Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Žáci se do škol 1. března nejspíš nevrátí, řekl Fiala po jednání s vládou

  10:32aktualizováno  13:51
Žáci posledních ročníků základních a středních škol se do lavic 1. března nejspíše nevrátí, konstatoval po jednání opozice s vládou předseda ODS Petr Fiala. Do škol se totiž nestihnou rozvézt všechny testy, které do Česka mají dorazit v neděli. „Žádné konkrétní datum návratu žáků od vlády nezaznělo,“ řekl Fiala. Pandemický zákon podle zástupců opozice vrátí senátoři zpět do Sněmovny.

Předseda ODS měl z úterního jednání se zástupci vlády rozpačitý dojem. „Dříve jsem měl pocit, že se v jednání někam posouváme. Dnes ten pocit nemám. Přicházeli jsme s vlastními návrhy a můj dojem je, že vláda neví co má dělat ani jak to bude dělat,“ uvedl Fiala.

Avizovaný návrat žáků posledních ročníků do lavic 1. března podle něj není reálný. „Zástupci vlády znovu zopakovali, že počítají s návratem dětí do škol, ale že možná ne hned prvního března. Žádné konkrétní datum však nezaznělo,“ poznamenal.

Po jednání také uvedl, že koalice SPOLU chce dohodu o pandemickém zákonu s vládou dodržet. Ve schváleném návrhu však podle něj jsou chyby, které se musí opravit. „Týká se to toho, jaká opatření zůstanou v platnosti poté, co Sněmovna rozhodne, že pandemický plán již není potřeba,“ vysvětlil předseda ODS.

Senátoři pandemický zákon nejspíš vrátí

O návratu pandemického zákona do Sněmovny je přesvědčen také předseda poslaneckého klubu Starostů Jan Farský. „Žádný zákon nemůže být schválen, aniž by byl projednán v Senátu. Podle našich informací se senátoři shodují, že ve finální verzi zákona se oproti původní verzi upravilo navázání jednotlivých opatření právě na tento zákon. A to je podle většiny senátorů špatně a je to potřeba to upravit,“ řekl Farský po jednání.

Pokud senátoři pandemický zákon vrátí, je podle něj pravděpodobné, že o něm Sněmovna bude znovu jednat ještě v pátek. Poslanci Pirátů a Starostů by při hlasování podpořili senátní úpravu.

Premiér Babiš plánuje v případě vrácení zákona ze Senátu svolat na pátek mimořádné jednání vlády. „Zatím to nevypadá tak, jak nám opozice slibovala. Uvidíme, za jakých podmínek se zákon vrátí. Předpokládám, že na pátek svoláme mimořádné jednání Sněmovny. Je to komplikace,“ řekl premiér České televizi.

Piráti spolu se Starosty na jednání představili vládě seznam osmi zásadních kroků, které musí udělat. „Druhé nejčastější místo přenosu je v práci. Vláda přišla s návrhem spoluúčasti firmám, které zavedou testování zaměstnanců. Podle nás by však měla firmám zajistit samotné testy, aby do provozu nepouštěly nakažené lidi,“ řekl předseda Pirátů Ivan Bartoš.

Respirátory či dvě roušky povinně od čtvrtka. Odbory chtějí lockdown

Vláda dopoledne nejprve jednala s hejtmany o očkování. V polovině února na základě jejich žádosti vyhlásila v Česku nový nouzový stav, který navázal na předchozí. „S hejtmany jsme si vysvětlili nedorozumění ohledně očkování vakcínou AstraZenecy. Hejtmani si mysleli, že vakcínu mají očkovat praktici, ti s tím však začnou až později,“ uvedl Babiš k jednání s hejtmany.

Následně se vláda v 11 hodin sešla s opozicí. Ta se s kabinetem minulý týden dohodla na podobě pandemického zákona, díky kterému by se vláda nemusela spoléhat u koronavirových opatření na nouzový stav.

„Zatím víme jen o zpackané zakázce na antigenní testy pro školáky. Já však nechci, aby naše vláda stále dokola nakupovala horší a horší kvalitu z Číny, ale aby zapojila do boje s pandemií české vědce a tuzemské firmy,“ řekl Jurečka. Žádá také, aby vláda řešila situaci s testováním ve firmách a související způsob pomoci firmám.

Součástí dohody s opozicí ohledně pandemického zákona bylo podle vicepremiéra Jana Hamáčka i to, že Senát předpis nezmění. Někteří senátoři však v pondělí uvedli, že by chtěli předpis upravit. Podle senátora Pirátů Lukáše Wagenknechta na tom v horní komoře panuje shoda. Senát má zákon projednávat ve středu.

Nouzový stav se už prodlužovat nebude

Úpravy senátorů by tak musela znovu projednat Sněmovna. Hrozí tak, že zákon nebude přijat před sobotním ukončením nouzového stavu. Hamáček to označil za nepříjemné překvapení. „Budeme chtít slyšet jako koalice, zda platí ta dohoda, nebo zda jsou tam změny a proč,“ uvedl. Pokud by Senát předpis vrátil, musela by se pravděpodobně v pátek konat mimořádná schůze Sněmovny, aby předpis projednala.

Hamáček zároveň vyloučil, že by vláda mohla požádat, aby jí Sněmovna povolila pokračování nouzového stavu i po sobotě do začátku platnosti pandemického zákona. „Sněmovna jasně rozhodla, kdy končí nouzový stav - buď vstupem v platnost pandemického zákona, nebo nejpozději 27. února. Tím nám nedává žádnou jinou možnost,“ řekl v pondělí po jednání vlády.

Kabinet v pondělí večer rozhodl o povinnosti nosit respirátory či dvě chirurgické roušky položené na sobě od půlnoci ze středy na čtvrtek. Týká se to obchodů, veřejné dopravy zastávek hromadné dopravy, nemocnic, ambulancí či provozoven služeb. Výjimku mají děti do patnácti let, těm bude stačit jedna chirurgická rouška, látková ale nikoliv.

Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Nejednáme. Na obzoru je stávka soudních pracovníků, požadují vyšší platy

25. dubna 2024

Premium Odvádějí vysoce odbornou práci, musejí skládat speciální zkoušky, někdy sami vypracovávají drobná...

Pokroková nenávist k Židům. Jak se z univerzit v USA staly filiálky Hamásu

25. dubna 2024

Premium Na elitních amerických univerzitách vyhánějí Židy takovým stylem, že to tam vypadá jako v Německu...

Karafiátovou revoluci zažehla jediná píseň. Portugalsko vyvedla z diktatury

25. dubna 2024

Málokterá revoluce je spojena s písní a květinou, jako se to stalo té portugalské. Před 50 lety se...

Chtěl se odpálit během olympiády v Paříži. Ve Francii zatkli 16letého hocha

24. dubna 2024  22:47

Kriminalisté ve Francii v úterý zadrželi 16letého mladíka francouzské národnosti, který na...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...