(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: Lubomír Světnička, natoaktual.cz

Zraněného vojáka v Afghánistánu převeze speciál do Česka tento týden

  • 47
Zdravotní stav vojáka D. K. zraněného minulý týden v Afghánistánu umožní na konci týdne jeho převoz do České republiky. Poletí pro něj armádní speciál. Při útoku na spojenecké vojáky nedaleko základny Bagrám byli zraněni ještě další čtyři čeští vojáci.

Nejvážněji zraněný český voják je po dvou operacích, které absolvoval přímo v Afghánistánu. Na konci minulého týdne náčelník Generálního štábu AČR Aleš Opata uvedl, že má potíže  se slezinou a s obratlem, kvůli kterému nemůže dočasně hýbat končetinami. Zástupce ředitele Společného operačního centra Štefan Muránský poté řekl, vojákovi hrozí částečná nehybnost tří končetin.

„Lékaři povolili, že může být během tohoto týdne převezen zpět do České republiky,“ uvedla k převozu vojáka mluvčí generálního štábu Magdalena Dvořáková. 

K útoku na vojáky došlo ve středu odpoledne, zhruba čtyři kilometry od koaliční základy Bagrám. „Útok nebyl vedený na nás, ale na koaliční jednotky. Naše jednotka se vracela na základnu v sestavě koaličních vozidel. Útok byl proveden výbušným systémem naloženým v afghánském vozidle. To explodovalo při míjení sestavy na úrovni šestého vozidla, naše vozidlo bylo zasaženo výbuchem a sraženo ze silnice,“ popsal Opata.

Útočník podle něj vyčkával na příležitost. „Z každého útoku se poučíme a zlepšíme naše taktiky a techniky. I nepřítel se vyvíjí a reaguje na naše postupy. Poučíme se z toho a uděláme předběžná opatření, aby se taková situace neopakovala,“ řekl Opata. Dodal, že v afghánském vozidle seděl řidič, lze tedy předpokládat, že šlo o útok sebevražedného atentátníka. Agentura AP uvedla, že k útoku se přihlásilo hnutí Taliban.

Mise vojáka zraněného u Bagrámu končila za pár dní. Útočník čekal hodinu

Atentátníci použili civilní auto naplněné výbušninou, výbuch vojenské vozidlo převrátil. Lehce byli zraněni vojáci V. B. (ročník narození 1985), M. J. (1984), M. S. (1976), M. Š. (1992), voják D. K. (1983) byl zraněn těžce.

Česká armáda má v současné době v Afghánistánu asi 350 vojáků. Největší jednotka má na starosti ostrahu spojenecké základny Bagrám. Hlídky vyjíždějí do okolí v okruhu několika kilometrů. Za úkol mají například zabraňovat raketovým útokům na základnu nebo zjišťovat zpravodajské informace. Právě při jedné z hlídek byli vojáci ve středu zraněni.

Od dubna okolí Bagrámu hlídá 10. strážní rota tvořená především příslušníky 42. mechanizovaného praporu Svatováclavského z Tábora. Jejich úkol v těchto dnech končí a nahrazují je vojáci 11. strážní roty, kterou tvoří hlavně vojáci 74. lehkého motorizovaného praporu z Bučovic.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Nejlepší videa na Revue