Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Okamura po jednání s ANO: Mohla by vzniknout vláda na základě odbornosti

  8:52aktualizováno  16:26
Blíží se vyjednávání o podpoře vládě konci? Předseda SPD Tomio Okamura po schůzce s představiteli ANO řekl, že jednání o programu mezi oběma hnutími dospěla tak daleko, že by mohla rychle vzniknout vláda na základě odbornosti. Prý záleží na tom, jak se rozhodne ANO. Ráno také proběhlo jednání mezi ANO a komunisty. Odpoledne se Babiš sejde s předsedou ODS Petrem Fialou a zástupci ČSSD.

Vedení hnutí SPD a hnutí ANO zasedlo k jednání po poledni. Zatímco hnutí Tomia Okamury se spolupráci s Babišem nebrání, část ministrů a členů hnutí ANO má s podporou SPD problém. Jedná se mimo jiné o ministryni obrany Karlu Šlechtovou, ministra spravedlnosti Roberta Pelikána nebo primátor Brna a místopředsedu hnutí ANO Petra Vokřála.

Šéf SPD Tomio Okamura po schůzce řekl, že jednání došla tak daleko, že by mohla rychle vzniknout vláda na základě odbornosti.  „Dosažená míra programové shody umožňuje podle našeho názoru velmi rychlou a efektivní dohodu o podpoře vlády sestavené na formátu odbornosti,“ prohlásil Okamura. Nyní podle něj záleží, jak se rozhodne ANO. 

Okamura však připustil, že jsou stále rozdíly v programech. „Odlišnosti tam jsou, ale je to určitě řešitelné. Zahájení spolupráce na nějakém vládním půdorysu by významným způsobem napomohlo ke stabilizaci politické situace,“ uvedl Okamura.

Zároveň vyloučil, že by jeho hnutí mohlo jakkoliv podpořit koalici ANO a ČSSD. Ta by podle Okamury nepředstavovala garanci stabilní politiky v zájmu ČR. „Pokud ANO bude hledat podporu jinde, nebo si najde jiného koaličního partnera, je to jeho rozhodnutí,“ prohlásil Okamura. „SPD odpovědnost za prodlužování jednání o vzniku nové vlády neponese,“ dodal.

Místopředseda SPD Radim Fiala uvedl, že schůzky expertních týmů obou hnutí už jsou u konce. „Vznik vlády už je jen politickou otázkou,“ dodal. Okamura uvedl, že jeho hnutí je připraveno být konstruktivní opozicí a nebojí se ani možných předčasných voleb. „Jasně a realisticky ale formulujeme podmínky pro podporu vlády odborníků, která také bude prosazovat politický program SPD,“ uvedl Okamura.

Schůzka s Fialou změnu nepřinesla

O něco později se Babiš sešel s lídrem ODS Petrem Fialou. Premiér v demisi v neděli v Otázkách Václava Moravce prohlásil, že je připraven nabídnout ODS místo ve vládě (více zde). Fiala ale vzápětí nabídku odmítl na svém Twitteru, kde naznačil, že by mohlo jít o nátlak vyvíjený na ČSSD. S levicí totiž právě Babiš o vládě jedná. 

11.března 2018 v 15:55, příspěvek archivován: 15.března 2018 v 08:47

Snad všichni pochopili, že dnešní slova Andreje Babiše nebyla nabídkou pro ODS, ale nátlakem, vydíráním a pokusem jak ponížit ČSSD. ODS zůstává v klidu, čekáme, jak si to vyříkají a v PS i nadále budeme předkládat zákony ve prospěch lidí.

„Závěry jsou takové, že situace zůstává stále stejná. Přijal jsem pozvání premiéra v demisi Babiše. Vyslechnul jsem jeho závěry a seznámil jsem ho s našimi závěry, které jsou stále stejné. ANO má hlasovací koalici s SPD a KSČM. Jeho představitelé projevují vysokou míru souhlasi s politikou KSČM a hovoří o shodě. ANO jedná s ČSSD o vládě. To jsou všechno věci, které znemožňují abychom vážnou debatu o tom vůbec vedli,“ řekl po jednání Fiala.

Zmínil, že nevylučuje, že se s Babišem znovu sejde, ale nevěří, že by se na něčem shodli.

Filip: Komunisté jsou ve shodě s ANO zhruba z 80 procent

Ještě předtím se ráno vyjednavači ANO se sešli s komunisty. Možná spolupráce však nyní vázne na otázce zahraniční politiky, jak uvedl po jednání obou uskupení předseda KSČM Vojtěch Filip. „Co se týká zahraniční a bezpečnostní politiky, tam ty souhry nejsou úplně ideální a jsou protichůdné. Proto také říkáme, že do té vlády nejdeme a nepůjdeme a jsme schopni jednat pouze o toleranci vlády,“ uvedl po schůzce s hnutím ANO předseda poslanců 

Pavel Kováčik. Podotkl, že s hnutí ANO našli průnik v důležitých programových bodech. Filip upřesnil, že se s hnutím ANO našli shodu na 80 procentech jejich programu. 

Expertní skupiny obou stran uzavřely diskuse o sociální politice, zdravotnictví, životním prostředí, zemědělství, průmyslu a obchodu či dopravě. 

V otázce zahraniční politiky jde podle Filipa hlavně o hierarchii mezinárodních organizací, do kterých je Česko zapojeno. Komunisté preferují OSN, až za ni staví postupně Evropskou unii a Severoatlantickou alianci. Už v minulosti uvedli, že jsou proti zapojení ČR do zahraničních vojenských misí s výjimkou těch, kterým dá mandát Rada bezpečnosti OSN.

Za problém považuje Filip otázku obecného referenda. Politici ve Sněmovně podle něj mají na plebiscit výrazně odlišný názor než občané. „Předpokládám, že si to občanská veřejnost nenechá pro sebe a lze očekávat petiční archy, aby zákon o obecném referendu skutečně platil,“ uvedl Filip.

Zástupci hnutí ANO a KSČM  se sešli krátce před osmou v uzavřené místnosti, aby společně projednali možnou podporu vlády sestavené hnutím ANO. Podle posledních informací budou chtít komunisté jistý ústupek za post předsedy sněmovní komise pro kontrolu činnosti Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS).

Tu měl původně obsadit poslanec Zdeněk Ondráček (KSČM), ale po protestech kvůli jeho minulosti, kdy před listopadem 1989 bil demostranty během protestům proti komunistické stran, nakonec odstoupil. Nyní tedy není jasné, kdo komisi povede. Zůstávají kandidáti z předešlé volby s řad ODS a Pirátů. Zároveň ale hnutí ANO dluží komunistům post předsedy komise. Kováčik po jednání s hnutím ANO řekl, že pro ně je to prozatím vyřešená záležitost a onen „ústupek“ ještě nespecifikovali.

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

  • Nejčtenější

Írán zaútočil na Izrael. Armáda zachytila většinu střel, pomohli spojenci

13. dubna 2024  20:38,  aktualizováno  14.4 8:54

Sledujeme online Írán vyslal na Izrael desítky bezpilotních letounů a také rakety. Je to odveta za útok na íránský...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

Z léta opět do mrazů. V příštím týdnu bude i sněžit, varují meteorologové

11. dubna 2024  16:11

Léto se ještě zdaleka neblíží. Upozorňují na to meteorologové a dodávají, že podle všech modelů do...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ozbrojenci vtrhli do domu a svázali podnikatele s rodinou, zřejmě šlo o mstu

12. dubna 2024  9:44,  aktualizováno  15:08

Policisté z Česka i Německa pátrají na Domažlicku po ozbrojencích, kteří v noci na dnešek přepadli...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Britští lékaři dělali pokusy na dětech, infikovali je nakaženou krví

19. dubna 2024  15:44

Britští lékaři v 70. a 80. letech minulého století prováděli pokusy na dětech, stovky lidí...

Zdrogovaný motorkář ujížděl policii. Srazil se s autem a zastavil se u svodidel

19. dubna 2024  15:37

Pětačtyřicetiletý motorkář se zákazem řízení ujížděl minulý pátek večer libereckým policistům,...

Muž přinesl na policejní služebnu v Prostějově tašku plnou funkčních granátů

19. dubna 2024  15:30

Ráno policisty v prostějovské ulici Újezd pořádně vylekal senior, který na jejich služebnu přinesl...

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...