Odvolaný liberecký policejní ředitel Vladislav Husák

Odvolaný liberecký policejní ředitel Vladislav Husák | foto:  František Vlček, MAFRA

Odvolaný Husák už má u policie nové místo, přejde k instruktorům

  • 402
Odvolaný liberecký policejní ředitel Vladislav Husák bude nově působit jako metodik Útvaru policejního vzdělávání a služební přípravy. Ve funkci krajského šéfa končí kvůli účasti na narozeninové oslavě v teplickém hotelu k 1. únoru, od té doby nebude dostávat příplatek za vedení. Husák o přeložení sám požádal.

Husák dnes doručil policejnímu prezidentovi Janu Švejdarovi žádost o převelení na jiné místo ve stejné služební hodnosti. „Tomu jsem vyhověl, protože si nepřeji, aby zastával funkci krajského ředitele ani do doby, než bude ukončeno kázeňské řízení,“ uvedl Švejdar.

Na párty v Teplicích byl i policejní šéf Husák. Hamáček ho vyzval k odchodu

Na sociálních sítích doplnil, že to považuje za první, nikoli poslední krok v řešení Husákovy kauzy. Řízení zahájené s Husákem může podle něj vést až k propuštění. „Běží kázeňské řízení, na jehož konci mohu rozhodnout o uložení kázeňského trestu od písemného napomenutí až po odnětí služební hodnosti, což ve svém důsledku vede k propuštění ze služebního poměru,“ napsal Švejdar na Twitteru.

Husák podle policejní mluvčí Kateřiny Rendlové nadále zůstane v desáté platové třídě, odebráním příplatku za vedení a zvláštního příplatku mu klesne příjem o zhruba 20 000 korun měsíčně.

Sobotní oslava podnikatele a bývalého vlivného politika ČSSD Petra Bendy znamenala porušení několika vládních nařízení proti šíření koronaviru.

K vyvození osobní odpovědnosti Husáka vyzval kromě Švejdara také ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD). S libereckým krajským ředitelem vede nyní policie kázeňské řízení. Policejní prezident uvedl, že jeho účast na oslavě považuje za neomluvitelnou.

Husák pro web PressPort Magazín uvedl, že v hotelu měl domluvené setkání s předsedou Národní sportovní agentury Milanem Hniličkou (za ANO) a místopředsedou Rady České televize Jiřím Šlégrem o sportovní unii. Náplň jednání neupřesnil.

Kmotr Benda asi slavil sám. Všichni hosté tvrdí, že v hotelu byli pracovně

„To, že se v místě koná ještě rodinné setkání pana Bendy, jsem zjistil až na místě. Po zmíněné schůzce jsem následoval oba další účastníky a panu Bendovi jsem velmi krátce formálně pogratuloval,“ uvedl Husák pro web. Nezdůvodnil, proč účastníky neupozornil na to, že oslavy nejsou za nynější situace legální a proč nepožádal o rozpuštění party.

Husák v hotelu přespal, což nepovažuje za porušení nařízení, odvolal se právě na to, že měl pracovní setkání. To, že zůstal v hotelu, zdůvodnil večerní hodinou, povětrnostními podmínkami a únavou.

Oslavu vyšetřuje policie

Bendovy narozeninové oslavy se účastnil kromě Hniličky a Šlégra třeba i expremiér Jiří Paroubek. Hnilička po kritice rezignoval na poslanecký mandát. V čele úřadu rozdělujícího miliardy korun na sport ale zůstává.

Šlégr ve středu na zasedání Rady ČT svou účast na oslavě nijak nekomentoval. Podle předsedy Rady Pavla Matochy na to nepřišla řeč ani na dopoledním pracovním jednání. Matocha nemá ani informaci o tom, že by Šlégr hodlal na svůj post rezignovat. Odvoláním Šlégra z rady by se mohl na návrh poslance Martina Kolovratníka (ANO) zabývat příští týden volební výbor Poslanecké sněmovny.

Sobotní oslavu prověřuje policie. Pokud zjistí porušení nařízení, předá věc k dořešení správním orgánům.

V Česku nyní musejí být zavřené vnitřní prostory restaurací, na veřejných místech jsou povinné roušky a rozestupy, na vnitřních i venkovních akcích se mohou setkat maximálně dva lidé, od 21:00 platí až na výjimky zákaz nočního vycházení. Zavřená musejí být také ubytovací zařízení, výjimka platí pro pracovní cesty.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Nejlepší videa na Revue