Premiér Bohuslav Sobotka ve sněmovně

Premiér Bohuslav Sobotka ve sněmovně | foto: ČTK

Za čtyři měsíce vyměnila vláda stovky lidí, přiznal premiér Sobotka

  • 204
Premiér Bohuslav Sobotka v parlamentu přiznal, že za čtyři měsíce stihla jeho vláda vyměnit už stovky lidí. Stalo se to, když odpovídal na interpelaci šéfa ODS Petra Fialy. Vzápětí řekl, že to je jen zlomek z celkového počtu 70 až 80 tisíc státních úředníků. Fiala premiérovi vyčetl, že vláda chystá zákon pro Evropskou unii, ne pro české občany.

"Personální změny, které učinila tato vláda, se týkají maximálně stovek lidí, kteří eventuálně nově přišli na všechny státní úřady dohromady," řekl Sobotka při interpelacích ve sněmovně.

Šéf občanských demokratů mu před tím vyčetl, že služební zákon, který chce prosadit vláda, nezaručí, že státní správa bude poskytovat kvalitní službu občanům.  "Naopak to vypadá, že tu budeme mít uzavřený systém celoživotních úředníků," prohlásil Fiala.

Nedá to podle něj vůbec šanci kvalitním lidem ze soukromého sektoru, mladým lidem, či úředníkům z jiných míst ve státní správě, aby se dostali na pozice na ministerstvech. "Možná se naoko oddělí úředníci od politiky, ale vytvoří se uzavřený systém, který k ničemu nepovede," řekl šéf ODS. A ptal se Sobotky, kolik zřízení generálního ředitelství státní služby, superúřadu nadřazeného státním úředníkům, bude stát.

Nejde o cvičení pro Brusel, bránil se kritice předseda vlády

Sobotka ve své odpovědi odmítl, že vláda prosazuje služební zákon jen proto, aby zakonzervovala na pozicích ve státní správě lidi, které tam dosadila. Pak následovalo přiznání, že to vláda zatím udělala u stovek lidí.

"Cílem je odpolitizovat státní správu ne naoko, jak jste uvedl, ale odpolitizovat ji skutečně. To znamená, že se výrazně sníží vliv ministrů na konkrétní personální rozhodování o jednotlivých vedoucích pozicích ve státní správě," řekl premiér.

"Nejde o cvičení pro Brusel. Měli jste možnost přijmout svoji verzi zákona o státní službě.. Prosím nevyčítejte vládě, že se snaží prosadit svou představu," opáčil Fialovi. To, že vláda ČSSD, ANO a KDU-ČSL vůbec mohla s nějakým návrhem přijít, umožnila podle Sobotky nečinnost bývalé pravicové koalice.

Chystané generální ředitelství státní služby bude podle Sobotky mít kolem 60 zaměstnanců, kolik chod nového úřadu bude stát, ale neřekl. "Z velké části bychom využili prostředky z Evropské unie," snažil se pouze vysvětlit, že nový úřad nebudou platit čeští daňoví poplatníci, ale společná unijní pokladna.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video