Prague Pride 2014, pochod hrdosti homosexuálů, bisexuálů a transsexuálů (ilustrační foto)

Prague Pride 2014, pochod hrdosti homosexuálů, bisexuálů a transsexuálů (ilustrační foto) | foto: František Vlček, MAFRA

Ministři se neshodli kvůli možnosti osvojení dětí homosexuálními páry

  • 220
Dva dny před volbami rozdělil vládu poslanecký návrh zákona, který by umožnil osvojení dětí homosexuálními páry, které žijí v registrovaném partnerství. Hlavně lidovci jsou kategoricky proti, další členové vlády s tím problém nemají. Ministři se ve středu nedokázali shodnout, jak se k návrhu postavit.

„Norma není potřeba. Operuje s věcmi, které lze řešit podle současných právních norem,“ řekl lidovecký vicepremiér Pavel Bělobrádek. Vicepremiérovi také vadí, že se lidovečtí ministři nemohli k návrhu vyjádřit v připomínkovém řízení, které je u poslaneckých novel na rozdíl od vládních předloh omezené.

Ministr obrany Martin Stropnický z ANO naopak označil zákon za důležitý. „Jde bez přehánění o osudy a životy lidí. Diskuse byla relativně dlouhá,“ řekl. Nejde ale podle něj o zákon, který by mohl koaliční vládu ohrozit.

Pod předlohu se podepsalo 15 zákonodárců z ANO, po dvou z TOP 09, ČSSD a KSČM, tři z Úsvitu a jeden z ODS. Nepřipojili se lidovci. Vládní právníci připravili k návrhu kladné stanovisko, ale ministři ho nepotvrdili.

O osvojení dětí by podle poslaneckého návrhu rozhodoval soud, vždy by měl brát ohled na nejlepší zájem dítěte. Pokud by chlapcům a děvčatům bylo víc než 12 let, museli by i oni s osvojením souhlasit. Pokud by byl v rodném listě druhý rodič, i on musí k adopci registrovaným partnerem či partnerkou dát souhlas. Osvojení dětí z dětských domovů, kojeneckých ústavů a dalších zařízení novela registrovaným partnerům nepovoluje.

Podle autorů mívá dítě žijící s partnery stejného pohlaví obvykle jen jednoho rodiče v rodném listě, i když ho „od narození vychovávají a milují rodiče dva“. Druhý otec či druhá matka nemají k dítěti práva a povinnosti, nejsou jeho zákonným zástupcem.

Poslanci a poslankyně v odůvodnění svého návrhu uvádějí, že to je v rozporu se zájmem dítěte, které by mělo mít oba rodiče i oficiálně. Možnost adoptovat dítě partnera či partnerky existuje ve Finsku, Francii, Slovinsku, Španělsku, Švédsku, Británii, Belgii, Německu, Rakousku a dalších státech.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Nejlepší videa na Revue