Bývalý ředitel nemocnice Na Homolce Vladimír Dbalý

Bývalý ředitel nemocnice Na Homolce Vladimír Dbalý | foto: ČTK

Státní zástupce požaduje pro Dbalého deset let vězení a propadnutí majetku

  • 17
Státní zástupce Zdeněk Matula požaduje pro bývalého ředitele Nemocnice Na Homolce Vladimíra Dbalého deset let vězení a propadnutí majetku. Podle obžaloby Dbalý z pozice své funkce sjednával se svými známými nezákonně smlouvy na poradenskou činnost a právní služby. Na úplatcích podle obžaloby získal přes 27 milionů korun.

Dbalý čelí v souvislosti se svým působením v nemocnici celkem třem stíháním. Aktuálně projednávaná obžaloba tvrdí, že společně s dalšími šesti lidmi ovlivnil v roce 2009 tendr na digitalizaci chorobopisů a také nákup Leksellova gama nože. Policisté u něj při domovní prohlídce zajistili podrobné poznámky vedené v elektronické podobě. 

Podle státního zástupce byl Dbalý velmi systematický a měl rád přehled, takže si podrobně zapisoval všechno, co ho kdy potkalo - včetně toho, „kdy se s kým opil, kdy si s kým potykal nebo kdo za něj napsal disertační práci, na jaké téma a za kolik“. „Se stejnou pečlivostí (...) si zaznamenal i každé jednotlivé benefity, které mu z funkce plynuly. Množství úplatků bylo značné. Aby neztratil přehled, sepsal si dvakrát jejich souhrn v přehledné tabulce,“ řekl Matula s tím, že Dbalý pokládal přijímání úplatků za zcela běžnou věc.

To, že zápisky odpovídají realitě, dokazoval Matula i promítáním souvisejících snímků z lékařových luxusních zahraničních cest.

Kufr s penězi a zlatem za 34 milionů

Policie nejprve při domovní prohlídce předpokládané příjmy z úplatků nenašla. Karta se obrátila, když vyšlo díky GPS v autě najevo, že Dbalý v noci před razií opustil službu v nemocnici a ukryl si u známého kufr. Policisté v něm objevili hotovost, zlato a poštovní známky v hodnotě 34,5 milionu korun. Celkový zajištěný majetek lékaře nakonec dosáhl částky 50 milionů. 

Dbalý se hájí tím, že peníze nabyl v rámci své sběratelské činnosti. K soudu dnes nedorazil, už dříve však prohlásil, že státní zástupce „bezostyšně lže“.  Od loňského května soudkyně několikrát jednání musela zrušit kvůli zdravotním omluvenkám, které Dbalý soudu posílal. Lékařské posudky již dříve uvedly, že muž trpí duševní poruchou kvůli nadměrnému užívání kokainu a alkoholu.

Za manipulací se zakázkami, praní špinavých peněz, porušování povinností při správě cizího majetku a přijímání úplatků hrozí lékaři až dvanáctileté vězení.

Já tobě zakázky, ty mě úplatky

Dbalý se v roce 2007 se svým známým Zdeňkem Čápem domluvil, že jej zaměstná na poloviční úvazek jako konzultanta. Bývalý šéf České konsolidační agentury měl inkasovat tři tisíce korun za hodinu, za to měl Dbalému měsíčně platit 20 tisíc korun. Peníze si muži předávali v restauracích v Praze. Čáp nakonec vyfakturoval přes tři miliony korun, jež mu nemocnice se souhlasem ředitele vyplatila. Dbalý od něj zpět prý dostal 760 tisíc. 

Na stejném principu údajně fungovaly smlouvy s dalším obžalovaným, náměstkem středočeského hejtmana Josefem Kantůrkem. A Dbalý nezákonně zadával zakázky i na právní služby. Nemocnice Na Homolce vyplatila  advokátní kanceláři Šachta & Partners, která bývá spojována s lobbistou Ivem Rittigem, v letech 2009 až 2011 celkem 24,6 milionu. Podle žalobce měl za to Dbalý na oplátku dostat od právníka Davida Michala nejméně 2,3 milionu.

Další bod obžaloby se týká zakázek pro právníka Romana Žďárka a účetní Emilii Bialešovou. Ve spolupráci s Dbalým měli upravit tendr tak, aby jejich sdružení vyhrálo zakázku na účetní a medicínsko-právní služby. Tím vznikla nemocnici škoda za téměř 50 milionů. Od Bialešové měl Dbalý získat 8,5 milionu.

Dbalý byl i přes užívání kokainu a alkoholu příčetný, uvedli znalci (03/2018)

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video