Šéf Sněmovny Miloslav Vlček sliboval, že zjednoduší platy politiků. Krátce před volbami předložil návrh, který by poslancům peníze přidal.

Šéf Sněmovny Miloslav Vlček sliboval, že zjednoduší platy politiků. Krátce před volbami předložil návrh, který by poslancům peníze přidal. | foto: Radek Miča, MAFRA

Vlček navrhl výhodnější mzdy pro poslance. Vláda je tvrdě proti

  • 306
Krátce před volbami dostali poslanci na stůl návrh, který by fakticky zvýšil jejich platy. Předložil ho šéf Sněmovny Miloslav Vlček. Navrhuje odvozovat mzdu od platu v Evropském parlamentu. Českých poslanců by se tak nedotklo již schválené čtyřprocentní snížení příjmů. Vláda se postavila kategoricky proti.

Vlčkův návrh by znamenal tak trochu revoluci při výpočtu základního platu poslance. Zatímco dosud se vypočítával z trojnásobku průměrného platu v nepodnikatelské sféře (odvozoval se tedy například od platů státních úředníků), nově by se příjmy poslanců odvozovaly od platu jejich kolegů v Evropském parlamentu.

Šéf Sněmovny navrhl, aby čeští poslanci brali 31 procent platu svých evropských kolegů, což by podle něj při přepočtu z eur na koruny odpovídalo asi 61 500 korunám, tedy výši platu poslance před tím, než si ho politici loni na podzim o čtyři procenta snížili.

"Vedlo by to k neodůvodněnému zvýšení platů poslanců," zdůvodnil odmítavé stanovisko vlády premiér Jan Fischer.

Navrhuje také trestat absentéry ve Sněmovně

Vlček velmi dlouho mluvil o tom, že je třeba politiky trestat srážkami z platu za neomluvené absence, a to jeho návrh opravdu obsahuje.

"Poslanec, který se bez řádné omluvy neúčastní jednacích dnů komory parlamentu nebo jejího orgánu, do něhož byl zvolen, ztratí nárok na jednu třetinu svého platu," napsal Vlček do zdůvodnění svého návrhu, který v pondělí dostala na stůl vláda.

Jenže Vlčkův návrh, který by se jistě hlavně poslancům-absentérům nezamlouval, přebíjí jiná věc. Podle jeho návrhu by totiž poslanci nepřišli o čtyři procenta ze základního platu, jak si na podzim odhlasovali při schvalování úsporného balíčku ministra financí Eduarda Janoty.

Přitom soudců a státních zástupců, kteří se kvůli poklesu platu chtějí soudit, by se snížení nadále týkalo. Už před projednáváním návrhu ve vládě ministerstvo práce a sociálních věcí upozornilo, že by to porušilo princip rovnosti (o stížnosti soudců k Ústavnímu soudu čtěte zde).

"Sliboval, že to předloží, tak to prostě udělal, i když už je těsně před volbami a nezbývá moc času," řekl iDNES.cz Vlčkův poradce Ivan Přikryl. Šéf Sněmovny navrhl, aby změnu poslanci přijali bez projednávání, jedním jediným hlasováním. Nejspíš to už ale nestihnou.

Zdanění náhrad poslanců je v nedohlednu

V nedohlednu je také zdanění dosud nezdaněných náhrad, které poslanci i senátoři ke svému platu dostávají a které dosahují až 43 tisíc korun - podle toho, jak daleko má politik kancelář od pražského sídla Sněmovny či Senátu.

Politici sice původně zdanění náhrad slíbili, ale změnili jen zákon o dani z příjmu - na speciální zákon, který se týká odměňování politiků, při schvalování Janotova úsporného balíčku "zapomněli". Zdanění náhrad pak navrhli komunisté, ale jejich návrh dosud Sněmovna neschválila.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Nejlepší videa na Revue