(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: Adolf Horsinka, MAFRA

Návrh ODS zrušit povinnost školek přijímat dvouleté děti vláda odmítla

  • 77
Proti návrhu Václava Klause mladšího z ODS na zrušení povinné mateřské školy pro pětileté děti a proti povinnosti školek přijímat už dvouleté děti se postavila vláda. Po jednání kabinetu to na tiskové konferenci řekl premiér v demisi Andrej Babiš z ANO.

Povinnost přijímat dvouleté děti mají mít školky od roku 2020. Vláda si je vědoma dopadů na rozpočty obcí kvůli budováním školek. „Současný zákon není dokonalý, protože nebylo dotaženo financování výstavby mateřských škol. To bychom chtěli změnit,“ řekl Babiš.

„Šedesát procent absolventů vysokých škol jsou ženy. Nikdo je nenutí dávat děti do školky, ale ony chtějí mít rodinu a zároveň jít do zaměstnání. Máme nízkou porodnost, přestože většina lidí si přeje více než dvě děti. Musíme mladé lidi motivovat,“ uvedl.

Jako motivace podle něj nestačí pouze daňové úlevy, ke kterým přistoupila minulá vláda. „Chceme budovat projekt rodinné politiky, která bude pozitivní,“ dodal Babiš s tím, že vláda rovněž hodlá podpořit vznik startovacího bydlení nebo novomanželských půjček.

Předkladatelé návrhu z ODS v čele s Václavem Klausem mladším tvrdí, že masová přítomnost dvouletých dětí v mateřských školách by předškolní vzdělávání rozvrátila, když by se podle nich jednalo o babysitting organizovaný státem. Pro povinnou docházku pětiletých dětí podle ODS neexistuje žádný rozumný důvod.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video