Slíbené závory na přejezdech chybí. A Češi po střetech s vlaky dál umírají

  0:01
Přejezd přes železnici v Černožicích u Hradce Králové byl už v srpnu 2016 na seznamu sedmdesáti nejnebezpečnějších křížení silnice a trati. Redakce MF DNES ho tehdy získala od drážních inspektorů a hned publikovala. Už tehdy správa železnice slibovala, že devadesát procent přejezdů ze seznamu nějak vylepší. Nestihlo se to.

O víkendu vjela na přejezd u Černožic řidička auta, nabral ji vlak a čtyři lidé zemřeli. Byla to nejtragičtější nehoda na přejezdech od roku 2008, kdy mají inspektoři novou databázi. Železničáři důsledně říkají, a nesleví z tohoto názoru ani o milimetr, že za každou srážku je zodpovědný řidič auta. Musí si ověřit, jestli nejede vlak.

„Řidička v Černožicích vyjížděla z vedlejší silnice. Pravděpodobně se dívala – ale to je spekulace – jestli někomu nemá dát přednost a zapomněla si zkontrolovat ten výstražník,“ uvedl generální inspektor drážní inspekce Jan Kučera.

Přesto inspektoři připouštějí, že některé přejezdy to řidičům neulehčují, a proto navrhli úpravy. Jsou to místa, kde je omezený výhled kvůli stromům či domům nebo tam není slyšet vlak kvůli střelbě v lomu. Jinde trať vede souběžně se silnicí, takže šofér může mít vlak do poslední chvíle ve slepém úhlu za zády. První pracovní den po nehodě předevčírem začali dělníci v Černožicích kopat základy pro závory.

Paradoxní je, že závory tam mohly být už loni, stavební povolení je platné už od loňska. Za stav železnice je odpovědná Správa železniční dopravní cesty (SŽDC). „Prodloužil se tam archeologický průzkum, proto se instalace závor zpozdila,“ reagoval ale Pavel Tesař ze správy dopravní cesty.

Nebezpečné železniční přejezdy v ČR

Petice za závory na přejezdu

Mluvčí Tesař doplnil, že správci průběžně přejezdy modernizují, ale nemá k dispozici žádný ucelený seznam investic, protože stavby se podle něj často zpožďují a mohlo by se snadno stát, že přehled bude nepřesný.

Tragická srážka auta a vlaku u Jaroměře. Na místě zemřeli čtyři lidé

V každém případě Černožice nejsou jediným místem ze seznamu sedmdesáti „černých přejezdů“, které až doteď zůstalo nezabezpečené.

Ve Strážnici lidé dokonce psali petici za závory na přejezdu u průmyslové zóny v ulici Za Drahou. Dotyčné místo dostává závory podle Tesaře nyní – tedy bezmála po třech letech.

Nejen v Černožicích, ale i na dalších místech ze seznamu rizikových přejezdů se udála vážná nehoda i poté, co už byl seznam v roce 2016 zveřejněn.

Na seznamu sedmdesáti rizikových přejezdů z roku 2016 byl i úsek silnice mezi Velvary a Kralupy nad Vltavou, kde vede souběžně železnice a silnice. Na dvou místech jsou tam ale přejezdy, a aby řidič viděl vlak za sebou, musí si ukroutit hlavu. Loni tam vjel pod kola vlaku motorkář a nehodu nepřežil.

Nebezpečné železniční přejezdy v ČR

Počet nehod na přejezdech nijak zásadně meziročně nestoupá. Loni za první pololetí zemřelo na přejezdech 15 lidí, letos do 30. června třináct. Čerstvá nehoda se čtyřmi mrtvými u Černožic se statistikami ale může zamávat, stejně jako fakt, že se udály tři střety během čtyř červencových dnů a dva z nich byly smrtelné.

Mnohem rizikovější jsou kupodivu přejezdy, kde před příjezdem vlaku bliká červené světlo, než ty úplně nechráněné, kde je jen červeno-bílý kříž. Generální inspektor drážní inspekce Jan Kučera odhaduje, že na přejezdech bez světel se šoféři chovají z principu ostražitěji, takže tam se spíš s vlakem nestřetnou.

Tragická nehoda na Rakovnicku. Při srážce dodávky a vlaku zemřel člověk

Ani bariéra v podobě závor není stoprocentně spásná. Někteří šílenci projíždějí přes koleje i v těch pár desítkách sekund, kdy už bliká výstražné světlo, ale závory ještě nejsou dole. Někteří z nich pak na kolejích uvíznou. Takové jednání vedlo k tragické srážce pendolina a kamionu ve Studénce v roce 2015.

Řidič dodávky byl poslán do vazby

Když řidič vjede na přejezd a nabourá do vlaku, je to sám o sobě trestný čin obecného ohrožení – i kdyby srážku všichni přežili bez újmy. V tomto týdnu poslal soud do vazby řidiče dodávky, který v sobotu naboural do vlaku u vesnice Příčina, zabil spolujezdce a zranil i lidi v motoráku.

„Je obviněn z obecného ohrožení v nejvyšším odstavci, protože způsobil smrt,“ potvrdila rakovnická policejní mluvčí Michaela Richterová.

Ministr dopravy Vladimír Kremlík (ANO) včera kvůli nehodám na přejezdech mluvil s ředitelem Správy železniční dopravní cesty.

„Letos byly závory instalovány na osmnácti místech, do roku 2021 přibude dalších 57. Cílem jsou závory všude, kde je to možné,“ informoval pak ministr Kremlík. 

SŽDC drasticky varuje před smrtí na kolejích, Facebook kampaň zablokoval

Ve středu SŽDC oznámila, že do roku 2023 vybuduje na téměř všech přejezdech na silnicích první třídy závory. Do konce letošního roku budou závory na 132 ze 164 přejezdů. 

„Naší základní prioritou je doplnění či instalace závor k přejezdovému zabezpečovacímu zařízení na silnicích I., II. a III. tříd a na místních a účelových komunikacích všude tam, kde to bude technicky proveditelné, účelné a bude na takovém řešení shoda účastníků stavebního řízení,“ uvedl generální ředitel SŽDC Jiří Svoboda.

Další prioritou SŽDC je zvýšení bezpečnosti na železničních přejezdech ve městech a obcích či tam, kde se stávají vážné nehody. Nejčastěji jde o doplnění závor a funkcionality sekvenčního sklápění břeven závor, rekonstrukci přejezdu či jeho zrušení a náhradu mimoúrovňovým křížením nebo zřízením náhradního přístupu. 

Náklady na kompletní vybavení přejezdu včetně závor dosud zabezpečeného pouze výstražnými kříži se zpravidla pohybují do deseti milionů korun. Dovybavení břevny závor u stávajících přejezdů stojí jednotky milionů korun.

Ke konci loňského roku bylo na českých železnicích 7858 přejezdů, z toho bylo 3720 zabezpečeno výstražnými kříži a 4138 bylo vybaveno světelnou a zvukovou signalizací, z toho 1418 navíc se závorami.

Neúčinné video SŽDC

Kromě střetů na přejezdech ještě inspektoři evidují nehody, při kterých vlak usmrtí chodce. Letos už vlak srazil v prvním pololetí 93 lidí, loni za stejné období 82.

Shodou okolností jen pár dní před sérií tragických nehod na přejezdech vypustila Správa železniční dopravní cesty do éteru preventivní video s mrtvolami na kolejích. Část veřejnosti ho kritizovala za drastické záběry. Viníky posledních nehod buď neodradilo, nebo je minulo.

Střetnutí na železničních přejezdech v Česku (za rok 2019):
Počet nehodUsmrcenoZraněno
Leden2223
Únor1103
Březen1126
Duben1847
Květen184 6
Červen121 4
Červenec (do 16.)35 7

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

  • Nejčtenější

Rvačka na lesbi show. Policista zbil pět dívek i ochranku smíchovského klubu

14. března 2024  13:49,  aktualizováno  14:10

Silně opilý policista v uniformě brutálně napadl a zaklekl 19letou dívku. Ta skončila v nemocnici....

Babiš se ptal na děti Lipavského. Nešlo o kompro, tvrdí. Za vulgarity se omlouvá

11. března 2024  15:14,  aktualizováno  16:57

Předseda hnutí ANO a expremiér Andrej Babiš v neděli u svých spolupracovníků poptal citlivé...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pokud budeme ohroženi, jsme připraveni na jadernou válku, prohlásil Putin

13. března 2024  6:16,  aktualizováno  10:03

Sledujeme online Rusko rozmístí vojáky a zbraně u hranic s Finskem, prohlásil ruský prezident Vladimir Putin. Vstup...

Přímý konflikt Ruska s NATO je už jen krok od třetí světové války, hrozí Putin

18. března 2024  10:46

Ruský diktátor Vladimir Putin v pondělí varoval Západ, že přímý konflikt mezi Ruskem a NATO by...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Wehrmacht na Václaváku. Kluka z ikonické fotky zavraždili v Osvětimi

13. března 2024

Seriál Ruce zaťaté v pěst a bezmoc českých strážníků. Tak Pražané před pětaosmdesáti lety „vítali“ německé...

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

KOMENTÁŘ: Půlka národa že je rizikem pro stát? To ještě může být zajímavé

19. března 2024

Premium V úterý čeká Poslaneckou sněmovnu jedna z asi nejbizarnějších schůzí v její porevoluční historii....

Za ovlivnění rozsudků chtěl podle žaloby soudce Sovák 50 milionů. Soud odročili

19. března 2024  8:30,  aktualizováno  9:29

Bývalý soudce Vrchního soudu Zdeněk Sovák v úterý stanul před pražským Městským soudem obžalovaný...

Fakulta přijme po střelbě nová opatření, rámy nebudou, chystá se krizový nácvik

19. března 2024  8:47

Filozofická fakulta Univerzity Karlovy chystá opatření ke zvýšení bezpečnosti. Nechá například...

Co přinese mimořádná schůze? Nebude to jen o vulgaritách, říkají poslanci

19. března 2024  8:38

Poslanci se na mimořádné schůzi „k bezpečnostním hrozbám“ Česka sejdou v úterý odpoledne. Podle...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Byla to láska na první pohled, říká hvězda Gilmorek o manželství s modelkou

Milo Ventimiglia (46), představitel Jesse ze seriálu Gilmorova děvčata nebo Jacka Pearsona ze seriálu Tohle jsme my, je...