Předseda KSČM Vojtěch Filip

Předseda KSČM Vojtěch Filip | foto:  Petr Topič, MAFRA

Kvůli zrušení vepřína v Letech máme drahé maso, myslí si předseda KSČM

  • 262
Za stále zvyšující se cenou vepřového masa může vláda Bohuslava Sobotky a uzavření velkokapacitního vepřína v Letech, napsal na svůj Twitter Vojtěch Filip. Podle někdejšího ministra zemědělství Mariana Jurečky (KDU-ČSL) však předseda KSČM pravdu nemá – cena vepřového masa jen reaguje na vývoj trhu s vepřovým masem v Evropě a Asii.

„Vadí mi, že se zdražuje vepřové maso a minulá vláda přitom utratila půl miliardy za výkup vysoce efektivního zemědělského podniku a dalších 200 milionů má utratit za jeho likvidaci. Ve výrobě vepřového masa jsme nesoběstační a já to považuji za chybu,“ doplnil pro iDNES.cz Filip svůj původní status na sociální síti.

Slova Filipa okomentoval někdejší ministr zemědělství Marian Jurečka. Podle něj se Filip ve svém komentáři plete. „Je vidět, že je pan Filip ve svém vyjádření mimo a zemědělství by neměl komentovat. Cena vepřového se vyvíjí od globální ceny. Její růst je dán tím, jak se rozvíjí choroba afrického moru prasat. A to nejenom v Evropě, ale především v Asii,“ uvedl pro iDNES.cz Jurečka.

K situaci se vyjádřil i místopředseda ANO Jaroslav Faltýnek. Podle něj za navýšení ceny vepřového masa mohou dva faktory. „Za prvé velký atak afrického moru prasat, především v Číně, kde se to týká až třetiny chovu. Za druhé je to hluboký propad soběstačnosti v chovu prasat v ČR.“

„Při vstupu do EU jsme měli skoro tři sta tisíc prasnic, dnes jich máme devadesát tisíc. Sobotkova a Babišova vláda se snažila udělat maximum na podporu živočišné výroby, tak že se hrůzný propad podařilo zastavit a dokonce došlo k mírnému růstu,“ doplnil. 

Podle místopředsedy ANO vliv zrušené farmy v Letech odpovídá její velikosti. „Nebyly na ni žádné prasnice, sloužila pouze na výkrm, kapacita odpovídala zhruba 1,5 procenta současné vykrmovací kapacity v ČR,“ osvětlil Faltýnek.

Rostoucí cenu vepřového s africkým morem prasat spojovali odborníci už v dubnu letošního roku. Cena masa ve světě kvůli šíření nemoci stoupá a Česko není výjimkou. Přestože s Čínou, kde se mor šíří, v podstatě neobchodujeme, tuzemští obchodní partneři v čele se Španělskem, Německem a Dánskem nyní do Asie více exportují. A právě to navyšuje ceny masa z dovozu.

Vepřové maso prudce zdražuje. Světovým trhem cloumá africký mor v Číně

Že cena vepřového na světových trzích roste přiznal i Filip. „Cena roste nejen u nás, roste i na světových trzích. A my jsme i bez zavření vepřína v Letech byli nesoběstačný stát v produkci vepřového,“ uvedl. K vyjádření na Twitteru ho prý přivedli lidé, kteří za ním chodili do poslanecké kanceláře a na cenu vepřového si stěžovali.

V současné době se v Česku podle Českého statistického úřadu chová 1 544 083 prasat. Předchozí rok to bylo o 13 tisíc víc. A právě stejný počet prasat chovala v areálu vepřína firma Agpi. Pokles chovu o 0,8 procent má tak na svědomí právě uzavření vepřína na Písecku.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video