Webová stránka CME

Webová stránka CME | foto: www.cetv-net.com

Vlastník Novy získal dvě bulharské televize

  • 2
Společnost Central European Media Enterprises, která v Česku vlastní například televizi Nova, převzala dvě televizní stanice v Bulharsku. Uvedla to agentura Reuters. CME za obě stanice zaplatila zhruba asi 2,6 miliardy Kč a bude v nich mít podíl asi 80 procent.

Mediální kolos Central European Media Enterprises (CME) získal televizní stanici TV2 a sportovní kabelový kanál Ring TV, a to od společnosti Top Tone Media Holdings za 172 milionů dolarů. Ta má zároveň opci na prodej zbývajících 20 procent akcií a podle CME ji může uplatnit v příštích pěti letech.

CME je americký podnik registrovaný na Bermudách. Jeho akcie se obchodují na trhu Nasdaq ve Spojených státech a také na pražské burze. V České republice vlastní vedle Novy také sportovní kanál Galaxie Sport a filmový kanál Nova Cinema.

Šéf CME Adrian Sarbu řekl, že CME podle něj má šanci v Bulharsku předběhnout konkurenty a do pěti let se stát jedničkou. CME, nad kterou má kontrolu americký podnikatel Ronald Lauder, v České republice působí od začátku 90. let. V poslední době expanduje na další trhy a zažívá poměrně silný růst.

Celkově vlastní CME stanice v šesti zemích střední a východní Evropy, kde je může sledovat asi 90 milionů lidí. Zdaleka nejvíce tržeb ale generuje v České republice. Reklamní trh v Bulharsku měl loni podle CME obrat zhruba 168 milionů dolarů.

Do budoucna společnost počítá s dalším růstem, který by se až do roku 2012 měl pohybovat kolem 20 procent ročně.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video