Předseda ČSSD Jiří Paroubek.

Předseda ČSSD Jiří Paroubek. | foto: Jiří Benák, iDNES.cz

Vláda odmítla odškodnit studenty vyhozené po roce 1948

  • 148
Vláda nepodpořila finanční odškodnění bývalých studentů a pedagogů vyhozených po únoru 1948 ze škol z politických důvodů. Poslanci pro každého poškozeného navrhují jednorázovou částku 100 tisíc korun.

Odškodnění pro studenty a pedagogy navrhla skupina poslanců KDU-ČSL, ODS a ČSSD v čele s křesťanským demokratem Vladimírem Říhou. Předlohou se bez ohledu na stanovisko kabinetu bude zabývat parlament.

Podle zastánců zákona by bylo odškodnění důležitým morálním gestem. Domnívají se, že by napravil křivdy, které totalitní režim způsobil tisícovkám lidí, kteří byli postiženi za to, že si na rozdíl od většiny zachovali rovnou páteř a názor.

Hlavním argumentem odpůrců předlohy je fakt, že studenti a pedagogové nebyli jediní, kdo v letech totality zaplatil za své postoje ztrátou zaměstnání, nebo znemožněním studií.

Mnoho postižených navíc bude jen obtížně dokazovat politické důvody svého vyhazovu. Oficiálně totiž bylo ukončení pracovního poměru učitelů často zdůvodněno „reorganizací pracoviště“.

Přes zamítavé stanovisko vlády bude o návrhu rozhodovat Sněmovna.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Rok 1948 - Únorový státní převrat

Video