Premiér Andrej Babiš vystoupil 30. března 2020 v Praze s ochrannou rouškou na...

Premiér Andrej Babiš vystoupil 30. března 2020 v Praze s ochrannou rouškou na tiskové konferenci po schůzi vlády k aktuálnímu vývoji ohledně šíření koronaviru. (30. března 2020) | foto: Vít Šimánek, ČTK

Babiš: Obchody s rozlohou do 2 500 metrů by mohly otevřít už v pondělí

  • 425
Obchody do 2 500 metrů čtverečních by se mohly otevřít už v pondělí, řekl ve středu premiér Babiš TV Nova. Podmínkou je příznivý vývoj epidemie a dohoda koalice. Vláda bude o urychlení uvolňování restriktivních opatření jednat ve čtvrtek. Podle dosavadních plánů je otevírání obchodů rozloženo postupně až do 8. června.

Odpoledne však Babiš zároveň v České televizi řekl, že otevírání obchodů by se mohlo sjednotit a všechny by se mohly otevřít v květnu.

Dodal, že neočekává změny v omezení volného pohybu a shromažďování, i kdyby skončil nouzový stav.

„Rádi bychom to chtěli posunout všechno na květen,“ řekl Babiš v České televizi k otevírání obchodů. Podle něj bude záležet na jednání s epidemiology. Vyloučil však, že by se nyní rušila omezení pohybu a shromažďování, která platí pro občany. 

S pokračováním nouzového stavu po 30. dubnu premiér nesouhlasí, i když předseda Ústředního krizového štábu a ministr vnitra Jan Hamáček trvá na tom, že by měl smysl i v květnu.

O tom, že vláda ve čtvrtek představí rychlejší program uvolňování opatření proti koronaviru, mluvil před půlnocí ve Sněmovně vicepremiér a ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček. Vývoj epidemie v Česku to umožňuje, řekl poslancům v rámci informace vlády o uvolňování restriktivních opatření. Podrobnosti prozradit nechtěl. Poukázal na to, že vláda se nejprve musí poradit s epidemiology.

„Pokud se situace bude vyvíjet lépe, je možné, že zrychlíme tempo. Výsledky jsou velmi nadějné,“ řekl Havlíček. Vláda má podle něj připraveno několik scénářů pro urychlení spouštění ekonomiky. „Celý ten jízdní řád se zkrátí,“ uvedl vicepremiér.

Koronavirus v Česku

Od středečního rána mohou lidé nakupovat také na farmářském trhu na pražském...
Ve středu ráno začali vojáci se stavbou stanů, kde od následujícího dne budou...
Vlaky společnosti RegioJet odstavené na Smíchovském nádraží v Praze. (22. dubna...

Ke středečnímu večeru bylo v Česku potvrzeno 7 087 nakažených, z toho se 1 889 už uzdravilo a 208 pacientů s covid-19 v nemocnicích zemřelo. Podle ministerstva zdravotnictví je nyní hospitalizováno 412 nemocných, přičemž 80 pacientů je v těžkém stavu vyžadující intenzivní péči. 

Za úterý bylo provedeno 8 301 testů a přibylo 133 nových případů, mezi testovanými tak bylo 1,6 procenta pozitivních. V předchozích dvou dnech byl tento podíl víc než dvouprocentní.

Podle vládního harmonogramu by se obchody měly otevírat postupně podle prodejní plochy. V pondělí se mají otevřít obchody do 200 metrů čtverečních, od 11. května obchody s plochou do 1 000 metrů čtverečních, pokud nejsou ve velkých obchodních centrech, a od 8. června i zbývající prodejny. 

Průzkum o koronaviru

Jak zvládáte omezení spojená s koronavirem právě vy, vaše rodina a děti? Zapojte se do velkého průzkumu portálu iDNES.cz.

Na upřesnění podmínek uvolnění čekají od vlády divadla, která by se měla za dodržení určitých podmínek otevřít jako poslední, tedy 8. června, ale třeba i pořadatelé letních festivalů nebo táborů, další instituce i jednotlivci.

Omezení volného pohybu osob vláda vyhlásila nejprve na základě krizového zákona, později ho právně převedla do režimu podle zákona o veřejném zdraví, který není omezen trváním nouzového stavu. 

Ukončení nouzového stavu by například podle ministerstva školství nemělo přímo ovlivnit uzavření škol či omezení činnosti zájmových kroužků a mládežnických organizací. Ministerstvo financí na základě požadavku ministerstva zdravotnictví bude také dál regulovat ceny respirátorů třídy FFP3, které chrání proti koronaviru.

Hamáček chce nouzový stav i v květnu

Hamáček za svým návrhem prodloužit nouzový stav stojí. Zdůraznil, že konec stavu nouze nebude znamenat zrušení všech protiepidemických opatření či konec koronavirové epidemie jako takové. Obává se hlavně toho, že spolu s nouzovým stavem skončí i centrální distribuce ochranných pomůcek. Česko nyní podle něj není schopno se plně zásobit z vlastní produkce. Nákup ochranných prostředků prověří Nejvyšší kontrolní úřad.

Lépe zmapovat vývoj epidemie v Česku má pomoci testování až 27 000 lidí, které začne ve čtvrtek. Studie zjistí, jaký podíl obyvatel v různých místech republiky už má proti novému koronaviru protilátky a jaké procento osob se s infekcí vypořádává bez příznaků. Výsledky by mohly být na začátku května a mají posloužit i jako podklad pro rozhodování o opatřeních ke zmírnění dopadů pandemie.

Vše o koronaviru

Speciální příloha iDNES.cz.

  • příznaky nemoci
  • zpravodajství a rozhovory
  • kontakty a pomoc

Experti budou sbírat vzorky od lidí z Prahy, Brna a okolí, Litoměřic, Olomouce a okolí, Litovle a Uničova. Karlovarský kraj neuspěl s žádostí o testování kolektivní imunity na koronavirus také na Chebsku, které patří mezi nejpostiženější okresy v zemi. Podle ministerstva už jsou vybrané regiony dané.

Obrovský zájem dobrovolníků doprovází chystanou testovací studii na Olomoucku. Celkem 6 500 míst v rezervačním systému, který kraj spustil odpoledne, je téměř obsazených. Například jen v Olomouci bylo všech 4 000 míst zaplněno během dvou hodin, poslední volná místa zbývají na odběrových místech v Litovli a Uničově. Hejtman Ladislav Okleštěk kvůli tomu jedná o navýšení počtu pro Olomoucký kraj.

Od středy mají praktičtí lékaři ukončovat nařízenou karanténu lidí, kteří byli v kontaktu s člověkem nakaženým koronavirem. Zdaleka ne všechny ordinace ale k tomu mají podmínky, někteří lékaři ještě neměli dost ochranných pomůcek jako respirátory či pláště, v Libereckém kraji praktici vůbec nedostali rychlotesty, pražským lékařům je radnice distribuovaly až ve středu. 

Problém jsou i nevhodné prostory pro odběry. Ministerstvo zdravotnictví uvedlo, že do krajů dodalo dost ochranných pomůcek i testů. Pokud lékařům chybí, měli by se obrátit na kraje.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video