Jeden z nejznámějších whistleblowerů, nyní senátor Libor Michálek

Jeden z nejznámějších whistleblowerů, nyní senátor Libor Michálek | foto: Jiří Benák, iDNES.cz

Vláda chce ochránit zaměstnance, kteří nahlásí protiprávní jednání

  • 11
Jistotu ochrany lidem, kteří se odhodlají oznámit různé typy protiprávního jednání zaměstnavatelů, mají dát nová pravidla pro ochranu oznamovatelů protiprávního jednání, takzvaných whistleblowerů. Shodla se na nich vláda. Zákon, který má zajistit ochranu whistleblowerů, ještě musí schválit parlament.

„Oceňuji postoj ministrů, kteří dnes hlasovali pro můj návrh na posílení práv a ochrany oznamovatelů,“ řekl ministr pro lidská práva a legislativu Jan Chvojka z ČSSD. Podle vicepremiéra a šéfa lidovců Pavla Bělobrádka bude v parlamentu o návrhu ještě důkladná debata. Podobný návrh předložil už dříve jako poslaneckou iniciativu šéf ANO Andrej Babiš. Bělobrádek věří, že se podaří skloubit oba návrhy.

Jedním z nejznámějších whistleblowerů v Česku je pražský senátor Libor Michálek zvolený s podporou Pirátů, zelených a lidovců. Dříve vedl Státní fond životního prostředí a o místo přišel, když poukázal na praktiky v resortu životního prostředí, který v té době vedl ministr Drobil z ODS.

Opatření obsažená ve vládním návrhu zákona mají podle ministra Chvojky sloužit nejen k ochraně potenciálních oznamovatelů protiprávního jednání, ale hlavně k prevenci takto páchané činnosti.

Návrh zákona podle něj může pomoci nejen oznamovatelům korupce, o čemž se v případě zákonné úpravy nejčastěji hovoří, ale třeba i v případě porušování pracovně právních předpisů.

„Základem úpravy je novela občanského soudního řádu. Ta přenáší důkazní břemeno na zaměstnavatele,“ uvedl Chvojka. Dojde k tomu v případě, že zaměstnanec učiní na základě důvěryhodných skutečností oznámení na svého zaměstnavatele a zaměstnavatel ho například propustí. Kdyby k tomu došlo, zaměstnavatel by musel prokázat, že zaměstnance propouští z jiného důvodu, než je ono oznámení, například o korupci.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video