parafrázoval tak hlášku z populárního televizního seriálu Most!.

„V hnutí ANO je naprosto zřejmá závislost každého na A. Babišovi. Jeho zvolení předsedou není překvapení. Pravda je taková, že z hnutí ANO se stala jednoznačně levicová strana. My budeme pravicová alternativa pro reformy státu, které ČR vrátí mezi 10 nejvyspělejších země světa,“ uvedl předseda nejsilnější opoziční strany ODS Petr Fiala.

17.února 2019 v 15:54, příspěvek archivován: 17.února 2019 v 15:58

V hnutí ANO je naprosto zřejmá závislost každého na A. Babišovi. Jeho zvolení předsedou není překvapení. Pravda je taková, že z hnutí ANO se stala jednoznačně levicová strana. My budeme pravicová alternativa pro reformy státu, které ČR vrátí mezi 10 nejvyspělejších země světa.

Babišovi ke zvolení gratuloval Vojtěch Filip, předseda KSČM, na jejíž toleranci je závislá Babišova vláda. „Gratuluji Andreji Babišovi k volbě předsedy hnutí ANO 2011, platí tedy jeho slova, že ho hnutí ješte stále potřebuje. Pro KSČM to mimo jiné znamená potvrzení uzavřené dohody o toleranci menšinové vlády,“ napsal na Twitteru Filip.

Faltýnek popíral zprávy médií o rozporech s Babišem

Soupeře ve volbě prvního místopředsedy neměl ani šéf poslaneckého klubu Faltýnek. Dostal 190 hlasů, 26 se zdrželo, proti 21, zvoleno. „Zvládá svou roli ve Sněmovně,“ pochválil ho Babiš. Faltýnek označil za pokus některých novinářů rozložit hnutí ANO zevnitř zprávy o jeho sporech s Babišem.

Na základě nominací krajů se o post prvního místopředsedy měli ucházet také středočeská hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová a bývalý brněnský primátor Petr Vokřál. Ale oba se kandidatury vzdali. „Práce prvního místopředsedy je spojena s Prahou a s prací ve Sněmovně,“ řekl Vokřál a podle Pokorné Jermanové není Faltýnkova role ve Sněmovně, kde má ANO 78 poslanců, vůbec jednoduchá.

Nebudeme podporovat šmejdy, slíbil vicepremiér Brabec

Vedení ANO je už kompletní. K Babišovi a Faltýnkovi byli znovu zvoleni místopředsedy ministr životního prostředí Richard Brabec, hejtmanka Pokorná Jermanová, Vokřál a jako jediný nováček předseda Radek Vondráček. Neuspěl ostravský primátor Tomáš Macura.

„Nechceme a nebudeme podporovat šmejdy a obchodníky s chudobou,“ řekl Brabec. Úspěch hnutí ANO je podle něj dán tím, že hnutí je jiné a od začátku má tah na branku. Nabídl i smysl pro humor, bez něhož, jak řekl, nejde přežít.

„Naším cílem je lepší stát, chceme mít spokojené občany. Někteří z nás se nechávají strhnou tím, jestli jsme víc vpravo nebo vlevo. Pro nás je ale řešení buď dobré, nebo špatné,“ prohlásila Pokorná Jermanová.  „Naše hnutí je všechno jiné než levicové,“ tvrdil Vokřál.

Macura, který při volbě místopředsedů neuspěl, říkal, že chce podnítit diskusi o směřování hnutí a přispět ke zvýšení jeho koaličního potenciálu korekcí směřování ANO doprava.

Macura se pak stal alespoň členem předsednictva. Stejně jako karlovarská hejtmanka Jana Mračková Vildumetzová, jihočeský poslanec Roman Kubíček, předseda pražské organizace Jan Říčař, dosavadní člen předsednictva a poslanec Jan Volný, poslankyně Jana Pastuchová, olomoucký hejtman Ladislav Okleštěk a náměstek hejtmana Kraje Vysočina Martin Kukla. Neuspěli poslanci Martin Kolovratník a Petr Sadovský.

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

  • Nejčtenější

Írán zaútočil na Izrael. Armáda zachytila většinu střel, pomohli spojenci

13. dubna 2024  20:38,  aktualizováno  14.4 8:54

Sledujeme online Írán vyslal na Izrael desítky bezpilotních letounů a také rakety. Je to odveta za útok na íránský...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

Ozbrojenci vtrhli do domu a svázali podnikatele s rodinou, zřejmě šlo o mstu

12. dubna 2024  9:44,  aktualizováno  15:08

Policisté z Česka i Německa pátrají na Domažlicku po ozbrojencích, kteří v noci na dnešek přepadli...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Na začátku byl tajný projekt. Jak vypadá stanice metra, kterou nikdy nejel vlak

14. dubna 2024

Premium Nenápadná plechová vrata naproti Úřadu vlády na pražském Klárově skrývají velké tajemství. Praha se...

Politické vedení Hamásu zvažuje přesun z Kataru, možná do Ománu

20. dubna 2024  7:56

Politické vedení palestinského hnutí Hamás zvažuje, že svou základnu přesune z Kataru, kde...

KLDR otestovala mimořádně velikou hlavici pro střely s plochou dráhou letu

20. dubna 2024  7:02

Severní Korea v pátek uskutečnila test mimořádně velké bojové hlavice pro střely s plochou dráhou...

Státu propadly pozemky za pět miliard. Vlastníci se o ně včas nepřihlásili

20. dubna 2024

Premium Česko letos velmi zbohatlo. Získalo do svého majetku rozsáhlé pozemky miliardových hodnot po...

Režim nás zatáhne do války, děsí se Íránci. Ultrakonzervativci v zemi posilují

20. dubna 2024

Premium Zdaleka ne všichni Íránci podporují místní konzervativní islámský režim a jeho válečné choutky....

Kdy dát dětem první kapesné a kolik?
Kdy dát dětem první kapesné a kolik?

Kdy je vhodný čas dávat dětem kapesné a v jaké výši? To jsou otázky, které řeší snad každý rodič. Univerzální odpověď však neexistuje. Je ale...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...