Diskuze

Raději srny než ovce. Vlci se živí hlavně divokou zvěří, tvrdí výzkum

Vlci se vracejí do české přírody, odnášejí to hlavně ovce, a proto je potřeba vlky střílet – tvrdí to myslivci i farmáři, kteří kvůli vlkům letos dokonce zažehli protestní vatru na Broumovsku. Jenže podle výzkumu domácí zvířata netvoří ani setinu vlčího jídelníčku. Jejich hlavní potravou jsou srnci, jeleni nebo divoká prasata.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Takže z hlediska statistiky 600 vzorků z celé ČR není zdaleka vypovídající. To zaprvé. A za druhé pán redachtór, jestli jsou zvířata českých chovatelů vystresovaná z vlků, které ani nezahlídla, tak si ani nedokážu představit v jakém stavu jsou zvířata na Slovensku, kde se vlci pohybují od nepaměti. Já bych to napsal asi takhle, že ti naši rádoby zemědělci nejsou schopni řádně se postarat o svoje zvířata a očekávají, že se o ně postará stát, který jim navíc bude pravidelně posílat náhrady a dotace, aby měli dostatek prostředků na pořízení takových nezbytností jako jsou milionová terénní auta a pod.

0 0
možnosti

A proč útočí na stáda ovcí v ohradách? A můžou mít ohradníky třeba elektrické.;-€!;-€

0 0
možnosti

Četl jste ty procenta? Hele, když uvidíš za plotem pětilitr, taky ho zkusíš přelézt nebo protáhnout ruku, než si ho pracně vydělávat... ty elektrické ohradníčky, o kterých si někteří myslí, že stačí, překonají i moje slepice a kočky.... chce to lepší ohradníky a hlavně přestat brečet a začít se starat!!! V situaci, kdy stát ohradník ze 100 % proplatí, je to jen vlastní sobectví a neochota se přizpůsobit. PS: Jsem z kraje kde jsou vlci i medvědi a ne, nebydlím v paneláku ve městě :)

1 0
možnosti

Pan Weic se poněkud mýlí v pojmech. Vlci nekomplikují práci myslivců. Práce myslivců patří tam, kde vlk není. Přirozený je vlk, nikoliv myslivec. Co se týče kvality zvěře i lesních porostů, je naprosto zřejmé, že vlčí populace mají pozitivní vliv na přírodu. Na KArlovarsku nebo na Šumavě, kde se vlk etabloval, je populace spárkaté zvěře menší, zdravější a lesy v lšpřím stavu než na srovnatelných lokalitách.

0 1
možnosti

Podle mně to je účelový výzkum. Loviště smečky má běžně rozlohu tisíc kilometrů čtverečních i víc. Divoké zvěře je na takovém lovišti 10 - 100 x víc než je chovaných zvířat. Je proto logické, že v kořisti vlků převažují divoká zvířata.

Seriózní zelenými nezmanipulovaná studie by tato čísla uvedla už jako výchozí podklady, protože hlavní výsledek je rozdíl mezi poměrem divokých a chovaných zvířat a poměrem těchto zvířat v jejich kořisti.

1 0
možnosti

Podstatné přece je, co má vlk v žaludku. To měl výzkum zjistit. A to je z 99% divoká zvěř. Takže nerozumím zmínce o účelovosti a zmanipulování.

0 1
možnosti

No tak jestli je to jen takto výjimečné, tak by se mělo povolit vadné vlky co chodí na ovce jednoduše střílet, oni by ti další časem určitě přišli na to, že jít na ovce je nebezpečné a že to není lehká kořist. Pokud se tohle nedělá, tak vlci zdegenerují a budou chodit jen a jen na ty ovce. Rv

Pokud vím tak takto se to dělá odjakživa, pokud např. nějaké vadné zvíře začne útočit na lidi, tak se pošlou lovci ...............

2 0
možnosti

Dobry den,Tak samotna sdudie je lez Jak Brno,Jak typicke pro takove lidi.Vlk vzdy zabije vice ovci nez sni.Takze na jednu celou snezenou ovci,pripadne deset zabitych.Pan Dula s vas Dela pitomce!

3 2
možnosti

Presne tak, a ja toho dokonce byla svedkem. Proto se tady biju za ovce a ne za vlky.

0 0
možnosti

Dobry den,Tak samotna sdudie je lez Jak Brno,Jak typicke pro takove lidi.Vlk vzdy zabije vice ovci nez sni.Takze na jednu celou snezenou ovci,pripadne deset zabitych.Pan Dula s vas Dela pitomce!

1 0
možnosti

Co to je zase za blbost....proč by se měli vlci honit za srnami, když si radši nalezou do ohrady s beránky......

1 1
možnosti

Vlci sa nehonia za srnami, napádajú len choré a slabé jedince, tým chránia genetiku vysokej zvery. Vlk nikdy nezaútočí na trofejný kus, ale iba na slabého.

2 1
možnosti

K21a87r15e29l 93D90r78d90a

29. 11. 2019 12:17

Tak tohle je sousední článek z Telče, kde se vlci trvale usadili. Tele na pastvině soukromého zemědělce šelma napadla v polovině září nedaleko obce Olší.

"Tele nebylo roztrhané, ale jenom stržené. Sedřenou mělo kůži na části hlavy a následovalo vykrvácení," popisuje konec tříměsíčního telete soukromý zemědělec Zdeněk Posád. Mladého kusu dobytka si cení na patnáct tisíc korun. Podle chovatele zahnal útočícího predátora zřejmě zbytek stáda, které se seběhlo při zoufalém bučení telete.

Informaci, že se jednalo o útok vlka, potvrdil i pracovník AOPK, jenž k události vyjel. "Vylučovací metodou jsme dospěli k tomu, že se muselo jednat o vlka. Žádné jiné tak silné zvíře by na takto velký kus dobytka nezaútočilo. Navíc zde v okolí byl opakovaně výskyt vlka hlášen," vypráví Posád.

Znepokojuje ho, že k útoku došlo v polovině září, kdy je v lesích hojnost potravy. „Ale ten den jsme některá zvířata označovali. Mohl se domnívat kvůli pachu krve, že tam je zraněný kus," přemítá nad útokem.

Strach z návratu šelmy má prý nejenom on, ale i dobytek. "Celé stádo bylo ještě několik týdnů ve stresu. Když matka hledala tele a to se hned neozývalo, krávy v panice pobíhaly po pastvině a bučely. My bydlíme na doslech od stáda, a když slyšíte takový řev, jedete se tam podívat. No a když to je desetkrát do týdne, tak vám to na klidu moc nepřidá," přiznává zemědělec. Nyní zvažuje na ochranu před predátory zvýšit ohradníkové dráty.

3 2
možnosti

Nejlepší ochrana je 7,65:-):-)

1 0
možnosti

Ještě jsem nečetl jediné prohlášení vědců či aktivistů:

Já, nejvyšší úředník Čehosi. dávám k dispozici svoje diplomy a funkce, pokud státem chráněná a podporovaná zvěř bude občanům České republiky působit škodu hospodářskou a psychickou.

Škody budu hradit já a mí spolupracovníci ze svých prostředků.

Vlci, vydry, bobři, kormoráni, rysi, medvědi volavky a ostatní státem chráněná zvěř škody dle našich vědeckých zjištění nepůsobí. A byly vždy součástí české přírody.

2 2
možnosti