Taťána Malá (ANO)

Taťána Malá (ANO) | foto: Anna Vavríková, MAFRA

Malá by uvažovala o nabídce vést justici, převedla podíl ve firmě na muže

  • 142
Poslankyně ANO Taťána Malá řekla, že kdyby dostala nabídku, aby se stala novou ministryní spravedlnosti, měla by o to zájem. „Uvažovala bych o tom, určitě,“ řekla iDNES.cz. Malá minulý týden převedla svůj podíl ve firmě na manžela mimo společné vlastnictví manželů, aby vyloučila podezření ze střetu zájmů.

Malá je ve Sněmovně místopředsedkyní mandátového a imunitního výboru a členkou ústavně právního výboru. Upozornila na sebe v lednu, když řekla, že by se řešení kauzy Čapí hnízdo, ve které je Babiš obviněn, mohlo posunout a soudy by mohly rozhodovat až v dalším volebním období. „Co brání tomu, aby se řešení té kauzy posunulo o čtyři roky nebo prostě do doby, než budou nové volby. Co se stane?“ řekl v rozhovoru pro Info.cz.

Nyní říká, že jen položila řečnickou otázku. „Chtěla jsem nastínit, že Ústava České republiky z nějakého důvodu obsahuje institut imunity po dobu mandátu a že ten, kdo takto Ústavu nastavil, pro to měl důvod,“ uvedla nyní pro iDNES.cz Taťána Malá. „Bohužel z toho nakonec vzniklo to, že jsem onálepkovaná jako horlivá zastávačka pana premiéra,“ uvedla v pondělí večer kandidátka na ministryni spravedlnosti.

Převedla podíl, aby vyloučila potenciální střet zájmů

Manžel Malé pracuje jako insolvenční správce v Brně, je jednatel a spoluvlastník společnosti Swisscredit a vlastní firmu All 4 Law. Malá vlastnila společně s manželem firmu All 4 Law. Kvůli tomu jí byl vytýkán střet zájmů.

„Podíl jsem převedla v pátek (15. června 2018 - pozn. redakce) manželovi do výlučného vlastnictví mimo společné jmění manželů, abych vyloučila potenciální střet zájmů ve vztahu k insolvencím a to i do budoucna. Jako poslankyně řeším insolvenční zákon a chápu, že to někoho může dráždit, ačkoli osobně střet zájmů vylučuji,“ sdělila iDNES.cz kandidátka do čela resortu spravedlnosti Malá.

V čele ministerstva končí Robert Pelikán a jako o jménech jeho možných nástupců se kromě Malé mluví o náměstcích Jeronýmu Tejcovi či Petru Mlsnovi. Premiér Andrej Babiš jména kandidátů prozradit veřejně nechce, v neděli je řekl prezidentu Miloši Zemanovi.

Babiš popřel, že by nabídku vést průmysl dostala Rudyšarová

Babiš popřel, že by nabídku vést ministerstvo průmyslu dostala šéfka Svazu obchodu a cestovního ruchu Alexandra Rudyšarová.

Jméno bývalé šéfky Czechinvestu a někdejší náměstkyně na průmyslu vnesli před časem do hry komunisté. MF DNES o tom, že by mohla být ve hře, psala již v únoru, a o Rudyšarové se začalo spekulovat i na sociálních sítích. „Příchod Koníčka na MPO padl, tak prej Hrad nasazuje do hry bejvalou šéfku CzechInvestu Alexandru Rudyšarovou,“ napsal poradce šéfa ODS František Cerha.

„Není to pravda,“ odvětil premiér na dotaz iDNES.cz, zda od něj dostala Rudyšarová nabídku. Už v neděli po setkání s prezidentem Milošem Zemanem řekl, že ministrem průmyslu nebude František Koníček. Nyní je ministrem Tomáš Hüner.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video