Řeky nezvládají nápor vodáků, starostové chtějí vybírat mýto za splutí

  0:03
Popularita vodáctví na tuzemských řekách roste, množství rekreantů však začíná způsobovat problémy. Experti upozorňují, že je nutné zavést regulaci. Navrhují zpoplatnění řek, nebo třeba zákaz jejich splouvání v konkrétní dny. Na vodu ročně vyrazí statisíce Čechů.
V Rožmberku nad Vltavou plují vodáci pod hradem, který se tyčí nad řekou. Je...

V Rožmberku nad Vltavou plují vodáci pod hradem, který se tyčí nad řekou. Je tam i oblíbený jez. | foto: David Peltán, MAFRA

Před jezem v Herbertově, druhém na Vltavě od Lipna, to vypadá jako na příjezdu do Prahy. O kamenem vydlážděné břehy dřou gumové kánoe, před jezem se mačkají velké neohrabané rafty a do chumlu desítek lidí zdálky přijíždějí další a další lodě.

Všechny z půjčoven, všechny plné lidí, kteří popíjejí a nemohou se dočkat, až úzkou propustí v jezu splují. Jeden detail: denně tudy propluje šest tisíc lidí. A místní ekologové, vědci, starostové i aktivisté toho mají po dalším svátky prodlouženém víkendu dost. Chtějí, aby vodáků ubylo. Chtějí proto buď regulovat počet lodí, které budou na Vltavu smět vyplout, anebo splutí řeky zpoplatnit.

„Chci iniciovat vyhlášku, která počty lodí omezí. Každý rok počet vodáků narůstá a situace se zhoršuje. Vltava je dneska zdroj snadných zisků pro místní lidi, kteří si řeku parcelují, místo vodáků přijíždí osmdesát procent pijáků, spodky lodí a pádla přeorávají dno řeky, břehy jsou ušlapané, u barů a kempů vzniklých načerno majitelé polijí břehy herbicidem, aby vodáci měli pohodlný přístup a nerostla tam lebeda,“ vypráví Jaroslav Jonáš, učitel z Vyššího Brodu a člen městské komise životního prostředí.

Vltavu – nejvytíženější českou řeku – spluje za léto 300 tisíc vodáků. Zatímco dříve začínala sezona v červnu, dnes už odemykání Vltavy organizují půjčovny lodí v půlce dubna, zamykání v říjnu.

Kánoe nesou smrt

„Masové vodáctví na Vltavě je jednoznačně negativní faktor, v korytě řeky už nejsou v podstatě žádné vodní rostliny a nemají ani šanci tam přežít, ačkoliv tyto rostliny jsou důležité pro další vodní organismy,“ říká profesor Fakulty rybářství a ochrany vod a ředitel Výzkumného ústavu rybářského a hydrobiologického Jihočeské univerzity Tomáš Randák. „Ryby nemají chvíli klidu na rozmnožování a řeka je absolutně závislá na umělém zarybnění, byť právě toky, kde se dosud dařilo lososovitým rybám, bychom si měli chránit. Proto, že i sportovní rybáři platí za to, že mohou využívat řeku, navrhujeme, nechť i vodáci se podílejí na financování úklidu řeky či zarybňování,“ dodává profesor Randák.

Aspoň dva dny bez lodí

Vědec Jaroslav Vrba z Hydrobiologického ústavu Akademie věd varuje, že regulace vodáctví jsou nevyhnutelné.

„Vltava je dneska na hranici svých možností,“ říká. Jeho kolega, přírodovědec z České geologické služby a Ústavu výzkumu globální změny Akademie věd Jakub Hruška, míní, že pokud nepřijde urychlená regulace, začnou vědci prosazovat úplný zákaz splouvání řeky v některých dnech.

„Alespoň dva dny v týdnu by řeka měla být bez lidí. První šancí je zpoplatnit řeku, čímž eliminujete alespoň částečně ty, kteří jedou splouvat jen proto, aby se mohli opít,“ vysvětluje svůj návrh Hruška.

Státní podnik Povodí Vltavy, které má tok řeky ve správě, přiznává, že vzestup vodáckého sportu je jak pro místní obce, které mají vyšší náklady například za likvidaci odpadu po vodácích, tak i pro přírodu zátěž.

Vodáci se letos v létě práva jet na vodu s půl promile alkoholu nedočkají

„Zpoplatnění splouvání není v naší kompetenci, ale ten nápad vnímáme a přijde nám to jako očekávatelná reakce. Tedy nechť obce rozhodnou a upraví podmínky obecnou vyhláškou, protože výběr těchto poplatků by byl jejich příjem do rozpočtu,“ říká mluvčí Povodí Vltavy Hugo Roldán.

Tak jednoduché ale zpoplatnění řek nebude, obce musí nejprve prosadit, aby jim možnost vybírat poplatky od vodáků dal stát. Listina základních práv a svobod totiž říká, že daně a poplatky lze ukládat jen na základě zákona. „Aby obec mohla zavést obecně závaznou vyhláškou nějaký poplatek, potřebuje výslovné zákonné zmocnění. Žádný zákon však obce k zavedení poplatku za splouvání řeky nyní nezmocňuje. Pokud by obce nyní vyhlášky zavedly, shledalo by ministerstvo vnitra předmětnou obecně závaznou vyhlášku jako v rozporu se zákonem,“ říká mluvčí ministerstva vnitra Ondřej Krátoška.

Poplatek? Tak padesát za loď

Jako první o zpoplatnění splouvání – a tudíž i prolobbování práva obcí vybírat peníze od vodáků – uvažují právě ve Vyšším Brodě. Městečku pod Lipnem, odkud vodáci vyplouvají na několikadenní plavbu do Boršova u Českých Budějovic. Získané peníze by chtěli použít právě na čištění řeky od odpadků po vodácích. „Určitě by poplatek nebyl nějak zásadně vysoký, bavíme se třeba o částce padesát korun za loď,“ myslí si místostarosta města Jan Straka.

Pro představu: Vyšší Brod každoročně na konci sezony přistaví k řece velké kontejnery na odpad. Dobrovolníci sesbírají dva až tři plné a město pak vyvezení jednoho stojí osm tisíc korun. Kdyby každý z vodáků, který odtud vypluje, zaplatil padesátikorunu, vybere Vyšší Brod patnáct milionů ročně, tedy zhruba pětinu svého rozpočtu. „Základ je, aby spolu s tím úřady, které na to mají pravomoci, kontrolovaly divoký byznys plovoucích barů, nelegální nálevny na březích, nelegální kempy. Vždyť to už dávno není o vodáctví, většina lidí jede na vodu za alkoholem a jsou nalití, ještě než vůbec vyplují,“ popisuje starosta Vyššího Brodu Milan Zálešák. Ještě však nemá představu, jak přesně by výběr poplatků měl vypadat. „Zatím jsme jen ve fázi úvah,“ dodává na vysvětlenou.

Sucho ochromilo říční dopravu. Lépe jen tak nebude, možná za deset let

Vltava je i díky historickým místům, kterými vodáci proplouvají, nejoblíbenější – vidět tu je klášter ve Vyšším Brodě, Český Krumlov zapsaný na seznam UNESCO, zřícenina hradu Dívčí Kámen nebo klášter ve Zlaté Koruně. Podobné je to i na dalších českých řekách. Raketově roste obliba zlatonosné Otavy, stále více vodáků přijíždí na Sázavu zařízlou v hlubokých údolích, ale i na čtvrtou nejdelší řeku u nás – Ohři. „Nevidím důvod, proč by lidé nemohli platit nějaký symbolický poplatek, už proto, že by se peníze vracely zpět do řeky a pomohly právě s úklidem,“ říká majitel půjčovny lodí na Sázavě Jaroslav Břicháček.

Proti poplatkům není ani vodácký instruktor a záchranář Petr Ptáček. „Chápu to. Obce nejsou na takový příliv vodáků stavěné. Adekvátní by bylo, kdyby si tam stanovili rekreační poplatek za táboření v kempu. Nebo to udělali jako v Rakousku, kde mají parkoviště a na něm při nástupu či výstupu od vodáků peníze vybírají,“ navrhuje.

Někde už lodě zakazují

Některé české řeky – ty, které protékají chráněnými krajinnými oblastmi či národními parky – už dnes splouvání omezené časově či počtem lodí mají. Nebo na ně vodáci nesmějí vůbec. Například na divokou šumavskou řeku Křemelnou a na Vydru se smí jen o víkendech od poloviny března do konce května, na Teplou Vltavu nad Lipnem zase jen po zpoplatněné registraci a jen pokud je dostatek vody. V Krkonošském národním parku nesmějí vodáci na mnoha řekách vystupovat z lodí jinde než na vyznačených místech – to je případ Labe, Jizery, Úpy, Malé Úpy či Jizerky. „V chráněných územích je splouvání omezováno z důvodu ochrany přírody. Negativní jevy více zatížených úseků, zejména odpadky, jsou v kompetenci správců toků, případně vlastníků okolních pozemků a samospráv,“ konstatuje mluvčí Agentury ochrany přírody a krajiny Karolína Šůlová.

Vodáky včera měli řešit i ve Sněmovně. Poslanci měli hlasovat o návrhu zákona, podle něhož by bylo legální dát si na vodě jedno či dvě piva. Maximálně by mohli mít v krvi půl promile alkoholu. Sněmovna však projednávání odložila a k zákonu se vrátí až po prázdninách. Toto léto tak alkohol na vodě zůstává pro vodáky zákonem stále zapovězený, byť reálně to tak evidentně nevypadá.

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

  • Nejčtenější

Rvačka na lesbi show. Policista zbil pět dívek i ochranku smíchovského klubu

14. března 2024  13:49,  aktualizováno  14:10

Silně opilý policista v uniformě brutálně napadl a zaklekl 19letou dívku. Ta skončila v nemocnici....

Babiš se ptal na děti Lipavského. Nešlo o kompro, tvrdí. Za vulgarity se omlouvá

11. března 2024  15:14,  aktualizováno  16:57

Předseda hnutí ANO a expremiér Andrej Babiš v neděli u svých spolupracovníků poptal citlivé...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Nedám Ukrajině ani cent a válka skončí, řekl Trump při setkání Orbánovi

11. března 2024  9:42

Bývalý americký prezident Donald Trump, který se podle všeho opět stane kandidátem amerických...

Pokud budeme ohroženi, jsme připraveni na jadernou válku, prohlásil Putin

13. března 2024  6:16,  aktualizováno  10:03

Sledujeme online Rusko rozmístí vojáky a zbraně u hranic s Finskem, prohlásil ruský prezident Vladimir Putin. Vstup...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Wehrmacht na Václaváku. Kluka z ikonické fotky zavraždili v Osvětimi

13. března 2024

Seriál Ruce zaťaté v pěst a bezmoc českých strážníků. Tak Pražané před pětaosmdesáti lety „vítali“ německé...

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Izraelci zaútočili na Rafáh a tábor Nusajrát, zemřelo nejméně 20 Palestinců

19. března 2024  6:20

Při izraelském útoku v Pásmu Gazy v úterý brzy ráno zemřelo nejméně 20 Palestinců. Čtrnáct jich...

Poslanci budou po sporu Babiše a Lipavského jednat o bezpečnostních hrozbách

19. března 2024  6:05

Na schůzi nazvané Bezpečnostní hrozby pro Českou republiku se scházejí poslanci. Předcházela jí...

Dalších šest let s Putinem: dosáhl toho, co chtěl, nejspíš ještě přitvrdí

19. března 2024

Premium Vladimir Putin si může gratulovat. I když se mu na Západě mnozí vysmívají, že v Rusku zorganizoval...

„Prázdný Topol“ či „kráva“ poslankyně. Nevybíravě mluvili premiéři i prezidenti

19. března 2024

Premium Andrej Babiš omylem poslal e-mail jinému adresátovi a v úterý se kvůli tomu mimořádně scházejí...

Rozdáváme hygienické pomůcky ZDARMA!
Rozdáváme hygienické pomůcky ZDARMA!

Hledáte udržitelnou a kvalitní hygienickou péči pro sebe i vaše miminko? Už dál nemusíte. Zapojte se do testování a vyzkoušejte produkty ECO by...

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Byla to láska na první pohled, říká hvězda Gilmorek o manželství s modelkou

Milo Ventimiglia (46), představitel Jesse ze seriálu Gilmorova děvčata nebo Jacka Pearsona ze seriálu Tohle jsme my, je...