Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Vláda v poločase. Socialistické peklo se roztopilo naplno, tvrdí Fiala

  18:33
Zrušení penzijní reformy a přímých plateb ve zdravotnictví, drobná úleva u DPH a v porovnání s předchozími pravicovými kabinety méně koaličních krizí. Taková je dosavadní bilance koaliční vlády ČSSD, ANO a KDU-ČSL v polovině volebního období. „Socialistické peklo se za dva roky roztopilo naplno,“ opřel se do vlády šéf opoziční ODS Petr Fiala.

Premiér Bohuslav Sobotka a ministr financí Andrej Babiš ve Sněmovně | foto:  Michal Šula, MAFRA

Premiér Bohuslav Sobotka to vidí jinak. „Přinesli jsme zemi potřebnou politickou stabilitu, hospodářský růst a velké snížení nezaměstnanosti. Zlepšujeme situaci seniorů a rodin s dětmi i lidí se zdravotním postižením. Zlepšujeme školství, modernizujeme stát, posilujeme bezpečnost, napravujeme chybné pravicové reformy,“ zhodnotil svou vládu pro iDNES.cz v poločase volebního období Sobotka.

Kromě toho, že jeho vláda škrtla poplatky ve zdravotnictví (více zde) a druhý penzijní pilíř (o konci druhého penzijního pilíře více zde), kdy měli lidé možnost část odvodů na sociální pojištění přesměrovat do penzijních fondů, korigovala také další úsporné opatření pravice vůči důchodcům. Do výpočtu zvýšení penze se opět započítává celá inflace, nikoli jen třetina. Ale protože je inflace mizivá, mají v únoru či březnu příštího roku dostat důchodci mimořádný jednorázový příspěvek. Momentálně to vypadá na tisíc korun. (více zde)

Rostou i platy státních zaměstnanců a lidovci v koalici prosadili zvýšení slev na dani na druhé a třetí dítě. Což má ještě dál pokračovat. To vše ale stojí peníze, a tak vláda na příští rok plánuje schodek rozpočtu 70 miliard korun, o třicet miliard nižší než pro letošek, ale i tak dost vysoký vzhledem k tomu, že ministerstvo financí i ČNB letos čekají téměř čtyřprocentní růst.

„Místo toho, aby dobrých časů, kdy začala růst ekonomika, využila vláda k tomu, aby definitivně zkonsolidovala veřejné rozpočty, tak je naopak zhoršila. Místo toho, aby prohloubila některé reformní kroky ve zdravotním a penzijním pojištění, v těch největších strukturálních problémech, tak naopak naše nesmělé krůčky zrušila a ničím je nenahrazuje,“ vyčítá vládě šéf poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek.

Podobně to vidí předseda ODS Fiala. První polovinu volebního období podle něj vláda využila jen k rušení opatření zavedených minulými vládami. „Bohužel Sobotkova vláda jen bořila, žádná vlastní řešení nepřinášela. Ve zdravotnictví tak chybí peníze, na důchody v budoucnu nebude dost prostředků. Vláda se zaměřila na aktivní a pracovité lidi, ale ne proto, aby jim pomohla,“ řekl iDNES.cz Fiala.

Vláda se podle něj snaží otrávit pracovité lidi zavedením kontrolního hlášení pro plátce DPH a elektronické evidence tržeb. Kontrolní hlášení začnou platit od ledna 2016, o elektronickou evidenci tržeb se zatím stále vláda v parlamentu přetahuje s pravicovou opozicí. Kontrolní hlášení ještě zkusí u Ústavního soudu zrušit Strana soukromníků financovaná hazardním magnátem Ivo Valentou. Tedy pokud najde 17 senátorů, kteří podají ústavní stížnost (podrobnosti zde).

„Sobotkova vláda nás nesmyslně vede zpět do socialistického pekla. Když zůstanu u tohoto obrazu, mohu říci, že socialistické peklo se za dva roky roztopilo naplno a projevuje se nejrůznějšími nápady vládní většiny. Připomeňme jen například omezení otevírací doby, povinné vesty pro chodce, povinné předškolní vzdělávání, povinnost nabízet v restauracích nealko nápoj levněji než pivo nebo povinnost otců chodit na rodičovskou dovolenou,“ nešetří dále vládu Fiala.

Babiš: Nechceme akceptovat zvyky tradičních stran

Do parlamentu se před dvěma lety poprvé dostalo hnutí ANO, jehož předseda, podnikatel Andrej Babiš, je zároveň jedním z nejbohatších lidí v zemi a vlastní také vydavatelství MAFRA, do nějž patří i iDNES.cz, MF DNES a Lidové noviny. Babiš kritiku opozice nepovažuje za spravedlivou.

„Mně osobně se povedlo prosadit rozpočet 2016 se sníženým deficitem o třicet miliard bez zadušení ekonomiky, investic a spotřeby, snížit absolutně i poměrově k HDP státní dluh, vydávat dluhopisy s negativním úrokem, předložit první ucelený zákon o hazardu od roku 1990, zákon o kontrolním hlášení, vypracovat zákon o elektronické evidenci tržeb se snížením DPH u restaurací z 21 na 15 procent,“ vyjmenovává Babiš.

„Koalice snížila daně pracujícím důchodcům, DPH na léky, dětskou výživu a knihy, daň na druhé a třetí dítě. Nastartováním ekonomiky máme podstatně vyšší růst než v minulosti a druhou nejmenší nezaměstnanost v Evropě. Česká politika se změnila. My jsme jiní a nechceme akceptovat zvyky tradičních stran, že budeme mlčet, když vidíme v koalici nehospodárnost,“ hodnotí Babiš první polovinu volebního období ze svého úhlu pohledu.

Předseda lidovců, vicepremiér Pavel Bělobrádek, tvrdí, že již nyní se KDU-ČSL podařilo splnit přes polovinu toho, co slíbila svým voličům. „O tom, že jsme do vlády vnesli silná témata, svědčí i to, že třeba zvýšením slevy na dani na druhé a další děti či vrácením slevy pro pracující důchodce se chlubí i naši koaliční partneři. Pro nás za ty dva roky došlo k velké pozitivní změně: lidovci už nejsou ocáskem, který ve vládě pomáhá plnit program jiných, nejsme jazýčkem na vahách, ale dokážeme prosazovat velkou část našeho programu,“ uvedl pro iDNES.cz předseda křesťanských demokratů.

Na rozdíl od Sobotky a Babiše přiznal, že se něco nedaří. „Prosadit, aby všechny koaliční zákony byly včas a řádně projednány. Pak vznikají zbytečné kontroverze,“ uvedl Bělobrádek.

Kalousek se obává „hybridní demokracie“

Je evidentní, že koalice je stále poměrně stabilní. Žádné vlastní ministry zatím neměnili lidovci, ČSSD nahradila jen Marcela Chládka na školství Kateřinou Valachovou a hnutí ANO tři ministry. Věru Jourovou, která se stala eurokomisařkou, nahradila na místním rozvoji Karla Šlechtová, Dan Ťok na dopravě Antonína Prachaře a Robert Pelikán na spravedlnosti Helenu Válkovou.

„Vláda má obrovskou výhodu, ze které se můžeme radovat společně, že převzala mandát v okamžiku, kdy začal hospodářský růst. To není její zásluha, zdůrazňuji, že to není ani naše zásluha. Ale pochopitelně to výrazně ovlivňuje atmosféru v zemi. Druhá věc, kterou jde vládě přičíst k dobru, a je to dáno spíše osobností premiéra než čímkoli jiným, že dokáže tlumit vášnivé koaliční rozmíšky. Na veřejnosti nevypadají zdaleka tak zle, jaké jsou. To si zaslouží obdiv a pochvalu. Nemáme vážné výhrady k tomu, jak vláda řeší imigrační krizi. Máme tendenci ji spíš v tomto podporovat,“ řekl iDNES.cz Kalousek.

Je ale jedna věc, kterou vládě, respektive ČSSD a lidovcům, vyčítá Kalousek ze všeho nejvíc. „Víceméně přihlíží tomu, jak jejich koaliční partner se snaží parlamentní demokracii změnit v hybridní demokracii, kde sice budou formálně existovat demokratické procesy a mechanismy, ale fakticky se bude rozhodovat jinak a jinde,“ tvrdí Kalousek. Jeho půtky s Babišem jsou zatím jednou z nejviditelnějších věcí ve Sněmovně v tomto volebním období. Podle předsedy ODS Petra Fialy jsou ve vládě socialistické nápady prosazovány výměnou za podporu ekonomických zájmů Andreje Babiše.

Podle šéfa komunistů Vojtěcha Filipa byla první polovina volebního období ve znamení odstraňování problémů, které podle něj vznikly za bývalé vlády Petra Nečase. Současné vládě vyčítá Filip to, že nedokáže sáhnout rázněji na daně. „Kromě drobné změny se nezměnil daňový systém. Systém, který tady založil Miroslav Kalousek ještě za Mirka Topolánka, omezuje možnosti české ekonomiky. Co nevyrobíš, nemůžeš ušetřit. Podpora ekonomického růstu je velmi slabá,“ tvrdí Filip. Vadí mu také, že přes přísliby o „opozičním okénku“ ve Sněmovně, kdy by se měly projednávat opoziční návrhy, funguje současná Sněmovna stejně, ne-li hůře než v době premiéra Petra Nečase.

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Šebo: Rodiče neočkovaných dětí jsou zločinci, černý kašel je pro kojence smrtící

  • Nejčtenější

Írán zaútočil na Izrael. Armáda zachytila většinu střel, pomohli spojenci

13. dubna 2024  20:38,  aktualizováno  14.4 8:54

Sledujeme online Írán vyslal na Izrael desítky bezpilotních letounů a také rakety. Je to odveta za útok na íránský...

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rusové zničili Ukrajině elektrárnu, Polsko kvůli útokům vyslalo stíhačky

11. dubna 2024  8:15,  aktualizováno  12:37

Sledujeme online Rusko v noci na čtvrtek podniklo rozsáhlý útok na energetickou infrastrukturu ve čtyřech...

Z léta opět do mrazů. V příštím týdnu bude i sněžit, varují meteorologové

11. dubna 2024  16:11

Léto se ještě zdaleka neblíží. Upozorňují na to meteorologové a dodávají, že podle všech modelů do...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ozbrojenci vtrhli do domu a svázali podnikatele s rodinou, zřejmě šlo o mstu

12. dubna 2024  9:44,  aktualizováno  15:08

Policisté z Česka i Německa pátrají na Domažlicku po ozbrojencích, kteří v noci na dnešek přepadli...

Evropská unie přijme další sankce vůči Íránu. Tel Aviv i Teherán vyzývá ke zdrženlivosti

18. dubna 2024  7:08

V Bruselu krátce po čtvrteční půlnoci skončil první den mimořádného summitu Evropské unie. Premiéři...

Podnik patřící Agrofertu zažaloval ministerstvo zemědělství kvůli vrácení dotace

18. dubna 2024  6:50

Drůbežářský podnik Schrom Farms z holdingu Agrofert podal žalobu na ministerstvo zemědělství. Snaží...

Chladné počasí vydrží do příštího týdne, nasněžit mohou až desítky centimetrů

18. dubna 2024  6:34

Nejen do konce tohoto týdne, ale i v týdnu příštím k nám bude od severu proudit studený vzduch....

Chorvatské volby po vyhrocené kampani vyhrála proevropská vládní strana HDZ

18. dubna 2024  6:23

Chorvatské parlamentní volby vyhrála středopravá vládní strana Chorvatské demokratické společenství...

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...