Mirek Topolánek se nyní snaží přesvědčit své ministry, aby podpořili připravované vládní reformy.

Mirek Topolánek se nyní snaží přesvědčit své ministry, aby podpořili připravované vládní reformy. | foto: Jan Zátorský, MF DNES

Vláda rozhodne o reformě až za týden, zatím hledá shodu

  • 460
Premiér Mirek Topolánek sice vycházel z jednání klubu ODS v dobré náladě, přesto nepřímo přiznal - dohoda o reformách ještě v koalici neexistuje. Především proto bude vláda jednat o reformním balíku nejenom zítra, ale i za týden.

Spěchám, spěchám, tvrdil ministerský předseda, když po poledni vycházel ze zasedání svého stranického klubu.

Nakonec se ale zastavil a podrobně popsal, jak vidí situaci, která by mohla skončit i pádem jeho vlády - už dříve totiž avizoval, že pokud jeho vláda reformy Sněmovnou neprotlačí, tak končí.

"Já vím, že jste velmi nedočkaví a netrpěliví, ale ten balík norem a zákonů se bude ve Sněmovně projednávat až v červnu. Já se teď snažím, a zajímá mě spíš, jestli ta reforma projde ve vládě, mě zajímají spíš hlasy ministrů než poslanců," zněla Topolánkova doslovná odpověď na první otázku, zda reforma projde Sněmovnou.

Přitom ujišťoval, jak se bude snažit s každým jednat. Počínaje koalicí, přes poslance Melčáka s Pohankou až po poslanecký klub ČSSD.

Když měl sdělit detaily, připustil právě potíže ve vládních stranách. "Máme ještě celou řadu otázek k diskusi, proto míníme celý balík projednat jako samostatné tisky nejenom nyní, ale svázané jako jeden tisk i příští týden. Nečekejte proto od nás nyní konečné rozhodnutí, je celá řada alternativních návrhů," vysvětloval předseda vlády.

"Myslím, že to zítra neuzavřeme. Protože fakticky budeme jednat o společném tisku 23. května. Teď budeme jednat o jednotlivých návrzích ministrů," dodal.

Pokud jde o jednotlivé tisky, přeloženo do srozumitelné řeči, jedná se o návrhy čtyř ministrů. Jeden návrh předloží ministr financí Kalousek, druhý ministr práce a sociálních věcí Nečas, třetí ministr zdravotnictví Julínek a čtvrtý ministr životního prostředí Bursík - byť Bursíkovy ekologické změny jsou ve složce ministra financí.

Lidovci žádají zmírnění poplatků u lékaře
Jeden z největších problémů mohou přinést Topolánkovi a celé vládě lidovci. Proto právě u lidovců trávil část dnešního dopoledne ministr zdravotnictví za ODS Tomáš Julínek. Když se usadil, poslechl si jejich hlavní výhrady.

"Chceme, aby ministr netrval na tom, že poplatky u lékaře budou platit i děti do patnácti let. A stejně tak chceme, aby od těchto poplatků byly osvobozeny těhotné ženy," tlumočil názory klubu KDU-ČSL jejich poslanec Milan Šimonovský.

Julínek si tyto stížnosti vyslechl, ale "nápravu" zatím neslíbil. "Odpověděl nám, že by tak musel zasáhnout do už připraveného systému zdravotnických změn. A že by tento zásah nebyl dobrý," řekl další lidovecký poslanec Jiří Carbol.

Ministr Julínek ale mnoho únikových cest nemá. Lidovci i dnes dávali jasně najevo, že tyto dvě změny musí do zákonů vepsat. Jinak se může zcela reálně stát, že reformy nepodpoří ministři ani poslanci KDU-ČSL.

Topolánek: Tlustý by zdanil vše, co se hýbe
Mirek Topolánek se také rozpovídal o návrzích svého stranického kolegy Vlastimila Tlustého. A to poté, co si je prý pořádně prostudoval.

"Není to žádná alternativa k tomu, co předkládáme my, je to radikální a těžko realizovatelné kdekoliv na světě. Snižuje sice daňovou sazbu na 12 procent, ale umožňuje zdanit úplně všechno, co se hýbe. Já to pokládám za návrh, který je spíše učebnicový," sdělil Topolánek. S Tlustým chce nicméně dál jednat.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video